ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πονοκέφαλος...
✒ Σε «πονοκέφαλο» που δεν πρόκειται να περάσει εύκολα εξελίσσεται η υπόθεση «νέο Δημαρχείο» για τη σημερινή Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η οποία με τις ενέργειές της άφησε να εννοηθεί ότι το έχει συμπεριλάβει στα έργα προτεραιότητας της θητείας της.

Τι ακριβώς θέλει;
✒ Οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα προκαλούν στην καλύτερη περίπτωση ένα μπέρδεμα σε όσους επιχειρούμε να τους παρακολουθήσουμε. Κι αυτό γιατί δυσκολευόμαστε να βγάλουμε συμπέρασμα για το τι ακριβώς επιδιώκει!

Ζήτησε τη Δομπόλη...
✒ Στις αρχές της χρονιάς ο Μωυσής Ελισάφ είχε θέσει το θέμα στον Πρωθυπουργό ζητώντας την παραχώρηση στον Δήμο του «κουφαριού» που στέγασε στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη. Έλαβε δε τη διαβεβαίωση ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. στην οποία ανήκει το συγκρότημα θα το παραχωρήσει.

Έχει προσκόμματα!
✒ Φυσικά και να πάρει ο Δήμος το κτίριο της Δομπόλη θα απαιτηθούν πολύ μεγάλα ποσά για να το μετατρέψει και πάλι σε λειτουργικό, άσε που ένα τμήμα του θα πάει στο Πανεπιστήμιο για στέγαση μουσείων, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα προσκόμματα.

Όχι για ΚΕΠΑΒΙ!
✒ Χθες πάλι έγινε γνωστό ότι οι ασημουργοί του ΚΕΠΑΒΙ είπαν όχι στην παραχώρηση τμήματος από το συγκρότημα της Παραλιμνίου στον Δήμο προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί τις διάσπαρτες σήμερα υπηρεσίες του. Γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό του Δημάρχου, ο οποίος όμως δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα «ζεστός» για το ΚΕΠΑΒΙ.

Δεν βοηθάει...
✒ Τελικά, που έχει καταλήξει η Δημοτική Αρχή για νέο Δημαρχείο; Στο κτίριο της Δομπόλη, στο ΚΕΠΑΒΙ ή σε ό,τι της κάτσει; Δυστυχώς, η τελευταία αυτή πρακτική δεν βοηθάει να πετύχει ένα εγχείρημα. Γενικά χρειάζεται μελέτη, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, κυνήγι και πάλι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.

Το ιδιοκτησιακό...
✒ Πάντως και το ΚΕΠΑΒΙ, το οποίο χωροταξικά είναι καλύτερη λύση από τη Δομπόλη έχει τα... θεματάκια του, με κυριότερο το ιδιοκτησιακό. Ο Δήμος είχε παραχωρήσει την έκταση για να γίνει το συγκρότημα των ασημουργών, αλλά σε ποιον ανήκει σήμερα; Και ποιος άραγε πληρώνει –αν πληρώνει- τον ΕΝΦΙΑ για τα σχεδόν 15.000 τετραγωνικά του μέτρα;

Προεδρικό λίμνης...
✒ Πάμε λίγο και στη λίμνη μας, τον θησαυρό μας, που τι θα ήταν τα Γιάννενα χωρίς αυτήν. Χρόνια γίνεται λόγος για το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα για την Παμβώτιδα, τον νόμο δηλαδή που θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, τις χρήσεις γης στις παραλίμνιες περιοχές.

Θα απεγκλωβίσει!
✒ Τι πιο σημαντικό απ’ αυτό τον «οδικό χάρτη» για τη λίμνη, ο οποίος αφενός θα συμβάλει στην προστασία της και αφετέρου θα επιτρέψει τον απεγκλωβισμό από πολύχρονη «ομηρία» εκατοντάδων ιδιοκτητών παραλίμνιων εκτάσεων με πρώτους και καλύτερους εκείνους του Μάτσικα.

Ξανά σε διαβούλευση...
✒ Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία το Προεδρικό βγαίνει και ξαναμπαίνει σε συρτάρια υπουργείων και... μη το είδατε. Αυτές τις μέρες ξανατέθηκε σε διαβούλευση ένα επικαιροποιημένο σχέδιο, με βάση και την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή Natura της Παμβώτιδας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έχει καλύτερη τύχη!

Χρυσή ευκαιρία...
✒ Πάντως, με δικό μας Υφυπουργό Περιβάλλοντος, τον Γιώργο Αμυρά, είναι χρυσή ευκαιρία αυτή να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή το Π.Δ. για τη λίμνη. Για τον ίδιο, δε, θα είναι μία μεγάλη επιτυχία που θα την πιστωθεί!

Μέρα – νύχτα.

 ✒ Μέρα – νύχτα δουλεύουν τα συνεργεία στο κτίριο του πρώην ΠΕΔΥ στους Αμπελόκηπους, το οποίο οσονούπω θα λειτουργήσει ως mega εμβολιαστικό κέντρο στα Γιάννενα. Η βιασύνη αυτή προφανώς συνδέεται με την άφιξη σήμερα στην πόλη μας του Πρωθυπουργού. Λογικά θα είναι παρών στο άνοιγμα του ΠΕΔΥ!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.