ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Καίριες εξελίξεις…
✒ Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για την περιοχή μας είναι αυτή που διανύουμε. Ο λόγος για τον ενεργειακό «πόλεμο» που μαίνεται μαζί με τον πόλεμο που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του οποίου γίνονται ήδη αισθητές και στην περιοχή μας.

Ενεργειακή στροφή…
✒ Η Ελλάδα αναθεωρεί άρδην τη στρατηγική της σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και καλά κάνει γιατί προμηνύονται δύσκολες μέρες. Εκεί που τους είχε βάλει στη μπάντα, χάρην της «πράσινης ενέργειας», δηλαδή των ΑΠΕ, κάνει στροφή 180 μοιρών και κοιτάει να βρει και να αξιοποιήσει και τα υπάρχοντα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Υπάρχει κοίτασμα!
✒ Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Π.Λ.» επικαλούμενος δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της εταιρίας «Energean» που έχει αναλάβει τις έρευνες στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας αλλά σχεδόν είχε αποσυρθεί λόγω της αλλαγής στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, στα μέρη μας υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για αξιόλογο κοίτασμα αερίου.

Φτηνό αέριο…
✒ Αν οι ενδείξεις αυτές επαληθευτούν μέσω της γεώτρησης που θα γίνει την επόμενη χρονιά, τότε ο Νομός Ιωαννίνων και ευρύτερα η Ήπειρος θα αποκτήσουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε φυσικό αέριο, το οποίο θα είναι προφανώς πολύ φτηνότερο από εκείνο που σχεδιάζεται να έρθει εδώ με τη μορφή LNG (υγροποιημένο αέριο)!

Θα αλλάξουν πολλά!
✒ Θα αλλάξουν λοιπόν πολλά για τον τόπο μας μέσα στην επόμενη πενταετία. Έναν τόπο φτωχό, με αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση λόγω των κρύων χειμώνων, στον οποίο, συν τοις άλλοις, θα δημιουργηθούν και δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, αν και όταν με το καλό ξεκινήσουν οι εξορύξεις.

Αυστηρή προστασία…
✒ Υπάρχει όμως και το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μία περιοχή όπως η δική μας που στοχεύει και στην τουριστική ανάπτυξη, κυρίως μέσω εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστούν στο έπακρο οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και της «Energean» για αυστηρή προστασία και μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση!

…και συνεννόηση!
✒ Αυστηροί κανόνες λοιπόν στις έρευνες και εν συνεχεία στις εξορύξεις φυσικού αερίου στην Ήπειρο, πολιτική βούληση που είναι δεδομένη πλέον, συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως τους Δήμους στα όρια των οποίων θα δραστηριοποιηθεί η «Εnergean», ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και όλα θα πάνε καλά! Μακάρι…

Κι άλλος «γίγαντας»!
✒ Ας μείνουμε σήμερα μόνο σε θετικά νέα. Άλλη μία αισιόδοξη είδηση έρχεται από ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και αφορά την έλευση ενός εμπορικού «γίγαντα» στα Γιάννενα της εταιρίας «BestSecret», η οποία σχεδιάζει να φτιάξει και να λειτουργήσει μία τεχνολογική ομάδα εδώ, προφανώς έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας.

Γιατί στα Γιάννενα…
✒ Τι δουλειά έχει μία εταιρεία με πωλήσεις κοντά στο 1 δις ευρώ στα Γιάννενα και γιατί έρχεται εδώ και δεν πάει κάπου αλλού; Εύλογο το ερώτημα. Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», αφενός η «BestSecret» βρίσκεται μαζί με τις γνωστές μας εταιρίες «TeamViewer» και «P&I» που δραστηριοποιούνται ήδη εδώ στο ίδιο επενδυτικό σχήμα.

Το Πανεπιστήμιο…
✒ Αφετέρου, είναι και το Πανεπιστήμιό μας, το οποίο «παράγει» εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να καλύψει μέρος της ζήτησης σε υπαλλήλους από τις διεθνείς τεχνολογικές εταιρίες που ιδρύουν τοπικά παραρτήματα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλες μεγάλες πόλεις στη χώρα μας όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Καλή η «μίμηση»!
✒ Αυτή η «μίμηση» πάντως των εταιριών υψηλής τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει παραρτήματα στα Γιάννενα από άλλες αντίστοιχες του ευρύτερου χώρου μόνο καλό κάνει στον τόπο μας. Και με τη λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας της Περιφέρειας θα μας έρθουν ακόμα περισσότερες!

Μια αγκαλιά…

✒ Όλους μας συγκινεί, μας προβληματίζει, μας εξοργίζει το δράμα που ζουν οι Ουκρανοί. Και καθένας εκφράζει τα συναισθήματά του με τον δικό του τρόπο. Ο καταξιωμένος δημιουργός Θεόδωρος Παπαγιάννης το έκανε δημιουργώντας ένα ξεχωριστό έργο. Σε ανάρτησή του γράφει: «Μια αγκαλιά για τα παιδιά της Ουκρανίας. Δεν φαίνεται να έχει τελειωμό το δράμα τους». Πόσο δίκιο έχει…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.