ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Είναι ένα στολίδι!
✒ Καιρό είχε να δει μία γενικότερη περιποίηση το Πάρκο Πυρσινέλλα, το οποίο είναι ένα στολίδι για τα Γιάννενα, ένας πνεύμονας πρασίνου που, όταν ο Δήμος το αξιοποιήσει κατάλληλα, θα γίνει και πάλι από τους ωραιότερους χώρους αναψυχής για όλους μας.

Πάει ακόμα κόσμος…
✒ Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις καθαρισμού που ήταν απολύτως αναγκαίες καθώς και σήμερα ακόμα υπάρχει κόσμος που κάνει τη βόλτα του ή αθλείται μέσα στο Πάρκο και πρέπει να είναι ασφαλής. Πεσμένοι κορμοί δέντρων, διαλυμένα κατάλοιπα προηγούμενων χρήσεων… και τι δεν υπήρχε σ’ αυτό!

Αντίστροφη μέτρηση…
✒ Όπως και να ‘χει, οι μέρες μετρούν αντίστροφα για να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα η διαχειριστική μελέτη του Δήμου για το Πάρκο Πυρσινέλλα, με την ελπίδα πως πράγματι οι ιθύνοντες ενσωμάτωσαν σ’ αυτήν και προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από πολίτες και φορείς στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Μόλις 36 προτάσεις!
✒ Πάντως, παρά το σημαντικό του ζητήματος, δεν ήταν πολλοί οι φορείς και οι πολίτες οι οποίοι μπήκαν στον κόπο να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους για το Πάρκο στην πλατφόρμα της διαβούλευσης, όπως διαπιστώσαμε κάνοντας χθες μία μικρή έρευνα. Μόλις 36 προτάσεις κατατέθηκαν σ’ αυτήν, σε μία πόλη άνω των 110.000 κατοίκων!

Δε θεωρούν σημαντικό;
✒ Δύο δημοτικές παρατάξεις, η «Ενότητα πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και η «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, συμμετείχαν στη διαδικασία. Οι υπόλοιπες της αντιπολίτευσης προφανώς δεν θεωρούν σημαντικό το ζήτημα! Πού είναι ο Λάζαρος Νάτσης, η Όλυ Τσουμάνη, ο Χρήστος Πατσούρας; Έλα μου ντε…

Τεκμηριωμένες προτάσεις…
✒ Προτάσεις κατέθεσε στη διαβούλευση το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, σωματεία όπως ο Όμιλος Αντισφαίρισης και λίγες δεκάδες πολιτών που αθλούνται στο χώρο του Πάρκου. Αρκετές μάλιστα απ’ αυτές είναι τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες. Για να δούμε όμως τι άποψη έχει η αρμόδια για την εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης υπηρεσία του Δήμου!

Ας αξιοποιήσουμε…
✒ Όσο για το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ας μην τα… βάψουμε μαύρα. Ίσως αυτό γίνει σε δεύτερη φάση, αφού σήμερα το στρατόπεδο είναι σε χρήση. Και χωρίς αυτό όμως, το Πάρκο Πυρσινέλλα είναι αρκετό σε έκταση για να φιλοξενήσει ποικίλες χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού κ.λ.π.. Ας αξιοποιήσουμε πρώτα αυτό που έχουμε και βλέπουμε για τα υπόλοιπα…

Και οι μικροί μπορούν!
✒ Καλά οι μεγάλοι Δήμοι οι οποίοι έχουν και μηχανισμούς και αρκετό προσωπικό. Οι μικροί όμως, όπως οι πιο πολλοί της περιοχής μας, τι μπορούν να κάνουν στο πεδίο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που τελευταία έχει επανέλθει με διάφορους τρόπους στην επικαιρότητα; Πολλά πράγματα, είναι η απάντηση, αρκεί να δουλέψουν σοβαρά και με σχέδιο.

Ο Δήμος Μετσόβου…
✒ Ιδού ένα έμπρακτο παράδειγμα: Ο Δήμος Μετσόβου, μετά τη δωρεάν πιλοτική διανομή 100 ειδικών κάδων κομποστοποίησης -που έγιναν ανάρπαστοι- ξεκινάει, όπως ανακοίνωσε σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, πρόγραμμα ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α., την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης!

Μπλε κάδοι παντού!
✒ Τις επόμενες ημέρες λοιπόν θα τοποθετηθούν μπλε κάδοι σε όλες τις τοπικές Κοινότητες, με τον κ. Τζαφέα να καλεί τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα διαχωρίζοντας τα απορρίμματά τους σε ανακυκλώσιμα και μη. Θα μοιραστούν επίσης στα νοικοκυριά, ειδικοί σάκοι μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών και ενημερωτικά έντυπα, ενώ θα γίνουν και οι σχετικές ημερίδες…

Αυτονόητο όφελος…
✒ Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να τα κάνει κάθε μικρός Δήμος και οι πολίτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ανταποκριθούν. Το όφελος αυτονόητο φυσικά για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των συμβατικών απορριμμάτων συνεπάγεται μείωση δημοτικών τελών. Τόσο απλά!

Χειμωνιάτικες εικόνες…
✒ Πανέμορφα τα Γιάννενα τέτοια εποχή με τα πεσμένα κίτρινα φύλλα των δέντρων, με τα γυμνά κλαδιά, τον συννεφιασμένο ουρανό, τα ομιχλώδη πρωινά, σημάδια όλα του χειμώνα που μόλις μπήκε. Κρίμα που οι περισσότεροι δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε όλα αυτά λόγω καραντίνας. Δεν γίνεται όμως αλλιώς…Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.