ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Προβληματισμός…
✒ Έναν προβληματισμό τον προκαλεί η είδηση που έγινε γνωστή πριν λίγες μέρες διά στόματος Διοικητή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλη Τσίκαρη ότι ακυρώνεται η δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων στο ίδρυμα, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση σύγχρονου τομογράφου PET CT.

Πάει το κύκλοτρο!
✒ Τελικά, η εξαίρεση αυτή ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οπότε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κι άλλα τρία ιδρύματα δεν θα αποκτήσουν κύκλοτρο, όπως ονομάζεται η μονάδα, σύμφωνα με σύμβαση που είχε υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος».

Η εξήγηση…
✒ Κι αυτό, γιατί, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας, ο ιδιώτης που προμηθεύει το ραδιοφάρμακο έχει ρίξει τελευταία την τιμή του, οπότε καλύτερα τα Νοσοκομεία να το προμηθεύονται από αυτόν παρά… να έχουν δικές τους μονάδες που θα το παράγουν!

Να αγοράζουν!..
✒ Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε καλά, το υπουργείο, το οποίο δεν βάζει ούτε ευρώ για τα κύκλοτρα, αρνείται στα τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα το δικαίωμα να έχουν δικές τους μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκου και προτιμά να το αγοράζουν από ιδιώτη και να πληρώνουν γι’ αυτό…

Αν αυξήσει ξανά;
✒ Eξάλλου, σκέψου μεθαύριο ο ιδιώτης παραγωγός ραδιοφαρμάκου να αποφασίσει να διπλασιάσει την τιμή του. Δεν θα ζημιωθεί τότε το Δημόσιο, το οποίο δε θα έχει άλλη λύση από το να αγοράσει από αυτόν; Απλά πράγματα, δηλαδή…

Η άλλη πλευρά…
✒ Για να μην είμαστε όμως άδικοι, ας δούμε και την άλλη πλευρά. Η συγκεκριμένη μονάδα λογικά θα απαιτεί προσωπικό για να τη λειτουργήσει. Αν αυτό δεν υπάρχει, τότε προκύπτει πρόβλημα, γιατί θα πρέπει να προσληφθούν και να μισθοδοτούνται υπάλληλοι, οπότε αλλάζει το πράγμα σε σχέση με το κόστους του κύκλοτρου. 

Η αιθαλομίχλη…
✒ Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Ένα θέμα που μας απασχολεί όλους σ’ αυτήν εδώ την πόλη. Ο λόγος για την αιθαλομίχλη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μόνιμη «παρέα» μας τους χειμώνες. Και μόνιμος πονοκέφαλος…

Ημερίδα στη Ζ.Π.Α.!
✒ Το θέμα θα αναλυθεί σε ημερίδα που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Ζ.Π.Α., η οποία έχει τίτλο «Νανοσωματίδια στην Ατμόσφαιρα: Επίπεδα συγκεντρώσεων, επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, εναλλακτικές προτάσεις πρόληψης και προστασίας».

Περί πρόληψης…
✒ Θα έχει ενδιαφέρον η εκδήλωση, ειδικά το σκέλος της πρόληψης και προστασίας από την αιθαλομίχλη, η οποία, ως γνωστόν, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους πνεύμονές μας. Μάλιστα, αν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Δε θα απαλλαγούμε!
✒ Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε σύντομα από την αιθαλομίχλη. Όσο το πετρέλαιο θέρμανσης έχει τιμή γύρω στο ένα ευρώ και φυσικό αέριο δεν έρχεται, τζάκια και σόμπες θα συνεχίσουν να καίνε στα Γιάννενα, πάει και τελείωσε.

Μόνη ελπίδα…
✒ Μόνη ελπίδα «σωτηρίας» είναι να έχουμε πιο υγρούς χειμώνες, καθώς με τη βροχή διαλύονται οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στο Λεκανοπέδιο, όπως συμβαίνει και με τον άνεμο. Φέτος, δυστυχώς, τα πράγματα δεν πήγαν και εξακολουθούν να μην πηγαίνουν καλά!

Όσοι αψηφούν…
✒ Όσο γι’ αυτούς τους συμπολίτες που, αψηφώντας το νέφος, βγαίνουν αργά τα απογεύματα για τρέξιμο σε δρόμους, γήπεδα και πάρκα της πόλης, κακό του κεφαλιού τους. Δεν είναι να παίζεις με τέτοια πράγματα!

Άλλη προοπτική…

✒ Αγαπημένη γειτονιά η Σιαράβα κι αυτό γιατί κατάφερε να αντισταθεί σε ένα βαθμό στη «λαίλαπα» της αντιπαροχής και να διατηρήσει την παραδοσιακή της φυσιογνωμία. Μακάρι λοιπόν οι παρεμβάσεις ανάδειξής της να υλοποιηθούν γρήγορα. Η συνοικία θα αποκτήσει άλλη προοπτική!


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.