ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πόσα χρόνια…
✒ Πόσα χρόνια άραγε να έχουν περάσει από τότε που εγκαταλείφθηκε το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες αγρόκτημα Κατσικά και έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα κτίρια που βλέπει κανείς περνώντας από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού δίπλα στη Γαλακτοκομική Σχολή;

Έγιναν… ερείπια!
✒ Αν κρίνουμε από την κατάστασή τους, πάνε δεκαετίες, γι’ αυτό και οι κεντρικές εγκαταστάσεις του άλλοτε γεωργικού σταθμού, οι οποίες κατασκευάστηκαν σε πρώτη φάση τη δεκαετία του 1930 και διαθέτουν κάποια ωραία αρχιτεκτονικά στοιχεία, κατάντησαν ερείπια.

Δεν ασχολήθηκαν…
✒ Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το τεράστιο αυτό κτήμα το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και διαθέτει στάβλους για πρόβατα, ιπποκομείο, εργαστήρια, αρμεκτήριο, γραφεία. Λειτουργικό παρέμενε μόνο ένα μικρό τμήμα του όπου στεγάζεται ο Ιππικός Όμιλος Ιωαννίνων! Και η Γαλακτοκομική Σχολή φυσικά.

Χωρίς αποτέλεσμα…
✒ Υπήρξαν βέβαια κάποιες σποραδικές παρεμβάσεις, όπως εκείνη του πρ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου, ο οποίος είχε ζητήσει πριν μερικά χρόνια να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, πρακτικό αποτέλεσμα δεν έφεραν.

Το είχε στο… μάτι!
✒ Το κτήμα όμως είχε… βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου, με στόχο τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Προσπάθεια που στο παρελθόν δεν απέδωσε, με την Περιφέρεια πάντως να παρεμβαίνει κατά καιρούς καθαρίζοντας την περιοχή όπως κάνει και το τελευταίο διάστημα.

Ξαφνικά ανακάλυψαν!
✒ Και να που τελικά ο στόχος επετεύχθη! Το υπουργείο παραχώρησε το αγρόκτημα των 1.000 στρεμμάτων στην Περιφέρεια προς αξιοποίηση και ξαφνικά… όλοι στα Γιάννενα το ανακάλυψαν και άρχισαν οι αντιδράσεις. Άλλοι διατείνονται ότι θα καταστραφούν τα υγρολίβαδα του Κατσικά, άλλοι φωνάζουν επειδή δεν υπάρχει, λέει, πρόβλεψη στη σύμβαση παραχώρησης και για αθλητική χρήση του χώρου.

Χωράει πολλά…
✒ Μα, το αγρόκτημα είναι τεράστιο. Μπορεί να αξιοποιηθεί και για αγροτοκτηνοτροφικούς σκοπούς και για δράσεις αναψυχής και αθλητισμού. Εξάλλου διαθέτει ήδη ένα σωρό εγκαταστάσεις, οι οποίες μάλιστα στην πλειονότητά τους χτίστηκαν χωρίς οικοδομικές άδειες, όπως πολλά κτίρια προ του ‘50!

Να μείνει ως έχει!
✒ Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις δίπλα στη λίμνη. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε νέους δρόμους, να ρίξουμε τσιμέντα ή πλακοστρώσεις σε λιβάδια που τον χειμώνα πλημμυρίζουν. Το κάτω τμήμα του πάρκου δεν χρειάζεται αξιοποίηση. Πρέπει να μείνει «παρθένο», όσο αυτό είναι εφικτό…

Στο πάνω τμήμα…
✒ Το πάνω τμήμα του αγροκτήματος είναι υπεραρκετό για να αναπτυχθούν ποικίλες δράσεις. Κάποια στιγμή πάντως η Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσει δημόσια ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον χώρο ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Απλά πράγματα, δηλαδή…

Θετικό γεγονός…
✒ Ώσπου να γίνει αυτό, ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Πάντως και μόνο το γεγονός ότι θα αξιοποιηθούν ξανά τα κτίρια του παλιού γεωργικού σταθμού είναι από μόνο του θετικό, ειδικά εφόσον θα έχουν χρήση σχετική με τον πρωτογενή τομέα.

Έξι παλικάρια…
✒ Από τις πιο συγκινητικές τελετές που γίνονται στο Λεκανοπέδιο για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων είναι αναμφίβολα αυτή στη μνήμη των έξι παλικαριών που λαμβάνει χώρα στο μνημείο τους, ψηλά, στον λόφο της Δουρούτης. Έξι νέοι άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Μεσσηνία κλπ.) έδωσαν τη ζωή τους για να ελευθερωθεί η πόλη μας. Οι δύο εξ αυτών ήταν μάλιστα ανήλικοι. Τους οφείλουμε τουλάχιστον αυτό το ετήσιο μικρό μνημόσυνο, το οποίο ορθώς αναβίωσε τα τελευταία 11 – 12 χρόνια…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.