ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Τρέμει το φυλλοκάρδι!
✒ Τρέμει το φυλλοκάρδι μας κάθε φορά που μία ή περισσότερες πυρκαγιές ξεσπούν ανά τη χώρα κατακαίγοντας δάση και εκτάσεις με πράσινο και αφήνοντας πίσω τους στάχτες, κατεστραμμένες περιουσίες και απελπισμένους πολίτες.

Το δικό μας δασύλλιο...
✒ Έτσι έγινε πάλι αυτές τις μέρες με τις μεγάλες φωτιές στη Βαρυμπόμπη της Αττικής, στην Εύβοια και τη Ρόδο που έκαναν τεράστια ζημιά. Ο νους μας πήγε και πάλι στο περιαστικό δασύλλιο Ιωαννίνων κυρίως και στα υπόλοιπα δάση του Λεκανοπεδίου.

«Κενά» στην πρόληψη!
✒ Ήταν, βλέπεις και οι πρόσφατες διαπιστώσεις πως στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας δεν έχουν γίνει εκείνες οι εργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν τα χειρότερα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Υπάρχει δηλαδή κενό στην πρόληψη.

Καθαρισμοί, δίκτυα...
✒ Μιλάμε για καθαρισμούς του δασυλλίου από πεσμένους κορμούς δέντρων και ξερά κλαδιά και χόρτα, για ανοιχτούς δασικούς δρόμους για συντήρηση των δικτύων πυρόσβεσης και αντικατάσταση των φθαρμένων βαρελιών που είχαν τοποθετηθεί παλαιότερα για να υπάρχει νερό σε διάφορα σημεία.

Τι θα συμβεί...
✒ Έχουν ξαναγραφτεί τα παραπάνω, αλλά αποκτούν εκ νέου επικαιρότητα βλέποντας κανείς τι γίνεται αλλού. Είναι αναπόφευκτο να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί, αν, ο μη γένοιτο, πάρει κάπου φωτιά στο περιαστικό μας δασύλλιο από απροσεξία κάποιου πολίτη, ατύχημα ή κάποια άλλη αιτία.

Ζωές και περιουσίες...
✒ Δεν είναι μόνο το δάσος που θα κινδυνεύσει. Θα απειληθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες καθώς δεκάδες σπίτια εφάπτονται των δέντρων του, ενώ αρκετά είναι κυριολεκτικά μέσα σ’ αυτό. Ας μη γινόμαστε όμως μάντεις κακών. Απλά οι αρμόδιες υπηρεσίες, ιδίως το Δασαρχείο Ιωαννίνων, θα πρέπει να τα έχουν στο νου τους όλα αυτά...
Απουσία στήριξης...
✒ Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την απουσία στήριξης αθλητών υψηλού επιπέδου όπως ο δικός μας Στέφανος Ντούσκος ή ο Θοδωρής Ιακωβίδης της Άρσης Βαρών κλπ. στην προσπάθεια που κάνουν να διακριθούν σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δίκαιη η κριτική!
✒ Όλα αυτά ισχύουν και η κριτική που γίνεται είναι δικαιολογημένη. Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που «ελέγχονται» επειδή δεν βοήθησαν χορηγικά αθλητές που τους απευθύνθηκαν ζητώντας μία στοιχειώδη έστω οικονομική ενίσχυση στη δύσκολη προετοιμασία τους.

Ευθύνη της Πολιτείας...
✒ Την κύρια ευθύνη για τη στήριξη των Ελλήνων πρωταθλητών έχει η επίσημη Πολιτεία, η οποία οφείλει να τους παρέχει όλα όσα χρειάζονται για να είναι κάθε φορά απρόσκοπτη η προετοιμασία τους ενόψει διεθνών διοργανώσεων όπως οι Ολυμπιακοί.

Να ασχοληθούν!..
✒ Πρέπει κάποια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο και η ΓΓΑ να ασχοληθούν πολύ σοβαρά και με τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, ο οποίος κάθε φορά μας προσφέρει μεγάλες χαρές και εθνική περηφάνια μέσω των παιδιών του που διακρίνονται στα πέρατα του κόσμου.

Τόσα αθλήματα...
✒ Επιτέλους, οι ιθύνοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν τόσα αθλήματα στα οποία γίνονται σπουδαία πράγματα από τα Ελληνόπουλα. Και υπάρχουν τρόποι να στηριχθούν και αυτά, γιατί σήμερα είναι ελλιπέστατη η ενίσχυσή τους.

Μας το οφείλουν...
✒ Ας επαναφέρουν τα προνόμια που έκοψαν «μαχαίρι» πριν μερικά χρόνια για να δώσουν κίνητρα στα νέα παιδιά. Ας επιχορηγούν καλύτερα ομοσπονδίες και ερασιτεχνικά σωματεία. Ας στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια εκείνων που προετοιμάζονται για παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες. Το οφείλουν σε όλους μας.

Πανό όπου να ‘ναι!

✒ Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας το έχουμε όλοι, όμως δεν είναι ωραίο να κρεμάμε τα συνθήματά μας όπου βρούμε αδιακρίτως. Πάντως, τα Γιάννενα δε θα... γλιτώσουν ποτέ απ’ τα πανό και τις αφίσες. Θα είναι πάντα εδώ να υποβαθμίζουν αισθητικά την εικόνα της πόλης.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.