Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Η Μελέτη λίμνης…

✒Στην κορυφή της τοπικής επικαιρότητας βρέθηκε και πάλι το τελευταίο διάστημα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα και για τις υπόλοιπες περιοχές Natura της Ηπείρου, δηλαδή για περιοχές που προστατεύονται λόγω της ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας τους..

 Αναγκαίος «χάρτης»!

✒Ας αφήσουμε τα υπόλοιπα και ας εστιάσουμε στη λίμνη των Ιωαννίνων που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς όλους που ζούμε δίπλα της. Ότι υπάρχει ανάγκη να εκπονηθεί ένας «χάρτης» που θα ορίζει τις δραστηριότητες που μπορούν να γίνονται εντός της λίμνης και τις χρήσεις γης περιμετρικά της, είναι σαφές και ξεκάθαρο. 

 Έπρεπε από χρόνια!

✒Κατά την άποψή μας αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Το γιατί καθυστέρησε, αυτό μπορεί να το υποθέσει και ένας άσχετος με το θέμα. Αντικρουόμενες απόψεις διαχρονικά, συμφέροντα, αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών αποτελούν μερικές από τις πιο βασικές αιτίες.

 Με καθυστέρηση…

✒Δυστυχώς και η νυν κυβέρνηση καθυστέρησε να ετοιμάσει και φέρει σε διαβούλευση τη Μελέτη για την Παμβώτιδα. Ωστόσο, αν είχαν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι, θα λέγαμε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Φαίνεται όμως πως οι μελετητές δεν το έκαναν αυτό. Αντιμετώπισαν την ΕΠΜ μόνο από περιβαλλοντικής πλευράς, παραγνωρίζοντας τον παράγοντα «άνθρωπος»!

Έλαβαν υπόψη;

✒Για παράδειγμα, έλαβαν υπόψη τους τα σχέδια και τις προτάσεις για τη λίμνη και το λεκανοπέδιο που έχουν καταθέσει από κοινού την τελευταία δεκαετία Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών; Πρόκειται για προτάσεις που αφορούν μείζονα ζητήματα όπως η οριοθέτηση, ο Μάτσικας, οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες κλπ.

Δεν θα ξεμπλέξει…

✒Προφανώς δεν ασχολήθηκαν καν με αυτές τις προτάσεις, αν και θα μπορούσαν να τις πάρουν ως βάση για τη Μελέτη της λίμνης. Κι αυτό είναι πρόβλημα! Προβλέπουμε λοιπόν ότι θα αργήσει να ξεμπλέξει το «κουβάρι» και είναι σαφές ότι αυτό θα κληθεί να το κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Όσο για τη διαβούλευση που τρέχει, δεν αρκεί ένας μήνας για να αποδώσει καρπούς…

 Συζήτηση διά ζώσης…

✒ Εδώ θα συμφωνήσουμε με την πρόταση του Στ. Καλογιάννη να γίνει διαβούλευση διά ζώσης για τη Μελέτη, όπου μπορεί να υπάρξει πιο αναλυτική συζήτηση με χάρτες κλπ. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η πρόσφατη διαδικτυακή κουβέντα δεν ήταν αρκετή για ένα τόσο σημαντικό θέμα! Και αυτό πρέπει να το δουν σοβαρά οι μελετητές.

 Ιταλοί κυνηγοί…

✒ Να πάμε και στο θέμα που έχει ανακύψει ξανά τις τελευταίες ημέρες με τους κυνηγούς από την Ιταλία που έρχονται κατά ομάδες στην περιοχή μας, κυρίως στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα για να κυνηγήσουν πουλιά που είναι το αγαπημένο τους θήραμα. Διαβάσαμε ότι ο αριθμός τους αυξάνει μέσα στον Φεβρουάριο όταν τελειώνει η κυνηγετική περίοδος στην Ιταλία.

 Υπάρχουν νόμοι!

✒Να έρθουν οι άνθρωποι, στην ίδια Ένωση ανήκουμε, την Ευρωπαϊκή, άρα δεν μπορεί κανείς να τους απαγορεύσει το κυνήγι στη χώρα μας. Όμως η Ελλάδα νομίζουμε πως δεν είναι… ξέφραγο αμπέλι, να μπαίνει κανείς και να αλωνίζει. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούν άπαντες. Αλλιώς, δεν έχουν θέση εδώ. 

 Να ενημερώνουν…

✒Κι εδώ, όπως σωστά επισημαίνει σε προχθεσινή της ανακοίνωση η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, σημαντικός είναι ο ρόλος των κατά τόπους κυνηγετικών συλλόγων που εκδίδουν τις σχετικές άδειες θήρας. Πρέπει να ενημερώνουν αναλυτικά τους Ιταλούς για το τι ισχύει στη χώρα μας όσον αφορά στο κυνήγι…

 Απαγορεύεται…

✒Δεν μπορεί να κυνηγάει κανείς πουλιά μετά τη δύση του ηλίου, απαγορεύεται αυτό για όλους, Έλληνες ή ξένους. Δεν μπορεί να μπαίνει σε αυλές σπιτιών, να πυροβολεί ασύστολα μέσα σε χωριά και κατοικημένες περιοχές, να κάνει ζημιές σε περιφράξεις κτημάτων για να γεμίσει τον σάκο του με πουλιά. 

 Θέλει ελέγχους…

✒Η Θηροφυλακή έπιασε τις προηγούμενες ημέρες ομάδα Ιταλών που κυνηγούσε βράδυ και τους κατάσχεσε άδειες, όπλα, φυσίγγια και θηράματα. Καλά έκανε! Πρέπει να συνεχίσει τους ελέγχους και τις περιπολίες για όσο χρειαστεί. Και ο «πέλεκυς» να πέφτει βαρύς σε όσους παρανομούν. Δεν γίνεται αλλιώς…

Έχουμε τόσα πουλιά;

✒Στο μεταξύ, έχουμε στη Ήπειρο τόσα πολλά πουλιά που επιτρέπεται στους Ιταλούς να θηρεύουν εκατοντάδες καθημερινά η κάθε ομάδα; Εδώ μιλάμε για αριθμούς τεράστιους. Αν ο καθένας δικαιούται να σκοτώνει 25 πουλιά την ημέρα, μία ομάδα πέντε ατόμων σε ένα διήμερο αφανίζει ολόκληρα κοπάδια. Μήπως πρέπει το θέμα να επανεξεταστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος;

 Τα μάτια ανοιχτά!

✒ «Τρέχουν» οι εργασίες στην οδό Νιάρχου. Είδαμε συνεργεία να δουλεύουν ακόμα και Κυριακή για να παραδοθεί στην ώρα του το πολύ σημαντικό αυτό έργο για το Λεκανοπέδιο. Μέχρι να τελειώσει όμως θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή, γιατί η κυκλοφορία από και προς Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο κλπ. δεν είναι εύκολη λόγω των παρεμβάσεων. Τα μάτια ανοιχτά λοιπόν και σε λίγους μήνες θα ανταμειφθούν οι… κόποι μας!

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.