ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν πάμε καλά…
✒ Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν η στήλη δεν είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για το καθεστώς που θα ισχύσει στην Π.Ε. Ιωαννίνων αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καλά και αυτό δεν φέρνει καλές εξελίξεις…

Ασυγχώρητα ανέμελοι!
✒ Πώς φτάσαμε όμως εδώ; Στο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με lockdown και να ανησυχούμε για το τι μας ξημερώνει; Μα, με τη συμπεριφορά που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, η οποία είχε μία… ανεμελιά ασυγχώρητη!

Κανένας άτρωτος!..
✒ Ξεχυνόμασταν καθημερινά έξω για βόλτες, καφεδάκι και φαγητό χωρίς να δίνουμε δεκάρα για την πανδημία, η οποία δεν έφυγε ποτέ. Είναι εδώ και εξαπλώνεται με απειλητικές διαθέσεις απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως. Χτυπάει και τους νέους που ένιωθαν… άτρωτοι μέχρι σήμερα.

Άδικη αντιμετώπιση…
✒ Όσο για την εστίαση, στην οποία πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος για το «φούντωμα» των κρουσμάτων στα Γιάννενα, νομίζουμε ότι είναι άδικη η αντιμετώπιση. Οι καταστηματάρχες στην πλειοψηφία τους δεν αψήφησαν τις επιταγές του κράτους.

Όχι σε γενικεύσεις…
✒ Υπήρξαν, βέβαια, ορισμένοι που αγνόησαν τις υποδείξεις επιτρέποντας συνωστισμό στα μαγαζιά τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις και να «δικάζουμε» έναν ολόκληρο κλάδο που από τον περασμένο Μάρτιο δίνει τη μάχη της επιβίωσης με τα προβλήματα να είναι «βουνό»!

Ακόμα πιο δύσκολα!
✒ Όσο για τα εμπορικά καταστήματα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα, αφού ο κόσμος γενικά δεν ψωνίζει και είναι έκδηλη η αβεβαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το μέλλον. Πολλά εξάλλου και τα λουκέτα στα Γιάννενα που μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος.

Μελαγχολία…
✒ Κάνοντας προχθές μία μικρή βραδινή βόλτα στην αγορά μας έπιασε μελαγχολία. Με εξαίρεση δύο – τρεις κεντρικούς δρόμους, η υπόλοιπη ήταν έρημη, στην κυριολεξία. Χωρίς πελάτες τα εμπορικά, με ελάχιστο κόσμο τα καφέ και τα μπαρ. Σ’ εκείνη την Ανεξαρτησίας δεν κουνιόταν φύλλο, στην κυριολεξία! Έτσι έχει το πράγμα…

Το αυτονόητο…
✒ Πάμε και στα της λίμνης Παμβώτιδας τώρα. Το αυτονόητο αποφάσισαν να πράξουν ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Φορέας Διαχείρισης. Συνεργείο, λέει, θα επεμβαίνει καθημερινά για τον καθαρισμό της παραλίμνιας ζώνης και πολύ σωστά θα κάνει, γιατί προβλήματα υπάρχουν!

Για ένα οκτάμηνο!
✒ Μόνο που αυτό δεν θα είναι κάτι μόνιμο. Την ομάδα θα αποτελούν εργαζόμενοι της Κοινωφελούς, οι οποίοι είναι στη διάθεση του Δήμου για ένα οκτάμηνο. Άρα, γι’ αυτό το διάστημα κάτι θα γίνεται. Μετά την αποχώρηση όμως των συμβασιούχων από τον Δήμο πώς θα καθαρίζεται η Παραλίμνιος;

Σε μόνιμη βάση…
✒ Καλή λοιπόν είναι η πρωτοβουλία Δήμου και Φορέα να φροντίσουν για την περιποίηση της παρόχθιας ζώνης από τον Μάτσικα μέχρι το τέλος της Ακτής Μιαούλη, όμως θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Εξάλλου, τα πράγματα γίνονται χειρότερα το καλοκαίρι…

Μπορεί ο Δήμος…
✒ Οπότε, ο Δήμος μετά τη λήξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα πρέπει να συγκροτήσει μία ομάδα με μόνιμους υπαλλήλους του που θα φροντίζουν για την καθαριότητα όλης της παραλίμνιας ζώνης, περιλαμβανομένου του Πάρκου Κατσάρη που έχει τα… προβληματάκια του. Απλό το πράγμα!

Είναι ακόμα εκεί…
✒ Όχι, δεν έφυγαν… δεν πήγαν πουθενά! Εκεί είναι τα αδέσποτα, στον χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα βλέπει κανείς να κυκλοφορούν παντού. Ούτε πρόκειται να φύγουν, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, αφού δεν υπάρχει λύση γι’ αυτά. Πού να τα πάνε; Το καταφύγιο αδέσποτων πόσα ζώα να χωρέσει;

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.