ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Εισβολή» Ι.Χ.!
✒ Κάθε πρωί τις καθημερινές, εκεί, μετά τις 7.30 και ως τις 9.30 περίπου το κέντρο των Ιωαννίνων δέχεται μία πραγματική «εισβολή». Μία… επίθεση από πολλές εκατοντάδες οχήματα, τα οποία εισρέουν με φόρα και παρκάρουν ή κινούνται όπου μπορούν!

Στις εισόδους…
✒ Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι εικόνες και οι ουρές που σχηματίζονται από τα Ι.Χ. κατά την έναρξη της ημέρας, αλλά και τα απογεύματα, όταν ανοίγει η αγορά, στις εισόδους της πόλης. Ειδικά στις οδούς Δομπόλη – Σουλίου, στη Δωδώνης, στη Βηλαρά και στη Γ. Παπανδρέου.

Το κυκλοφοριακό…
✒ Κάπως έτσι φρακάρουν οι δρόμοι, αρχίζουν τα κορναρίσματα, το διπλοπαρκάρισμα πάει σύννεφο, τα νεύρα όλων σπάνε και η ταλαιπωρία χτυπάει κόκκινο! Είναι το κυκλοφοριακό, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Σχέδια επί χάρτου!
✒ Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σχέδια και εξαγγελίες για την αντιμετώπισή του. Δεν υλοποιήθηκε κανένα, με εξαίρεση κάποιες ρυθμίσεις μικρής εμβέλειας και το πρόβλημα παραμένει ως έχει και μάλλον εντείνεται όσο περνούν τα χρόνια!

Δεν λύνεται εύκολα!
✒ Η αλήθεια είναι ότι το κυκλοφοριακό δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα. Εκτός κι αν απαγορευθεί σε όλους τους διαμένοντες εκτός κέντρου να εισέρχονται καθημερινά με το Ι.Χ. σ’ αυτό, δηλαδή αν δημιουργηθεί ένα είδος «δακτυλίου» στην πόλη κατά το πρότυπο της Αθήνας.

Σε ρόλο μητρόπολης…
✒ Πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Τα Γιάννενα έχουν τη λειτουργία μητρόπολης. Διαθέτουν δηλαδή ένα πυκνοκατοικημένο κέντρο και αρκετά προάστια με πολύ κόσμο, οι οποίοι σε καθημερινή βάση έρχονται για τις δουλειές τους σ’ αυτό κυριολεκτικά κατακλύζοντάς το. Μόνο για λίγο το μεσημέρι και φυσικά τα βράδια αδειάζουν κάπως οι δρόμοι της πόλης…

Ποιος θα αφήσει;
✒ Ούτε η δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ που επανέρχεται κατά καιρούς ως λύση, μπορεί να σώσει την κατάσταση. Ποιος, ας πούμε, θα αφήσει το Ι.Χ. σε χώρο στάθμευσης δίπλα στην ΔΟΥ για να πάει στην Περιφέρεια, ή στο Δικαστικό Μέγαρο;

Αποκέντρωση υπηρεσιών…
✒ Ίσως η αποκέντρωση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών να έδινε μία ανάσα στο κέντρο. Αν μεταφερθούν εκτός η Αστυνομία, τα Δικαστήρια, το Διοικητήριο της Περιφέρειας, οι υπηρεσίες του Δήμου όπως συνέβη με την Πολεοδομία και τη ΔΕΥΑΙ, θα μπορούσε να γίνει κάτι. Ούτε αυτό όμως είναι εύκολο.

Γιορτινή περίοδος…
✒ Πάμε και σε κάτι άλλο και συγκεκριμένα στη γιορτινή περίοδο που διανύουμε. Μπήκαμε Δεκέμβριο, οπότε κοντοζυγώνουν τα Χριστούγεννα και όλοι πια λίγο – πολύ ασχολούμαστε μ’ αυτά. Είναι βλέπεις και οι στολισμοί που τραβούν το ενδιαφέρον μαζί με όλες τις γιορτινές εκδηλώσεις που διοργανώνουν σύλλογοι, φορείς, κοινωφελή σωματεία κ.λ.π..

Η πόλη στολίζεται!
✒ Ο Δήμος ολοκληρώνει τον γιορτινό διάκοσμο στους δρόμους με την τοποθέτηση λαμπιονιών. Μέχρι στιγμής πάντως νομίζουμε ότι τις εντυπώσεις «κλέβει» η Ανεξαρτησίας, η οποία φωταγωγημένη είναι πολύ όμορφη τα βράδια! Και η Δωδώνης έχει γίνει εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο εξάλλου.

Ας ζητήσει συνδρομή…
✒ Αναμένουμε λοιπόν να δούμε και τι θα γίνει στην κεντρική πλατεία όπου ο Δήμος προχώρησε αυτές τις ημέρες σε επισκευή του δαπέδου της. Πάντως, αν δεν έχει τα αναγκαία μέσα, δεν είναι κακό να ζητήσει τη συμβολή τοπικών επιχειρήσεων για τον στολισμό της πόλης!

Όπως η Αθήνα…
✒ Το έκανε στην Αθήνα ο Κ. Μπακογιάννης όπου εταιρίες «υιοθέτησαν» ενόψει γιορτών και ανέλαβαν να στολίσουν κεντρικούς δρόμους. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Ήδη το ΠΕΑΚΙ έδειξε το δρόμο στήνοντας, σε συνεργασία με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, ένα εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πανηπειρωτικό!
Στη Μονή Στομίου…
✒ Σε πρώτο πλάνο το καθολικό της περίφημης Μονής Στομίου βαθιά μέσα στην κοιλάδα του Αώου, στην Κόνιτσα. Στο φόντο τα εντυπωσιακά βουνά της περιοχής που προσφέρουν μία ένδειξη του άγριου αλλά πανέμορφου τοπίου. Εξαιρετική επιλογή αναψυχής η πεζοπορία ως τη Μονή για όσους γενικά περπατούν!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.