ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, η 21η αγωνιστική που πέρασε δεν διαφοροποίησε κατά πολύ τα δεδομένα που υπάρχουν στο πρωτάθλημα, ιδίως στην επικίνδυνη ζώνη και τις ομάδες που παλεύουν για υποβιβασμό. Μοναδική εξαίρεση το γεγονός ότι ο Λεβαδειακός «αναπνέει» ακόμα μετά τη νίκη του επί του Παναιτωλικού.
Ο ΠΑΣ πάλεψε, έκανε ευκαιρίες, αλλά ηττήθηκε με 0-2 από έναν ανώτερο αντίπαλο. Ο Ατρόμητος ήταν η καλύτερη ομάδα που έχει περάσει μέχρι τώρα από τα Γιάννινα, με μοναδική σύγκριση ίσως το πρώτο ημίχρονο της ΑΕΚ στο «Ζωσιμάδες». Διαθέτει επίσης ικανότατο προπονητή που είχε διαβάσει άριστα τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΣ. Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το χρονικό σημείο που ήρθαν τα δύο γκολ, στις αρχές των δύο ημιχρόνων. Το είχαμε αναφέρει ότι το ματς με τον Ατρόμητο θα είναι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με τον Παναθηναϊκό, κάτι που φάνηκε και στο γήπεδο.
Ιδίως οι Μπρούνο και Ουάρντα είναι πολύ καλοί παίκτες και μάλιστα ο Κάναντι τους έκανε και εσωτερική αλλαγή, βλέποντας την αμυντική αδυναμία του Νικολιά από αριστερά. Από την άλλη, ο ΠΑΣ προσπάθησε κυρίως από τα δεξιά να επιτεθεί, άλλα βρήκε τον τερματοφύλακα Μέγιερι σε καλή μέρα. Δύο τετ α τετ του Μάνου και το σουτ του Κάστρο ήταν οι πιο κλασικές ευκαιρίες του ΠΑΣ.
Ήταν μια ευκαιρία βαθμολογικής αναρρίχησης που χάθηκε, δεν χάθηκε όμως και ο πόλεμος. Υπάρχουν 9 παιχνίδια ακόμα και θα γίνουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές σε αυτές τις αγωνιστικές. Ο Αστέρας Τρίπολης ηττήθηκε με 1-0 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ενώ η Λάρισα έμεινε στην ισοπαλία 1-1 με τη Ξάνθη. Ο Πανιώνιος «τσίμπησε» βαθμό στο «Βικελίδης» από τον Άρη, ενώ ο Λεβαδειακός επικράτησε 1-0 του Παναιτωλικού. Η νίκη της αγωνιστικής ανήκει στη Λαμία που επικράτησε 1-3 του ΟΦΗ στο Ηράκλειο και προσπέρασε βαθμολογικά 3 ομάδες, βυθίζοντας τους Κρητικούς ακόμα πιο πολύ.
Το κρίσιμο ζητούμενο για τον ΠΑΣ είναι τα τρία ντέρμπι παραμονής στα εκτός έδρας παιχνίδια με Λαμία, Λεβαδειακό και ΟΦΗ, αλλά και κάποια κρίσιμα εντός έδρας ματς όπως με τη Λάρισα και τη Ξάνθη. Σε αυτά τα ματς θα παιχτεί όλη η χρονιά και η παραμονή. Σημαντικό και το παιχνίδι της Δευτέρας στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, ο οποίος προέρχεται από την ήττα στη Λιβαδειά, ενώ είχε γκελάρει και πριν με αντίπαλο τη Λάρισα στην έδρα του.
Νίκη με ολική ανατροπή πήρε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου έγινε 4-1 με τον Φορτούνη οδηγό και οι Πειραιώτες ουσιαστικά καπάρωσαν την 2η θέση της βαθμολογίας. Ουσιαστικά λοιπόν, ο πρωταθλητής έχει κριθεί, η δεύτερη θέση έχει κριθεί, απομένει η μάχη της παραμονής, εκεί όπου θα παλέψουν αρκετές ομάδες που είναι κοντά βαθμολογικά. Ακόμα και η διεκδίκηση της πέμπτης θέσης ανάμεσα σε Άρη και Παναθηναϊκό δεν έχει τόση σημασία καθώς οι «πράσινοι» κουβαλούν τιμωρία και θα παίξει Ευρώπη ο Άρης ακόμα κι αν τερματίσει 6ος.
Πολύ σημαντικό το σημερινό φιλικό στο «Ζωσιμάδες» ανάμεσα στην Εθνική ομάδα του 2004 και των επίλεκτων της Ηπείρου, που εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ανεξάρτητα από τις ομαδικές προτιμήσεις, η κατάκτηση του Euro το 2004 στην Πορτογαλία είναι μαζί με το Ευρωμπάσκετ του 1987 ότι πιο σημαντικό έχει πετύχει ο ελληνικός αθλητισμός.
Ιδίως το 2004, η Εθνική ομάδα και τα πρόσωπα που θα είναι σήμερα στα Γιάννινα πέτυχαν έναν ποδοσφαιρικό άθλο που δεν έχει προηγούμενο και δύσκολα θα επαναληφθεί. Ακόμα και η Δανία το 1992 όταν κατέκτησε το Euro είχε παίκτες θρύλους όπως οι Σμάιχελ και Λάουντρουπ, ενώ εμείς σαν Ελλάδα το πήραμε με τον Χαριστέα σκόρερ. Στιγμές ανεπανάληπτες με πανηγυρισμούς σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας εκείνο το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004.
Για να μην τα βλέπουμε όλα ωραιοποιημένα όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε και πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία του 2004. Η βία παρέμεινε στα ελληνικά γήπεδα, οι εγκαταστάσεις δεν βελτιώθηκαν, αντίθετα χειροτέρεψαν και το βρώμικο παρασκήνιο όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε, αλλά εδραιώθηκε για τα καλά. Όλα αυτά έκαναν τους φιλάθλους να γυρίσουν εν πολλοίς την πλάτη στο εγχώριο ποδόσφαιρο και οι εικόνες των άδειων κερκίδων είναι πλέον συνηθισμένες στα ελληνικά γήπεδα. Το «θαύμα» του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας δεν έφερε τις αλλαγές που θα περίμεναν οι αγνοί και άδολοι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ