ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ημέρα του καρκίνου…
✒ Σημαντική ημέρα η χθεσινή για όλους μας. Ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο, αυτή τη μάστιγα που δεν έχει αφήσει οικογένεια και στη χώρα μας που να μη την επηρεάσει. Ποιος δεν έχει συγγενείς ή φίλους που να ασθένησαν από καρκίνο.

Πώς αντιμετωπίζουμε…
✒ Με αυτή την αφορμή η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) διεξήγαγε μία έρευνα κοινής γνώμης με θέμα τον καρκίνο στη χώρα μας και τα βασικά της συμπεράσματα είναι άκρως αποκαλυπτικά για το πώς τον αντιμετωπίζουμε.

Τον φοβόμαστε…
✒ Τον φοβόμαστε τον καρκίνο, είναι γεγονός αυτό. Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στους δέκα Έλληνες γνωρίζουν είτε από το συγγενικό τους ή από το φιλικό τους περιβάλλον άτομο που έχει προσβληθεί από τη νόσο, ένα ενδεχόμενο που ανησυχεί τουλάχιστον ένας στους δύο κατοίκους της χώρας μας. 

Τα βασικά αίτια…
✒ Ποια είναι όμως τα κυριότερα αίτια για την εμφάνιση της νόσου; Θεωρούμε –και σωστά- πως ευθύνονται κυρίως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η υπεριώδης ακτινοβολία. Υποτιμούμε όμως ως λαός τη σημασία του σωματικού βάρους και της κατανάλωσης αλκοόλ!

Δεν ασχολούμαστε!..
✒ Και τι κάνουμε οι πολίτες προληπτικά για τον καρκίνο; Ελάχιστα πράγματα! Οι πιο πολλοί από μας, δε, κάνουμε το αντίθετο απ’ αυτό που πρέπει. Καπνίζουμε, πίνουμε, δεν ασκούμαστε, τρώμε ανθυγιεινά και τα καλοκαίρια του… δίνουμε και καταλαβαίνει στην ηλιοθεραπεία!

Ελάχιστοι ελέγχουν!
✒ Όσο για τακτικό προληπτικό έλεγχο, εδώ τα συμπεράσματα είναι… απογοητευτικά. Μόλις το 12% των πολιτών υποβάλλεται σ’ αυτόν, ενώ εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Β ή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει κάνει μόνο το 4% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Τέλος, το 19% δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου!

Οι θετικές ειδήσεις…
✒ Ας μη μείνουμε όμως μόνο στα αρνητικά. Η Αντικαρκινική έδωσε και θετικές ειδήσεις. Η μία είναι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη χώρα μας όσον αφορά στη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Η άλλη, ότι οι κινητές μονάδες μαστογράφου κάνουν δουλειά. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει περίπου 85.000 δωρεάν μαστογραφίες σ’ όλη τη χώρα. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό…

Απότομη αλλαγή…
✒ Μας ήρθε λίγο… απότομα η αλλαγή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, από την οποία αποχωρεί, μετά από εννέα χρόνια θητείας, ο μέχρι πρότινος προϊστάμενός της Κων/νος Σουέρεφ. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι είχε να προσφέρει πολλά ακόμα από το συγκεκριμένο πόστο! Άλλες όμως οι βουλές του υπουργείου Πολιτισμού!

Έγιναν πολλά…
✒ Μέσα σ’ αυτά τα εννέα χρόνια έγιναν σημαντικά πράγματα από την Εφορεία, πάντα υπό την εποπτεία και με την καθοδήγηση του κ. Σουέρεφ κι αυτό δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει κάθε αντικειμενικός παρατηρητής των πολιτιστικών πραγμάτων του τόπου μας. 

Εξωστρέφεια…
✒ Δεν είναι ο ρόλος της στήλης να κάνει απολογισμό, αλλά εκείνο που διαπιστώσαμε είναι πως στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που έχει αυτή στη δικαιοδοσία της απέκτησαν μία αξιοσημείωτη εξωστρέφεια. 

Μεγάλα έργα…
✒ Εκθέσεις, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά έδωσαν την αφορμή να διαβούν το κατώφλι τους χιλιάδες πολίτες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όπως σημαντικά είναι και όλα τα μεγάλα έργα που έγιναν με κονδύλια ΕΣΠΑ στο Κάστρο, στη Δωδώνη και αλλού.

Ανάγκη συνέχειας…
✒ Ο διάδοχος του Κων/νου Σουέρεφ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων θα επωμιστεί λοιπόν μία βαριά ευθύνη, να συνεχίσει δηλαδή το έργο που έγινε μέσα σε αυτά τα εννέα χρόνια. Ας ελπίσουμε πως θα φανεί αντάξιός του! Το έχει ανάγκη η περιοχή μας…

Ούτε ποδήλατο…
✒ Ούτε ένα ποδήλατο δεμένο στη μεταλλική βάση στάθμευσης παραπλεύρως του Ταχυδρομείου. Να φταίει το κρύο ή η νοοτροπία μας που επιβάλλει να παίρνουμε το Ι.Χ. ακόμα και όταν έχουμε να διανύσουμε μικρές αποστάσεις; Έλα μου ντε…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.