ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Στο εμβολιαστικό...
✒ Μεσημέρι έξω από το εμβολιαστικό κέντρο στο κεντρικό κατάστημα του πρώην ΙΚΑ Ιωαννίνων. Ο ήλιος... ντάλα, η θερμοκρασία στα ύψη και ανάμεσα από τους πολίτες που αναμένουν τη σειρά τους για εμβόλιο περνάει ένας νοσοκόμος με αναπηρικό καροτσάκι.

Με το καροτσάκι!
✒ Βγαίνει από το κτίριο στο δρόμο και σε λίγο επιστρέφει μεταφέροντας μία ηλικιωμένη κυρία με κολάρο στο λαιμό και την περνάει μέσα. Αφού κάνει το εμβόλιό της, την κατεβάζει και την οδηγεί στο ταξί όπου την περιμένει ο σύζυγός της για να επιστρέψουν σπίτι.

Η μία όψη...
✒ Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Εκείνη των πολιτών που, ακόμα και με προβλήματα υγείας, σπεύδουν να εμβολιαστούν ώστε να θωρακιστούν από τον κορωνοϊό οι ίδιοι και να προφυλάξουν και τους ανθρώπους γύρω τους. Οικογένεια, φίλους, συγγενείς...

Η ΕΜΑΚ δεν θέλει...
✒ Από την άλλη, έρχεται η είδηση ότι οι υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της διαταγής του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων υπηρετούν σ’ αυτήν. Προσφυγή που τελικά απορρίφτηκε!

Επιτακτικοί λόγοι...
✒ Το ΣτΕ έκρινε, καλώς κατά τη γνώμη μας, πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.

Οι μεν και οι... δεν!
✒ Ένα νόμισμα, λοιπόν, με δύο πολύ διαφορετικές όψεις. Έτσι είναι το θέμα του εμβολιασμού σήμερα στη χώρα μας. Υπάρχουν εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο και οι άλλοι που αρνούνται πεισματικά, ακόμα και αν υπηρετούν σε κομβικές θέσεις, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Το βασικό βέβαια είναι ποιος τελικά... πληρώνει τη νύφη!

Δύο σημαντικά νέα...
✒ Εκτός από την είδηση ότι το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Σχεδία» έχει στο αποθεματικό του σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή μία σημαντική «προίκα» που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Διοίκηση, από την προχθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου προέκυψε άλλο ένα σημαντικό νέο.

ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα!
✒ Εντός της χρονιάς θα ιδρυθεί, λέει, δομή του ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα αντίστοιχη με εκείνη της Πρέβεζας, η οποία θα παρέχει, όχι συμβουλευτική στήριξη όπως η «Σχεδία», αλλά καθαρά θεραπευτικά προγράμματα για εξαρτημένα άτομα τα οποία περιλαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή!

Αυξημένες ανάγκες...
✒ Πρόκειται για προγράμματα αντίστοιχα με εκείνα που υλοποιεί το ΚΕΘΕΑ με πολύ θετικά αποτελέσματα και στην περιοχή μας. Όπως κατέστη σαφές, υπάρχει ανάγκη για λειτουργία και δεύτερης δομής του ΟΚΑΝΑ στην Ήπειρο πλην εκείνης της Πρέβεζας, στην οποία εξυπηρετούνται σήμερα και περίπου 50 Γιαννιώτες.

Κυρίως ναρκωτικά...
✒ Με άλλα λόγια, είναι πολύς ο κόσμος και στην πόλη μας που έχει ανάγκη θεραπείας για να απεμπλακεί από τα δίχτυα των εξαρτήσεων και να ξανακερδίσει πίσω τη ζωή του. Η μεγάλη πλειοψηφία φυσικά αφορά σε πολίτες νεαρής κυρίως ηλικίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά και έπονται όλα τα υπόλοιπα.

Θα ομαλοποιηθεί...
✒ Καλώς λοιπόν θα φτιάξει ο ΟΚΑΝΑ δομή για εξαρτημένα άτομα και στα Γιάννενα. Όσο για τη «Σχεδία», το έργο της είναι γνωστό και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ούτε αμαυρώνεται από τις «τρικυμίες» που πέρασε τελευταία. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί...

Ήσυχα παράλια...

✒ Ήσυχα είναι ακόμα τα πράγματα τις καθημερινές στα παράλια της Ηπείρου, ακόμα και στις πιο δημοφιλείς πλαζ. Λίγος ο κόσμος, Έλληνες και Βαλκάνιοι κυρίως, ηρεμία, άνεση και προπαντός καθόλου συνωστισμός. Αντίθετα, τα Σαββατοκύριακα η εικόνα αλλάζει πολύ! (Η φωτό χθεσινή από την παραλία του Βράχου Πρέβεζας).
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.