Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ιδού τι φταίει…

Ιδού λοιπόν τι φταίει και έχει φτάσει στο… απροχώρητο η κατάσταση στα Γιάννενα όσον αφορά στο πράσινο και κυρίως στα χόρτα που έχουν μετατρέψει σε μικρές «ζούγκλες» παρκάκια, πλατείες και νησίδες τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά.

 Ο Δήμος «κατανοεί»!

Την εξήγηση έδωσε ο Δήμος μέσω ανακοίνωσής του προχθές, στην οποία τονίζει πως «κατανοεί» τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τα άκοπα χόρτα και διαβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει κοπές, τις οποίες πάντως, τουλάχιστον όσοι ζούμε στο κέντρο δεν έχουμε δει ακόμα!  

Προσωπικό - καιρός…

Δύο οι βασικοί λόγοι για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη. Πρώτον, το «ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει η Υπηρεσία Πρασίνου», σύμφωνα με τη διατύπωση του Δήμου. Δεύτερον, οι συχνές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και η ζέστη που ακολούθησε, συνθήκες που «δεν βοήθησαν να εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα κοπής».

Ποιος ευθύνεται;

Ας τα πιάσουμε με τη σειρά. Ποιος είναι υπεύθυνος που η Υπηρεσία Πρασίνου έχει ελάχιστο προσωπικό; Η Δημοτική Αρχή, δηλαδή ο εργοδότης! Αυτή θα έπρεπε να φροντίσει εγκαίρως για την προσωρινή έστω ενίσχυση της υπηρεσίας με μετακίνηση σ’ αυτήν υπαλλήλων από άλλες. Ακόμα και από γραφεία θα μπορούσαν να βγάλουν κόσμο έξω να δουλέψει!

Yπάρχουν ιδιώτες!

Αν δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι, για παράδειγμα στις Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου, που θα μπορούσαν για ένα διάστημα να απασχοληθούν στο πράσινο, ας αναθέσουν το έργο σε ιδιώτες. Το κάνει αυτό ο Δήμος, όμως αποτέλεσμα ακόμα δεν είδαμε. Άρα πρέπει να το φροντίσουν νωρίτερα και να συνεργαστούν με περισσότερους ιδιώτες.  

…Και εθελοντές!

Από το να βρίζουν και να αγανακτούν οι πολίτες είναι προτιμότερο η Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το δικό της προσωπικό ή να αναθέσει εγκαίρως το έργο κοπής χόρτων σε εξωτερικά συνεργεία. Ας καλέσει και εθελοντές ή σχολεία να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Δεν είναι κακό. Ίσια – ίσα δείχνει ότι τους ενδιαφέρει το θέμα, το οποίο άπτεται της καθημερινότητας όλων μας. 

Δε φταίει η βροχή!

✒ Όσο για το επιχείρημα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, βροχής και ζέστης, αν δεν κάνουμε λάθος στα Γιάννενα βρέχει συνήθως από το μεσημέρι και μετά. Το πρωί λοιπόν μία χαρά μπορούν να κόβουν χόρτα οι εργάτες. Υπάρχουν νησίδες και παρκάκια στο κέντρο που ένα άτομο με χορτοκοπτικό σε μία – δύο ώρες τα καθαρίζει τέλεια! Απλά πράγματα… 

Σε μία κουταλιά…

✒ Συμπέρασμα: Σ’ αυτήν εδώ την πόλη κυριολεκτικά πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό! Είναι ξεκάθαρο πια ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Πρέπει να το δει σοβαρά το θέμα ο Δήμαρχος. Η περίφημη «ποιότητα ζωής» δεν αναβαθμίζεται μόνο με… μεγάλα έργα! Είναι και αυτά τα μικρά και καθημερινά, όπως το κόψιμο των χόρτων, που την καθορίζουν. 

Ωραία πρωτοβουλία…

Πάμε σε κάτι πιο… ευχάριστο τώρα και συγκεκριμένα στην εξαιρετική πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», στην οποία συμμετέχουν και Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ηπείρου, μεταξύ αυτών και εκείνη των Ιωαννίνων!

Μάθημα ιστορίας!

Εδώ έχουν προγραμματιστεί περιηγήσεις μαθητών Δημοτικού αρχικά και ενηλίκων στη συνέχεια σε επιλεγμένα σημεία του Κάστρου. Ειδικά για τα παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βυζαντινό παρελθόν της πόλης, καλύτερο μάθημα ιστορίας από αυτό πραγματικά δεν υπάρχει. 

Ας εκμεταλλευτούν…

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα σχολεία θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να βγάλουν τους μαθητές τους εκτός τάξης, ειδικά τώρα που… σφίγγουν οι ζέστες και να τους προσφέρουν μία βιωματική εμπειρία μάθησης. Ας το κάνουν αντί για τους μηνιαίους περίπατους που πραγματοποιούν, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με πρωτοβουλίες όπως αυτή!

«Πέταξε» το κόστος…

✒ Από τα 25 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας που έχει στα σκαριά η Περιφέρεια «πέταξε» στα 40 εκατ. λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά, κυρίως στον σίδηρο! Δεν είναι καλό νέο αυτό για ένα έργο πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, το οποίο πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία. Μακάρι να μη «σκοντάψει» στην ακρίβεια το Πάρκο… 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.