ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, το ποδόσφαιρο είναι από τα πιο άδικα αθλήματα, αν όχι το πιο άδικο, επειδή περιέχει το στοιχείο του απρόβλεπτου και κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αυτό το απρόβλεπτο στοιχείο όμως, πέρα από άδικο κάνει και το ίδιο το άθλημα συναρπαστικό, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα τιμωρήθηκε από τη μπάλα το Σάββατο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και «μίλησε» ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Δηλαδή ότι η ομάδα που σπαταλάει ευκαιρίες και δεν τις κάνει γκολ, τελικά δέχεται γκολ και χάνει τον αγώνα. Για πρώτη φορά φέτος η ομάδα έχασε κλασικές ευκαιρίες, πέντε τον αριθμό, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει. Λίγο η τύχη, λίγο η έλλειψη καθαρού μυαλού στην τελική προσπάθεια, λίγο το άγχος κόστισαν γκολ και πολύτιμους βαθμούς.
Το χρονικό σημείο που δέχτηκε η ομάδα στην Τρίπολη, δηλαδή στο 90', ήταν το χειρότερο δυνατό, κυρίως για λόγους ψυχολογίας. Μέχρι το 60' ο ΠΑΣ ήταν κυρίαρχος του αγώνα και είχε για μοιραίο τον καλύτερό του παίκτη στο ματς, τον Κρίζμαν.
Το ζητούμενο όμως πλέον για τον ΠΑΣ δεν είναι οι ευκαιρίες και οι εντυπώσεις που κέρδισε στην Τρίπολη, αυτό που μετράει είναι οι βαθμοί που θα φέρουν την παραμονή. Τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ βαθμολογικά καθώς φέτος πέφτουν απευθείας τρεις ομάδες και η ομάδα στην 13η θέση θα παίξει αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Football League.
Ένα δεδομένο για τη φετινή χρονιά είναι ότι υπήρξε παταγώδης αποτυχία στις μεταγραφές. Μπορεί όλες οι μεταγραφικές κινήσεις να έγιναν αρκετά νωρίς, με εξαίρεση την περίπτωση του Αθανασιάδη λόγω της πώλησης του Κόντε, όμως στην πλειονότητά τους αποδείχτηκαν αποτυχημένες. Εξαιρώ τον Λέο, ο οποίος τραυματίστηκε και έχει χάσει μεγάλο μέρος της σεζόν, τον Παμλίδη που κι αυτός έλειψε καιρό και τον Κρίζμαν. Οι υπόλοιποι έχουν βοηθήσει από λίγο έως καθόλου. Όσοι έκαναν τις μεταγραφικές επιλογές του καλοκαιριού απέτυχαν και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φυσικά στο ποδόσφαιρο ισχύει και το «ότι δώσεις, παίρνεις». Όταν ψωνίζεις μονίμως από το κάτω ράφι, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να παίρνεις συνέχεια τεφαρίκι πράγμα. Νόμος της αγοράς.
Η πόρτα της εξόδου άνοιξε πολύ νωρίς και είχαμε την πρώτη αποχώρηση. Ο Κακούμπα από την Ουγκάντα πέρασε και δεν ακούμπησε στον ΠΑΣ. Μέτριος έως κακός παίκτης, χωρίς τεχνικές αρετές και χωρίς προσήλωση στο πλάνο της ομάδας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις, τουλάχιστον 1-2 τον αριθμό, μάλλον όμως μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.
Με ολοκληρωμένη την 13η αγωνιστική, ο ΠΑΣ δυστυχώς είναι στη ζώνη του υποβιβασμού και ισοβαθμεί μαζί με τη Λαμία και τον ΟΦΗ στους 11 βαθμούς. Ο ΟΦΗ επικράτησε με 3-1 του Παναθηναϊκού στο «Γεντί Κουλέ» και εκμεταλλεύτηκε τις ήττες του ΠΑΣ από τον Αστέρα και της Λαμίας από την ΑΕΚ. Η αίσθησή μου είναι ότι παίζει και η Λάρισα στις υποψήφιες ομάδες για παραμονή, όχι όμως ο Αστέρας Τρίπολης.
Ο Λεβαδειακός έχασε μέσα από τα χέρια του το διπλό στη Νέα Σμύρνη και την ευκαιρία να πλησιάσει κι αυτός. Ο Πανιώνιος ισοφάρισε κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων και έκλεψε «τη μπουκιά από το στόμα» των Βοιωτών.
Ο ΠΑΣ έχει μπροστά του έναν ακόμα «τελικό», το Σάββατο στο «Ζωσιμάδες» με τον Πανιώνιο. Οι τιμές των εισιτηρίων και πάλι χαμηλές, 5 και 10 ευρώ. Είναι χρέος των φιλάθλων να έρθουν στο γήπεδο και να στηρίξουν την ομάδα. Σε τελική ανάλυση το πράγμα είναι απλό: ο ΠΑΣ χρειάζεται οπωσδήποτε βαθμούς στην έδρα του, η ομάδα δεν είναι και ιδιαίτερα ποιοτική φέτος, επομένως χρειάζεται στήριξη προκειμένου να μείνει στην κατηγορία.
Κατά τα λοιπά, ο ΠΑΟΚ με το 2-1 επί της Λάρισας εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία του Ολυμπιακού στα Πηγάδια και ξέφυγε 8 βαθμούς από τους Πειραιώτες. Δεύτερος πέρασε και πάλι ο Ατρόμητος με 28. Δεν βλέπω πως μπορεί να χαθεί αυτός ο τίτλος για τον Δικέφαλο του Βορρά με τόσο κακούς διεκδικητές. Όχι ότι η ομάδα του Λουτσέσκου είναι τίποτα το ιδιαίτερο, το απέδειξε άλλωστε και η ευρωπαϊκή της πορεία. Απλά στην Ελλάδα είναι σοβαρή και αποτελεσματική και παίρνει τις νίκες.
Κλείνοντας, να αναφερθώ σε κάτι σημαντικό. Είναι κοινό φαινόμενο όλες οι ομάδες να τα ρίχνουν στη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός απείλησε με αποχώρηση, ο Κούγιας της ΑΕΛ κατέθεσε τα δελτία κτλ. Όντως η ελληνική διαιτησία έχει πάρα μα πάρα πολλά προβλήματα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Όμως οι παράγοντες των ομάδες ψάχνουν και βρίσκουν άλλοθι για τις δικές τους αστοχίες και παραλείψεις. Οι διαιτητές είναι ο εύκολος στόχος, αρκεί να μην απειληθεί η τσέπη τους. Ο νοών νοείτω...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ