Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Υπήρχε ανησυχία…

Θυμηθήκαμε προχθές, με αφορμή την άφιξη στα Γιάννενα της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, τις συναντήσεις που είχε και τις δηλώσεις της, την ανησυχία που επικρατούσε πριν μερικά χρόνια στην περιοχή μας με αφορμή την ίδρυση camp για πρόσφυγες και μετανάστες.

Εξομαλύνθηκε…

Ήταν βέβαια πολύς ο κόσμος που ήρθε εδώ και έπρεπε να βολευτεί και πολλά τα προβλήματα που προέκυπταν στην πορεία. Ξεπεράστηκαν όμως σιγά – σιγά και φτάσαμε στο σήμερα που η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σημαντικά. Ήδη, εξάλλου, ο αριθμός των φιλοξενούμενων στις δομές μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε σχέση με την εποχή της άφιξής τους. 

Ώρα… πληρωμής!

Οι δομές του Κατσικά, της «Αγίας Ελένης» (φωτό) και της Φιλιππιάδας υπάρχουν όμως, λειτουργούν κανονικά και να που ήρθε η στιγμή να αποκομίσει η περιοχή μας ανταποδοτικά έργα και γενικότερα οφέλη από τη φιλοξενία όλων αυτών των ξεριζωμένων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στον παραγωγικό ιστό.

Πρώτα εκπαίδευση…

Φυσικά, θα χρειαστεί εκπαίδευση πρώτα, κυρίως η εκμάθηση της γλώσσας μας, για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους, να βρουν δουλειές και να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι τις οικογένειές τους σε μία περίοδο που στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργατικό δυναμικό. 

Ας είναι καλά…

Από αυτή την άποψη, οι προχθεσινές ανακοινώσεις της Υφυπουργού Μετανάστευσης περί υλοποίησης προγραμμάτων γλωσσομάθειας, πρακτικής άσκησης και εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας. Ας είναι καλά βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα δώσουν πνοή…

Για φαντάσου εκατοντάδες νέοι άνθρωποι στην Ήπειρο να κατευθυνθούν στον αγροτικό τομέα, τον τουριστικό, τον κατασκευαστικό κλάδο, τη μεταποίηση κλπ. Θα δώσουν νέα πνοή σε πεδία που δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες. Αρκεί να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους όπως και κάθε άλλου εργαζομένου!

 Άλλο η ενσωμάτωση!

✒ Μιλάμε για εργασιακή ένταξη και όχι για πλήρη ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία γιατί αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από τη διαφορετική θρησκεία, μας χωρίζει ένα πολιτισμικό… χάος. Δύσκολα να γεφυρωθεί αυτό, τουλάχιστον στις παρούσες γενιές! 

Το Φεστιβάλ Δωδώνης…

✒ Πάμε τώρα και στα του πολιτισμού, αγαπημένο θέμα της στήλης. Συγκεκριμένα στο 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο άνοιξε πανηγυρικά προχθές βράδυ στο αρχαίο Θέατρο παρουσία του Κώστα Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης… 

Kορυφαίος θεσμός!

Χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει το Φεστιβάλ, διευρύνει τους ορίζοντες και τις δράσεις του, καθιερώνεται στη συνείδηση του κόσμου και, αν ο Δήμος Δωδώνης συνεχίσει με το ίδιο πείσμα και την ίδια επιμονή την προσπάθεια, σε μερικά χρόνια θα έχει μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς σε πανελλήνιο επίπεδο. Τι παραπάνω έχει δηλαδή η Επίδαυρος;

Δε θα αγνοήσει…

Ο Δήμος Δωδώνης κατάφερε να τραβήξει τα φώτα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο και ειδικά στο αρχαίο Θέατρο, η αναστήλωση του οποίου συνεχίζεται. Και όταν ασχολούνται πολλοί με κάτι, η Πολιτεία δεν μπορεί να το… αγνοήσει, αλλά υποχρεωτικά θα ανταποκριθεί στα αιτήματα να συμβάλλει στην ανάδειξή του. Αυτό είναι νόμος!

Μεγάλο βήμα…

Οι ανασκαφές για την ανάδειξη του βουλευτηρίου που ανακοίνωσε προχθές ο Κώστας Τασούλας είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στη Δωδώνη. Αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάκαμψης και για τη συνέχεια της αναστήλωσης του κοίλου του Θεάτρου, η εικόνα θα είναι ιδανική!

Ξεχωριστό σχολείο…

✒ Ξεχωριστό σχολείο είναι το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, το οποίο εδώ και μία δεκαπενταετία περίπου λειτουργεί ως διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Φοιτούν σ’ αυτό παιδιά πολύ διαφορετικής προέλευσης, με καταγωγή από την Αλβανία και τη Ρουμανία μέχρι τη Συρία και το Ιράν. «Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και μαθαίνουμε να ζούμε μαζί», διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του σχολείου. Σπουδαίο πράγμα αυτό…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.