ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Για τους τουρίστες...
✒ Είναι ωραίο το χιόνι. Ωραίο όταν το απολαμβάνεις ως τουρίστας, ερχόμενος, ας πούμε, από την Αθήνα στην απομακρυσμένη ορεινή Ήπειρο και περιδιαβαίνοντας σοκάκια στα χωριά ή κατεβαίνοντας τις πίστες των χιονοδρομικών με το σκι.

Δεν αναρωτιούνται...
✒ Φυσικά, οι Αθηναίοι επισκέπτες κατά τις χειμερινές τους διακοπές στα μέρη μας δεν αναρωτιούνται πώς είναι η καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων των ορεινών χωριών με τα χιόνια, τους πάγους, τις διακοπές ρεύματος κάθε φορά που οι ισχυροί άνεμοι ρίχνουν κολώνες της ΔΕΗ.

Ίδια τα προβλήματα!
✒ Λογικό... Οι διακοπές (πρέπει να) είναι ξέγνοιαστες, μακριά απ’ τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το θέμα είναι όμως τι γίνεται όταν ο καιρός έρχεται να... ανατρέψει την καθημερινότητά μας! Εκεί τα προβλήματα είναι ίδια για όλους. Και γι’ αυτούς που ζουν στη Φούρκα Κόνιτσας και για τους κατοίκους της Κηφισιάς και του Κολωνακίου.

Είμαστε μαθημένοι...
✒ Ή μάλλον, όχι ακριβώς ίδια. Εμείς εδώ είμαστε μαθημένοι και σαφώς πιο σκληραγωγημένοι, ειδικά οι κάτοικοι των χωριών. Έχουμε φτυάρια, καθαρίζουμε αυλές και δρόμους μόνοι μας. Υπάρχει ξυλόσομπα στο σπίτι και γκάζι που αποδεικνύονται σωτήρια όταν κόβεται το ρεύμα, όπως συμβαίνει συχνά!

Υπάρχει μηχανισμός!
✒ Εξάλλου, στην Ήπειρο υπάρχει μία Πολιτική Προστασία οργανωμένη με δικά της οχήματα, αλλά και με ένα δίκτυο ιδιωτών οδηγών αποχιονιστικών και με έναν έμπειρο επικεφαλής, τον Δημήτρη Μαυρογιώργο, που έχει το τηλέφωνό του ανοιχτό μέρα – νύχτα. Μόλις ο καιρός αγριέψει, ρίχνονται όλοι στη μάχη!

Τα καταφέρνουν...
✒ Χιόνια, πλημμύρες, κατολισθήσεις, παγετοί και τι δεν αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της δικής μας Πολιτικής Προστασίας κάθε χειμώνα στα μέρη μας τα ορεινά και δυσπρόσιτα. Κι όμως τα καταφέρνουν να επιλύουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα. Ουσιαστικά χωρίς να... ανοίξει μύτη!

Το αυτονόητο...
✒ Απομακρύνουν βράχους και τόνους χωμάτων που πέφτουν και φράζουν δρόμους, καθαρίζουν προσβάσεις σε ορεινές κτηνοτροφικές μονάδες, απελευθερώνουν αποκλεισμένα χωριά. Κάνουν δηλαδή το αυτονόητο, αυτό που πρέπει να κάνει κάθε αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.

Καμία παραίτηση!
✒ Είναι αυτό που δεν έκανε η Περιφέρεια Αττικής και η δική της Πολιτική Προστασία με τον χιονιά στην Αττική, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες άνθρωποι. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν παραιτήθηκε κανένας, ούτε ο Γιώργος Πατούλης, ούτε κάποιο απ’ τα στελέχη του. Μάλλον απουσιάζει η ευθιξία...

Η ευθύνη αλλού...
✒ Δεν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η φροντίδα για τους δρόμους σε περίοδο χιονοπτώσεων. Βοηθάει βέβαια όπου χρειαστεί κι έτσι πρέπει. Οι Περιφέρειες μαζί με τους Δήμους έχουν την κύρια αρμοδιότητα για τις περιοχές ευθύνης τους. Κι αυτοί πρέπει να λογοδοτούν πρώτοι όταν τα προβλήματα γίνονται... βουνό!

Θέλουν... σεμινάρια!
✒ Πάντως, κάτι πρέπει να κάνουν εκεί στην Αττική. Να φτιάξουν γενικότερα τον μηχανισμό της Πολιτικής τους Προστασίας, ο οποίος κάθε φορά μένει... μετεξεταστέος. Ας σκεφτούν να καλέσουν τον Δημήτρη Μαυρογιώργο κάποια στιγμή να τους κάνει μερικά ταχύρυθμα σεμινάρια αποτελεσματικής αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Χαμένοι δεν θα βγουν...

Έστω ένας ακόμα...
✒ Έστω ένας νέος εθελοντής αιμοδότης να δηλωθεί στα Γιάννενα κέρδος το έχει η πόλη, όπου οι ανάγκες για αίμα είναι και πάλι ιδιαίτερα αυξημένες. Οπότε, δράσεις όπως τα διήμερα αιμοδοσίας που υλοποιούν ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός και οι Paguristas μόνο χαμένες δεν πάνε. Στο τελευταίο διήμερο προέκυψαν εννέα νέοι αιμοδότες. Δεν είναι λίγο αυτόΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.