ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Κινητοποιήσεις...
✒ Ημέρα κινητοποιήσεων ήταν η χθεσινή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο «Χατζηκώστα». Οι εργαζόμενοι των δύο ιδρυμάτων, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, πρόβαλλαν τα αιτήματά τους, όπως ένταξη στα βαρέα, μονιμοποίηση εκτάκτων, αυξήσεις μισθών κλπ.

Οι μισοί εμβόλιο!
✒ Η συγκεκριμένη κινητοποίηση συνέπεσε σχεδόν χρονικά με ένα πολύ ενδιαφέρον «μαντάτο». Στο «Χατζηκώστα», λέει, ο εμβολιασμός γιατρών – νοσηλευτών είναι στο 55 – 60%! Με άλλα λόγια, πέντε ή έξι στους δέκα έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι υπόλοιποι όχι! Και είναι αρκετοί αυτοί...

Ακόμα λιγότεροι...
✒ Ειδικότερα για τους νοσηλευτές του ιδρύματος, μόνο οι μισοί έχουν εμβολιαστεί (50%), αν και είναι σε προτεραιότητα. Οι υπόλοιποι προφανώς αρνήθηκαν να «θωρακιστούν» έναντι του κορωνοϊού για τους δικούς τους λόγους, ιδεολογικούς ή ποιος ξέρει τι άλλο. Ούτως ή άλλως, δεν έχει σημασία η αιτιολογία αλλά το γεγονός.

Ούτε οι χειρουργοί!
✒ Εκείνο όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη ταραχή και αναστάτωση σε όλους μας ήταν η είδηση ότι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι, αλλά και νοσηλεύτριες διάφορων κλινικών, αν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί εξακολουθούσαν να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους. Δηλαδή να χειρουργούν ασθενείς!

Συνέχισαν επεμβάσεις;
✒ Έτσι, ευάλωτοι και οι ίδιοι, κόλλησαν κορωνοϊό και το μέγα ερώτημα είναι το εξής: Ως ασθενείς οι ίδιοι εξακολούθησαν να κάνουν επεμβάσεις και πόσες ακριβώς ήταν αυτές; Μιλάμε για αμέλεια, για απαράδεκτη αδιαφορία και ανευθυνότητα εκ μέρους τους. Για να λέμε δηλαδή τα πράγματα με το όνομά τους...

Ζητούν... προστασία!
✒ Άραγε ανάμεσα στους εργαζομένους που χθες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους να ήταν και κάποιοι που αρνήθηκαν τον εμβολιασμό; Λογικά, με τα ποσοστά των αρνητών που έγιναν γνωστά, θα υπήρχαν και τέτοιοι. Οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έβαλαν στα αιτήματά τους και τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας...

Και υποχρεώσεις...
✒ Μα, το κράτος τους παρέχει το σημαντικότερο μέσο για την προστασία τους, το εμβόλιο και το αρνούνται! Τι άλλο να κάνει; Όσο για τους ίδιους, συνειδητοποιούν ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες; Ξέρουν ότι οφείλουν να τους προστατεύουν; Δε μιλάμε για όλους. Για τους αρνητές των εμβολίων είναι τα παραπάνω.

Μέγα γεγονός...
✒ Πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες ημέρες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και δικαίως. Μέγα γεγονός για την πόλη η αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, ιστορικός σταθμός και για όλη τη χώρα όπως πολύ σωστά επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην σημαντική ομιλία της στο Πνευματικό Κέντρο.

Λείπει ο Κων/νος!
✒ Προτομές ηρώων του 12 – 13 έχουμε στήσει, μνημεία για τους Μπιζανομάχους υπάρχουν, το όνομα του ταγματάρχη Βελισσαρίου έχει δοθεί στο ομώνυμο στρατόπεδο, οδοί και πάρκα έχουν επίσης πάρει τα ονόματα άλλων αξιωματούχων της απελευθέρωσης. Λείπει μόνο ένα. Αυτό του διαδόχου Κωνσταντίνου, γνωστού με την επωνυμία «Ελευθερωτής»!

Πουθενά το όνομα...
✒ Άραγε το όνομά του μετά την αφαίρεσή του από την Κάτω Πλατεία να έχει δοθεί σε άλλο σημείο της πόλης; Σε δρόμο, πλατεία ή πάρκο; Ψάξαμε, αλλά δεν το βρήκαμε κάπου. Δηλαδή, το όνομα του ανθρώπου που ηγήθηκε του στρατού ο οποίος απελευθέρωσε τα Γιάννενα δεν υπάρχει πουθενά!

Οφείλουμε πολλά!
✒ Γιατί τόσο... μίσος εναντίον του; Ως διάδοχος και αρχιστράτηγος ο Κωνσταντίνος έκανε σπουδαία πράγματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η απαλλαγή τη Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων από τον Οθωμανικό ζυγό. Ως βασιλιάς αργότερα έκανε και λάθη. Αυτά όμως δε θα τα κρίνουμε εμείς. Το θέμα είναι ότι τα Γιάννενα του οφείλουν πολλά κι έχουν χρέος να τον τιμήσουν. Τρόποι υπάρχουν...

Κάτι ξέρουν...

✒ «Αδικημένη» στη σκέψη μας είναι η απέναντι όχθη της λίμνης, η οποία έχει επίσης ένα σωρό ομορφιές, τουλάχιστον για εκείνους που μπορούν να τις εκτιμήσουν. Οι πάπιες και οι χήνες που κολυμπούν στα νερά της λίμνης εκεί κοντά στη Δουραχάνη κάτι ξέρουν παραπάνω...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.