ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Διαφορετικός Αύγουστος…
✒ Διαφορετικός ο φετινός Αύγουστος απ’ τους προηγούμενους. Κι αυτό γιατί έχει μπόλικες ειδήσεις, σε αντίθεση με ό,τι λέγεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Και τι ειδήσεις… πιο «καυτές» και από τη θερμοκρασία του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού!

Από τη μία ο ιός!
✒ «Περικυκλωμένη» μοιάζει η χώρα μας. Από τη μία, είναι ο κορωνοϊός, τα κρούσματα του οποίου αυξάνουν σταδιακά, όπως ήταν αναμενόμενο με το άνοιγμα των συνόρων. Εξάλλου, στη γειτονιά μας κάνει θραύση η πανδημία. Εφόσον λοιπόν δεχόμαστε γείτονες, έρχεται μαζί τους και ο ιός!

Έπρεπε νωρίτερα…
✒ Για να μείνουμε στα τοπικά, έγιναν λάθη στο ζήτημα των διελεύσεων από την Κακαβιά. Το πλαφόν διελεύσεων και η επταήμερη καραντίνα που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς για όσους εισέρχονται στην περιοχή μας έπρεπε να είχε θεσπιστεί από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ο μεθοριακός σταθμός.

Έστω και τώρα…
✒ Αν είχαν ληφθεί έγκαιρα αυτά τα μέτρα, η Ήπειρος πιθανώς να είχε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού. Τέλος πάντων, ας είναι και τώρα. Εξάλλου, αυτή η περίοδος είναι και η πιο κρίσιμη. Ορθή και η απόφαση να απαγορευθούν οι λιτανείες. Μαζεύουν πολύ κόσμο κι αυτό είναι επικίνδυνο.

Αν στριμώχνεσαι…
✒ Φυσικά, πάνω και πέρα απ’ όλα είναι η ατομική ευθύνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία μας από δω και πέρα. Γιατί, μπορεί να μην κάνει φέτος πανηγύρι το χωριό σου, αν όμως στριμωχθείς με άλλα 50 – 60 άτομα για μία μίνι κρουαζιέρα στους Παξούς, όπως γίνεται καθημερινά τελευταία, βάζεις το κεφάλι στον… ντορβά! Κακά τα ψέματα…
Η μεταλαβιά…
✒ Και μπορεί οι λιτανείες να απαγορεύθηκαν, όμως είναι πολύς ο κόσμος κι εδώ στη δική μας περιοχή που ετοιμάζεται να πάει το Σάββατο για μεταλαβιά. Μακάρι να ξέρουν τι κάνουν και να μην έχουμε παρατράγουδα απ’ αυτήν. Ο θεός να βάλει το χέρι του!

Τουρκικές προκλήσεις…
✒ Το δεύτερο καυτό θέμα, οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, έχει πολύ… ψωμί. Ευτυχώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις δρουν με σύνεση και ψυχραιμία. Γιατί, εδώ που τα λέμε, στον πόλεμο όλοι χάνουν. Ακόμα και οι νικητές πληρώνουν βαρύ τίμημα…

Δεκάρα δε δίνουν!
✒ Όσο για τους «πολέμαρχους» του πληκτρολογίου και των κοινωνικών δικτύων, που από την ασφάλεια του σπιτιού τους ή την παραλία όπου παραθερίζουν καλούν τον στρατό να πατήσει τη σκανδάλη, προφανώς δεκάρα δε δίνουν για όλα αυτά τα παιδιά που ξαγρυπνούν τις τελευταίες μέρες μέσα στις φρεγάτες, τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα μας.

Δεν πήγαν ποτέ…
✒ Λογικό. Οι περισσότεροι δεν έχουν καν υπηρετήσει θητεία ή, αν το έκαναν, πήραν απολυτήριο απ’ το Πεντάγωνο! Δεν πήγαν ποτέ στη μεθόριο, σε ένα ακριτικό φυλάκιο κ.λ.π., άρα δεν έχουν ιδέα περί στρατού. Είναι εύκολο να το παίζεις… τσάμπα μάγκας. Το δύσκολο είναι να δρας με σύνεση και να μην παρασύρεσαι από «θερμοκέφαλους»!

Ξέρουν τι κάνουν!
✒ Ψυχραιμία λοιπόν και ας έχουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη στη στρατιωτική μας ηγεσία που έχει την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Ξέρουν αυτοί τι κάνουν και, αν απαιτηθεί, θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους. Τόσο απλά…

Η μάσκα υποχρεωτική!
✒ Από την κεντρική είσοδο του ναού του Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης η φωτογραφία. Το αναρτημένο σημείωμα ενημερώνει τους πιστούς ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός της εκκλησίας. Σωστό το μέτρο. Η μάσκα είναι επιβεβλημένη, ως μόνη «ασπίδα» προστασίας, σε κάθε εσωτερικό χώρο συνάθροισης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.