ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ωραίος ο στολισμός!
✒ Τον καλύτερο στολισμό των τελευταίων ετών έχει κάνει φέτος ο Δήμος στην πόλη. Εντυπωσιακό το δέντρο στην κεντρική πλατεία, ωραίο το έλκηθρο και το φωτεινό «τούνελ» απέναντι, Πληθώρα από λαμπιόνια στη Δωδώνης, την Πυρσινέλλα, την Αβέρωφ, την Ανεξαρτησίας κλπ. Κρίμα που οι πολίτες δεν μπορούν να τα απολαύσουν όλα αυτά λίγο παραπάνω…

Δεν απασχολεί…

✒ Λίγες μόλις ημέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα και φαίνεται πως για μεγάλη μερίδα πολιτών το κορυφαίο θέμα που τους απασχολεί δεν είναι οι σχεδόν 100 άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε μέρα από κορωνοϊό ή οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Το ρεβεγιόν…
✒ Όχι… για πολύ κόσμο, για ανησυχητικά πολλούς Έλληνες, κορυφαίο ζήτημα αυτή την περίοδο είναι που δε θα μπορέσουν να το «κάψουν» στο ρεβεγιόν. Πάρτι, ξεφάντωμα, μεγάλα τραπέζια με πολύ κόσμο δεν έχει φέτος κι αυτό, όπως και να το κάνουμε, είναι… πρόβλημα!

Άλλο το πρόβλημα…
✒ Να είμαστε όμως ξεκάθαροι, δεν είναι το ρεβεγιόν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας. Είναι οι ζωές που χάνονται, είναι το λιανεμπόριο που παραμένει κλειστό, είναι οι εργαζόμενοι που δε δουλεύουν και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε απόγνωση.

Πρώτα η πανδημία!
✒ Δεν υπάρχουν περιθώρια για ξεσάλωμα φέτος, τελεία και παύλα. Προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας, η αποφυγή της διασποράς του ιού και αυτό δεν μπορεί να γίνει με ξεφαντώματα σε κλειστούς χώρους, ο ένας πάνω στον άλλο, όπως κάναμε στο παρελθόν. Ας περάσει η μπόρα κι εδώ είμαστε να το γλεντήσουμε και πάλι!

Με το μαλακό…
✒ Επίσης, δεν υπάρχει λόγος, νομίζουμε, να τρέξουν οι πιστοί μαζικά στις εκκλησίες ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, να τις πλημμυρίσουν αγνοώντας τα μέτρα, να κοινωνήσουν κ.λ.π.. Αυτό μπορούν να το κάνουν κι αργότερα. Κανένας εκκλησιαστικός κανόνας δεν λέει πότε πρέπει να μεταλαμβάνει κανείς! Με το μαλακό λοιπόν.

Εδώ πάμε καλά!
✒ Στα Γιάννενα πάμε καλά τελευταία. Σε σημείο που ορισμένοι… άπιστοι Θωμάδες να υποπτεύονται «μαγειρέματα» στα κρούσματα που δίνονται ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Γιατί όμως τόση δυσπιστία; Έχουμε σε καραντίνα από τις 29 Οκτωβρίου, δηλαδή συμπληρωμένες έξι εβδομάδες, λογικό δεν είναι να πέσει η διασπορά;

Αν μείνουμε χαμηλά…
✒ Δύο – τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα δεν είναι πολλά, αλλά θέλει προσοχή γιατί δεν αργούν να γίνουν ξανά 20, 30 και πάει λέγοντας. Αν κρατηθούμε χαμηλά, μετά τις γιορτές θα υπάρξει η δυνατότητα να περάσουμε στην κανονικότητα, με άνοιγμα εμπορικών κλπ. Κάτι που μάλλον θα γίνει μόνο σε όσες περιοχές παρουσιάζουν καλή εικόνα.

Ενστάσεις εμπόρων…
✒ Οι ντόπιοι έμποροι έχουν τις ενστάσεις τους για την απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανοίξει τα μαγαζιά αλλά να εφαρμόσει το λεγόμενο «click away». Θα μπορούσε, λένε, η αγορά να λειτουργήσει κανονικά, με όλα όμως τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού.

Χίλια δίκαια…
✒ Χίλια δίκαια έχουν οι άνθρωποι, τι να πει κανείς. Περίμεναν όλοι αυτή την περίοδο για να δουλέψουν. Να βγάλουν τα… σπασμένα της χρονιάς που ήταν δύσκολη. Δεν είναι όμως τόσο ο συνωστισμός στα μαγαζιά. Μάλλον το αδιαχώρητο που θα δημιουργούνταν στην αγορά είναι που φοβήθηκε η Κυβέρνηση.

Ας στηρίξουμε…
✒ Πάντως, οι καταναλωτές μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Ας φροντίσουμε να στηρίξουμε τα μικρά ντόπια μαγαζιά της πόλης μας, παραγγέλνοντας απ’ αυτά ό,τι χρειαζόμαστε με μήνυμα ή με ένα τηλεφώνημα. Δεν είναι δύσκολο. Και θα πιάσει τόπο ειδικά σήμερα με τις καταστάσεις που βιώνουμε…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.