ΠΑΣ...ΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΑΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

ΣΤΟ «ΚΥΝΗΓΙ» ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ...

• Ούτε απέναντι στην Κέρκυρα μπόρεσε ο ΠΑΣ Γιάννινα να δημιουργήσει αίσθηση σιγουριάς στους φιλάθλους του, ενόψει της πρεμιέρας της Super League με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης σε δεκαέξι μέρες ακριβώς.
Ο προπονητής του ντόπιου συλλόγου Γιάννης Πετράκης (φωτό) πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη συνέχεια της προετοιμασίας, ρίχνοντας το «βάρος» των ευθυνών στην καταπόνηση των ποδοσφαιριστών απ’ τις συνεχόμενες προπονήσεις, σημειώνοντας ότι «ο σκοπός μας είναι να παίρνουμε τις νίκες στο πρωτάθλημα...».
Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε σχετικά με την εικόνα του ΠΑΣ στα δύο τελευταία φιλικά, δεν είναι άλλο απ’ τη μεγάλη δυστοκία που χαρακτηρίζει την επιθετική γραμμή που ξεκινάει απ’ την αδυναμία των μέσων να κυκλοφορήσουν τη μπάλα επιτυχώς.
Αν μάλιστα στο «βωμό» της οικονομικής στενότητας δεν γίνει άλλη μεταγραφή εκτός του Μανιά και «χαραμιστεί» ο Κοροβέσης ως αριστερός μπακ, τότε το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο.
Ο νεαρός παίκτης ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στο αριστερό «φτερό» της επίθεσης, διαθέτει διεμβολιστικές ικανότητες που δύσκολα μπορούν ν’ αντικατασταθούν από άλλον συμπαίκτη του.
Αν «τραβηχθεί» ο Ίλιτς σ’ εκείνη τη θέση για να μείνει μοναδικός προωθημένος ο Μανιάς, τότε η ομάδα θα χάσει μεγάλο μέρος απ’ την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα που προσφέρει ο Σέρβος ιδιαίτερα στις αντεπιθέσεις.
Ο πρώην φορ του Άρη Θεσ/νίκης θα ήταν προτιμότερο να έχει τον Ίλιτς δίπλα ή πίσω του, προσπαθώντας να παίξουν ένα σύστημα που παραπέμπει στο μπασκετικό «πικ ’ν ρολ», τη συνεργασία δηλαδή μεταξύ «ψηλού και κοντού».
Βέβαια ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι η «τροφοδοσία» των επιθετικών, κάτι που θεωρητικά θ’ αναλάβει ο Κριστιάν Τσάβεζ σ’ ένα ρόλο περισσότερο «ελεύθερο» πίσω απ’ τους «καθαρόαιμους» κυνηγούς.
Όμως επειδή όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα το παιχνίδι του ΠΑΣ είναι αρκετά μονοδιάστατο, σε περίπτωση που οι αντίπαλοι «μπλοκάρουν» την ευχέρεια κινήσεων του Τσάβεζ βάζοντας πάνω του ένα προσωπικό «μαν του μαν», τότε η κατάσταση θα περιπλεχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.
Είναι ολοφάνερη η έλλειψη ενός παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Ντε Βινσέντι, ο οποίος απ’ το «πουθενά» θα μπορέσει να φτιάξει μια φάση, βγάζοντας το «φίδι απ’ την τρύπα»...
Φυσικά τέτοιοι ποδοσφαιριστές δεν συνηθίζεται να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά και χρειάζεται να... ξηλωθούν οι τσέπες αν πραγματικά υπάρχει βούληση από την πλευρά του μεγαλομετόχου.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ΠΑΣ έχει προχωρήσει στην απόκτηση τριών παικτών (Σαπαλίδης, Ηλιάδης, Μανιάς), ενώ «παρελθόν» αποτελούν οι Κολοβέτσιος, Βίλα, Σονγκό, Κίτσου, Αμπάρης, Λεάντρο, Κυβελίδης.
Αν πούμε ότι ο Μανιάς αντικατέστησε τον Κυβελίδη, ο Ηλιάδης τον Κίτσου και ο Σαπαλίδης τον Βίλα, μένει τουλάχιστον το κενό του Κολοβέτσιου στο κέντρο της άμυνας χωρίς την παραμικρή «κάλυψη».
Το να καταφεύγει η τεχνική ηγεσία σε «αλχημείες» όπως η επανατοποθέτηση του Μιχαήλ στην άμυνα, η μετατόπιση του Κοροβέση (για την οποία έγραψα παραπάνω) ή η μεταφορά του Στρούνα στο αριστερό άκρο της άμυνας παρ’ ότι «φύση» δεξιοπόδαρος, μόνο «χώρο» για αισιόδοξες σκέψεις δεν αφήνει στους φίλους της ομάδας.
Όλοι «κραυγάζουν» για τις δυσκολίες του νέου πρωταθλήματος όμως επί της ουσίας δεν έχουμε δει κάποια μεταγραφική ενίσχυση ανάλογη της ανησυχίας που εκπορεύεται απ’ τη διοίκηση.
Επειδή λοιπόν ορισμένα παιδιά σαν τον Κρητικό, τον Γιάκο, κλπ., φαίνεται πως θα πάρουν αρκετές «ευθύνες» στις πλάτες τους λόγω «συνθηκών», ελπίζουμε να καταφέρουν ν’ ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους γιατί αλλιώς το «πηγάδι» θα μοιάζει πιο... ξεραμένο από ποτέ...