ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ορθή η απόφαση!
✒ Χωρίς αμφιβολία, ήταν ορθή η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στα ΜΜΕ της χώρας τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Από τη μία μεριά, ήταν έντονη η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών. Από την άλλη, δόθηκε μία «ανάσα» στα μέσα που επίσης περνούν δύσκολες ώρες λόγω της πανδημίας.

Έγκυρη ενημέρωση…
✒ Πολλοί αντέδρασαν στην καμπάνια λέγοντας πως τα ΜΜΕ έπρεπε να ενημερώνουν δωρεάν τους πολίτες. Δεν στέκει το επιχείρημα. Τα μέσα ενημέρωσης ούτως ή άλλως έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην ενημέρωση του κόσμου εν μέσω πανδημίας. Και το έκαναν με έγκυρο τρόπο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Με ποια κριτήρια;
✒ Ως εδώ όλα καλά, επομένως. Όμως, η περίφημη «λίστα Πέτσα» έχει τα… τρωτά της σημεία κι αυτό το διαπιστώνει όποιος καθίσει να τη μελετήσει τώρα που δόθηκε, έστω με καθυστέρηση, στη δημοσιότητα. Μεγαλύτερο πρόβλημα τα –μη- κριτήρια με τα οποία μοιράστηκε η «πίτα».

ΜΜΕ χωρίς υπόσταση!
✒ Εντάξει, στα Αθηναϊκά ΜΜΕ δόθηκε η μερίδα του λέοντος. Δεν έχει κανείς αντίρρηση. Είναι εξάλλου τα μεγαλύτερα μέσα και απασχολούν τους πιο πολλούς εργαζόμενους. Όμως, κακά τα ψέματα. Υπάρχουν και περιπτώσεις χρηματοδότησης μέσων, κυρίως ιστοσελίδων που δεν έχουν καμία υπόσταση. Ούτε έναν εργαζόμενο!

Εξόφθαλμες αδικίες…
✒ Αδικίες είδαμε και εδώ στα Γιάννενα. Για παράδειγμα, ιστορική ημερήσια εφημερίδα της πόλης με δημοσιογράφους και μεγάλη κυκλοφορία έλαβε 4.000 ευρώ, μόλις 1.000 παραπάνω από άλλη εβδομαδιαία που έχει μόνο… εκδότη! Έτερη εβδομαδιαία που εμφανίζει… καμεραμάν ως διευθυντή σύνταξης έλαβε 2.000 ευρώ!

«Ριγμένες» ιστοσελίδες…
✒ Ακόμα πιο αδικημένες είναι ενημερωτικές ιστοσελίδες των Ιωαννίνων με επαγγελματίες δημοσιογράφους στο δυναμικό τους και αξιοσημείωτη αναγνωσιμότητα, οι οποίες έλαβαν μόλις από 1.000 ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε σπίτι»! Όλα τα σάιτ της Ηπείρου από 1.000 ευρώ πήραν εκτός από ένα που πήρε 2.000! Γιατί άραγε; Έλα μου ντε…

Επιτέλους, μία τάξη!
✒ Συμπέρασμα: Πρέπει επιτέλους να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια πιστοποίησης ΜΜΕ και με βάση αυτή να γίνεται και η κατανομή κρατικής διαφήμισης. Αυτό σε ετούτον εδώ τον τόπο δεν το έχει κάνει καμία κυβέρνηση, δυστυχώς. Όσο επιμένουν λοιπόν να μη βάζουν μία τάξη, τόσο θα συνεχίζονται οι αδικίες και τα παράπονα θα είναι δικαιολογημένα.

Το γεφύρι της Βίγλας…
✒ Όπου και να πάει κανείς στην περιοχή μας, θα βρει στον δρόμο του ένα αξιοθέατο, ένα μνημείο που θα τραβήξει την προσοχή του. Εμείς, ας πούμε, ανακαλύψαμε πρόσφατα το γεφύρι της Βίγλας ή γεφύρι Μπαλκάν, το οποίο συναντά κανείς κινούμενος στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το χωριό Βοτονόσι με το Ανθοχώρι Στον Δήμο Μετσόβου.

Τεχνικά στοιχεία…
✒ Το γεφύρι στέκει πάνω από τον Μετσοβίτικο, παραπόταμο του Αράχθου. Αξίζει να παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες γι’ αυτό. Κατασκευάστηκε το 1707 με χρήματα που έδωσε ο Γιάννης Σπανός. Είναι μονότοξο με ύψος 7,50 μέτρα και άνοιγμα τόξου που φτάνει τα 14 μέτρα. Ξεχωριστό στοιχείο οι αραιές αρκάδες (σκαλιστές πέτρες) στα πλευρά του καταστρώματός του.

Για εξόρμηση…
✒ Δεν είναι πολύ γνωστό το συγκεκριμένο μνημείο, τουλάχιστον όχι όσο άλλα πέτρινα γεφύρια όπως αυτό της Κόνιτσας, των Κήπων κλπ. Ωστόσο, για όσους «ψάχνονται», μία περιήγηση στο Βοτονόσι και το Ανθοχώρι κι ένα πικνίκ δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του Μετσοβίτικου, με φόντο το γεφύρι είναι ωραία ιδέα τόσο για καλοκαίρι, όσο και αργότερα, το φθινόπωρο!

Πρακτικό το θέμα!
✒ Ανεξάρτητα από τους καυγάδες και τους διαξιφισμούς των δημοτικών παρατάξεων στα Γιάννενα σχετικά με το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της πόλης, εμάς τους πολίτες ένα πράγμα μας ενδιαφέρει. Να μπουν λαμπτήρες LED παντού, μπας και εξοικονομηθούν χρήματα από τον φωτισμό. Όλα τα άλλα είναι για… πολιτική κατανάλωση!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.