ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δύσκολη χρονιά...
✒ Καλή χρονιά να έχουμε, με υπομονή, εγκαρτέρηση και σύνεση! Θα μας χρειαστούν και τα τρία αυτά γιατί, ας μη κρυβόμαστε, δύσκολο θα είναι και το 2021, τουλάχιστον οι πρώτοι του μήνες λόγω της πανδημίας που εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί όλους. Κάποιοι βέβαια πλήττονται περισσότερο από ορισμένους άλλους!

Μετρούν ζημιές...
✒ Για παράδειγμα, το πρόβλημα στη Γιαννιώτικη αγορά είναι μεγάλο. Κάποια καταστήματα δούλεψαν κάπως με το «click away» μέσα στις γιορτές, κάποια άλλα πάλι δεν έκαναν τίποτα, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα. Σήμερα λοιπόν μετρούν μόνο ζημιές.

Έκαναν e-shop!
✒ Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ντόπιοι καταστηματάρχες που προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες γιατί είχαν τη δυνατότητα, τα μέσα, να το κάνουν. Δημιούργησαν λοιπόν ηλεκτρονικό κατάστημα ή αναβάθμισαν αυτό που ήδη διέθεταν και δουλεύουν από κει...

Ένα παράδειγμα...
✒ Μπήκαμε χθες σε ιστοσελίδα μεγάλου και γνωστού καταστήματος ανδρικής ένδυσης που εδρεύει σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Είχε σάιτ ο άνθρωπος, όμως εδώ και μερικές εβδομάδες φρόντισε για την ενίσχυσή του.

Ψώνια απ’ το σπίτι!
✒ Πρόσθεσε λοιπόν προϊόντα ανά κατηγορία με τις φωτογραφίες τους, τιμές, τις εκπτώσεις που προσφέρει στο καθένα και ο ενδιαφερόμενος πελάτης μπορεί άνετα να βάλει ό,τι θέλει στο καλάθι του και να το αγοράσει από την άνεση του σπιτιού του!

Είναι μειοψηφία...
✒ Το κάνουν κι άλλα εμπορικά στα Γιάννενα αυτό. Ορισμένοι μάλιστα λειτουργούν εδώ και καιρό e-shops, οπότε περιορίζονται οι ζημιές από τη μη λειτουργία φυσικού καταστήματος. Όμως αυτοί είναι η μειοψηφία. Οι πιο πολλοί έμποροι στην πόλη μας είναι μικροί και δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Τι θα γίνει λοιπόν με όλους αυτούς;

Ώρα να ανοίξουν!
✒ Η Πολιτεία πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το άνοιγμα της αγοράς σε όσες περιοχές παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα σε σχέση με την πανδημία όπως η δική μας. Το έγραψε πολύ εύστοχα χθες και ο «Τολμηρός»: Δεν χρειάζεται να μηδενίσουν τα κρούσματα στον Ασπρόπυργο για να ανοίξουν τα μαγαζιά στα Γιάννενα! Όταν κλείσαμε εμείς, εξάλλου, οι άλλες περιοχές ήταν ανοιχτές!

Κέντρο μεταναστών...
✒ Διαπολιτισμικό Κέντρο ένταξης μεταναστών θα λειτουργήσει, λέει, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων στο κτίριο του κληροδοτήματος Χαραλάμπους στην οδό Ακαδημίας. Το μισθώνει έναντι 350 ευρώ το μήνα. Τα χρήματα όμως μάλλον δεν είναι πρόβλημα.

Λεφτά υπάρχουν!
✒ Τη δομή χρηματοδοτεί, όπως έκανε γνωστό ο Δήμος, το ίδρυμα «Open Foundation Society», το οποίο ανήκει στον Ουγγροαμερικανοεβραίο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Έδωσε στον Δήμο 150.000 ευρώ! Δεν είναι και λίγα τα λεφτά...

Και ένα δεύτερο...
✒ Η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει, μάλιστα, όπως αποκάλυψε η Τατιάνα Καλογιάννη, να φτιάξει άλλο ένα Διαπολιτισμικό Κέντρο για πρόσφυγες σε κτίριο που επίσης έχει στη διάθεσή του επί της οδού Μιχ. Αγγέλου! Δεν μάθαμε δε αν υπάρχουν σχέδια και για άλλη αντίστοιχη δομή... Ενδεχομένως!

Για τους Γιαννιώτες;
✒ Όλα αυτά καλά. Αξιέπαινη η φροντίδα που επιδεικνύουν ο Μ. Ελισάφ και οι συνεργάτες του για τη διαδραστικότητα και την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Καμιά δομή όμως για τους ίδιους τους Γιαννιώτες πότε θα φτιάξουν;

Eκπαίδευση ανέργων...
✒ Μήπως να ενδιαφερθούν λίγο παραπάνω και γι’ αυτούς; Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος μπορεί να ζητήσει μία δωρεά από το ίδρυμα του Τζ. Σόρος για την ίδρυση κέντρου επιμόρφωσης και εκπαίδευσης ανέργων ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας!

Λίγη σημασία...
✒ Φτάνει η διαφήμιση της περίφημης διαπολιτισμικότητας. Δυστυχώς, αυτή δεν τρώγεται απ’ όσους συμπολίτες δεν έχουν κάτι να βάλουν στο τσουκάλι τους. Ας δώσουν λοιπόν λίγη σημασία παραπάνω σ’ αυτούς. Όχι μόνο μοιράζοντας «πακέτα» απ’ το παντοπωλείο, αλλά βοηθώντας τους να βρουν δουλειά...

Όταν αγριεύουν...
✒ Όμορφα τα ποτάμια υπό κανονικές συνθήκες, όμως τον χειμώνα δεν αστειεύονται. Όταν βρέχει ή χιονίζει πολύ, θεριεύουν. Κατεβάζουν νερά, ξεφεύγουν απ’ τα όριά τους, πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές. Όταν αγριεύει το ποτάμι δεν το σταματάει κανείς και τίποτα. Δεν υπάρχει έργο που μπορεί να το φρενάρει. Ας το πάρουμε χαμπάρι αυτό...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.