ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Απάτητα βουνά»...
✒ Είναι σημαντική, από πολλές απόψεις, η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία αφορά στην εφαρμογή καθεστώτος αυστηρής προστασίας σε έξι βουνά της χώρας μας. Με την απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Αμυρά τα συγκεκριμένα μετατρέπονται σε «απάτητα»!

Όχι στους δρόμους!
✒ Τι σημαίνει αυτό; Oυσιαστικά ότι εντός των συγκεκριμένων υπό προστασία περιοχών απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Εξάλλου, οι δρόμοι θεωρούνται σε επιστημονικό επίπεδο η χειρότερη απειλή για την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ανούσιες ανάγκες...
✒ Εδώ στην Ήπειρο γνωρίζουμε καλά πόσες «πληγές» έχουν προκληθεί στα βουνά μας από τις διανοίξεις δρόμων στις πλαγιές τους, πολλές εκ των οποίων έγιναν για να εξυπηρετήσουν εντελώς ανούσιες ανάγκες, όπως, ας πούμε η πρόσβαση σε ένα εκκλησάκι ή σε μεμονωμένη κτηνοτροφική εγκατάσταση.

Δεν... σβήνουν!
✒ Γέμισαν τα βουνά δρόμους σε παλιότερες δεκαετίες, πολλοί εκ των οποίων σήμερα δεν εξυπηρετούν καμία απολύτως χρησιμότητα. Και δεν μπορεί κανείς να τους... σβήσει μέσω αποκατάστασης, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, για να μην πούμε... πολυτέλεια.

Απαγορεύονται πάρκα...
✒ Βέβαια, η απόφαση του ΥΠΕΝ αφορά για την περιοχή μας δύο μόνο βουνά, Σμόλικα και Τύμφη. Κάτι είναι κι αυτό... Υπάρχει όμως και άλλη μία πλευρά εδώ. Στα συγκεκριμένα όρη που τίθενται υπό καθεστώς προστασίας, απαγορεύεται και η εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων!

Κανείς δεν εγγυάται!
✒ Συμπέρασμα: Στον Σμόλικα και την Τύμφη σίγουρα δεν πρόκειται να δούμε ποτέ ανεμογεννήτριες και ορθώς θα ισχύσει αυτό. Σε όλα τα υπόλοιπα βουνά της περιοχής μας όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Εφόσον δεν προστατεύονται, όλα είναι πιθανά! Απλά τα πράγματα...

Σελίδα στο fb…
✒ Πάμε σε κάτι άλλο τώρα και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Για το οποίο Πανεπιστήμιο υπάρχει στο Facebook σελίδα δημόσια που έχει 4.900 μέλη (φτιαγμένη όχι από το ίδρυμα, αλλά από ιδιώτη)! Μεγάλο νούμερο αυτό. Εικάζουμε ότι είναι κατά βάση φοιτητές του ιδρύματος...

Εκπονούν εργασίες!
✒ Κάνοντας μία περιήγηση σ’ αυτήν διαπιστώνει κανείς ότι περιέχει κατά βάση διαφημιστικές αναρτήσεις που αφορούν στην εκπόνηση εργασιών γενικώς, δηλαδή εξαμήνου, πτυχιακών και μεταπτυχιακών, διδακτορικών κλπ. Mιλάμε για πληθώρα σχετικών αναρτήσεων!

Έναντι αμοιβής...
✒ Κάποιοι έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν φοιτητές ή να εκπονήσουν εκείνοι για λογαριασμό τους τις εργασίες που έχουν αναλάβει προκειμένου να περάσουν μαθήματα ή να πάρουν πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό κλπ.

Δεν γνωστοποιούνται...
✒ Φανταζόμαστε ότι οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την εργασία που αναθέτει ο φοιτητής στο πανεπιστημιακό «φροντιστήριο» στο οποίο προστρέχει για βοήθεια. Αυτές δεν γνωστοποιούνται φυσικά στις αναρτήσεις! Θα πρέπει να επικοινωνήσει κανείς μέσω τηλεφώνων ή μηνυμάτων για να τα πληροφορηθεί.

Ολόκληρο σύστημα...
✒ Κάπως έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και στα ΑΕΙ ανθεί πλέον ένα ολόκληρο σύστημα παραπαιδείας, μέσω του οποίου μπορεί ένας φοιτητής, αν βεβαίως διαθέτει τα χρήματα, να πάρει πτυχίο, μεταπτυχιακό κλπ. χωρίς να... κουνήσει καν το δαχτυλάκι του! Να αποφοιτήσει ή να λάβει εξειδικευμένα διπλώματα χωρίς να χρειαστεί να κάνει ποτέ του επιστημονική έρευνα!

Χαμηλό επίπεδο...
✒ Σημεία των καιρών τα τεκταινόμενα σήμερα στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά όμως του επιπέδου στο οποίο έχει φτάσει αυτή, χωρίς φυσικά να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν υπάρχουν, ευτυχώς, λαμπρές εξαιρέσεις. Τι επίπεδο όμως να έχει ένας φοιτητής που εισήχθη σε ΑΕΙ με 5, 6, 7 ή 8.000 μόρια!

Έτσι που πάει...

✒ Διακόπηκαν εκεί, κάπου στις αρχές Δεκεμβρίου, οι εργασίες στην Ανεξαρτησίας λόγω γιορτών, μετά απ’ αυτές έπεσε η θερμοκρασία και η παγωνιά δεν βοηθάει, να δούμε πότε θα τελειώσει η ανακατασκευή της. Με τους ρυθμούς που πάει το πράγμα, μάλλον θα περάσει και η άνοιξη. Μακάρι να διαψευστούμε...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.