ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Αμερικανόφερτα έθιμα…
✒ Μετά το «Halloween» που γιορτάζουμε πλέον ευρέως και στην Ελλάδα περίπου όπως τις δικές μας απόκριες, σκαλίζοντας κολοκύθες και μασκαρευόμενοι και το αντίστοιχο με τα Χριστούγεννα «Thanksgiving», άλλο ένα αμερικανόφερτο έθιμο έχει μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας!

Η «Black Friday»…
✒ Ο λόγος για την περίφημη πια «Black Friday», που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε αύριο με… όλες τις τιμές από άκρου εις άκρον αυτής εδώ της χώρας. Φυσικά, το «έθιμο» θα τηρηθεί και στα Γιάννενα, μιας και δε μας λείπουν κι εδώ τα πολυκαταστήματα που κυρίως το «καλλιεργούν».

Ομαδικό σκασιαρχείο!
✒ Για την έκτασή του θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Πέρυσι, μας είπε μαθητής ο οποίος φοιτά σε γυμνάσιο της πόλης μας, την ημέρα της «Black Friday» στο τμήμα του απέμειναν μόνο τρία παιδιά. Τα υπόλοιπα το… έσκασαν προκειμένου να προλάβουν να αγοράσουν smartphones, τάμπλετς κι άλλα «απαραίτητα» γκατζετάκια σε χαμηλές τιμές!

Καταναλωτισμός…
✒ Μία ημέρα λοιπόν που αποθεώνει τον καταναλωτισμό τείνει να μετατραπεί σε εθνική γιορτή για τη χώρα μας –ας μη θεωρηθεί υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, δεν είναι. Όσο για τις συμπεριφορές που αυτή καλλιεργεί, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι οι καλύτερες.

Θα πατάμε…
✒ Έτσι όπως πάμε, σύντομα θα σπρώχνουμε, θα χτυπάμε και θα πατάμε ο ένας πάνω στον άλλο προκειμένου να μπούμε πρώτοι στα καταστήματα και να αγοράσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει. Όπως δηλαδή γίνεται στις ΗΠΑ. Δείτε τα βίντεο που κυκλοφορούν, είναι ενδεικτικά…

«Μαύρη» ρίζα…
✒ Και κάτι που μάθαμε μόλις για τη «ρίζα» της «Black Friday»: Ξεκίνησε πριν πολλά – πολλά χρόνια στην Αμερική ως ημέρα πώλησης σκλάβων σε πολύ φτηνές τιμές, καθώς τέλη Νοεμβρίου είχαν τελειώσει οι αγροτικές δουλειές και ενόψει χειμώνα δεν τους χρειάζονταν! Την άνοιξη αγόραζαν άλλους. Εξ ου και η ονομασία «Μαύρη Παρασκευή»…

Ισχυρό πλήγμα…
✒ Πάμε τώρα στη γειτονιά μας, δηλαδή στην Αλβανία που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα προχθές από τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ, ο οποίος χτύπησε την περιοχή μεταξύ Δυρραχίου και Τιράνων. Τον νιώσαμε κι εμείς εδώ στα Γιάννενα. Κάποιοι μάλιστα χάσαμε τον ύπνο μας!

«Χάρτινα» κτίρια!
✒ Σαν… χάρτινοι πύργοι έπεσαν ένα σωρό κτίρια σε διάφορες περιοχές, παγιδεύοντας σε πολλές περιπτώσεις ένα σωρό ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν μέσα σ’ αυτά. Δεν ήταν παλιά τα συγκεκριμένα κτίρια όπως ίσως θα φανταζόταν κανείς. Τα παλιά δεν έπεσαν!

Πρόχειρες κατασκευές…
✒ Ήταν από αυτά που χτίστηκαν από το 1990 και μετά, δηλαδή κατά την «χρυσή» περίοδο ανοικοδόμησης που γνώρισε η Αλβανία μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος. Πρόχειρες κατασκευές, με ευτελή υλικά, χωρίς σίδηρο και επαρκές σκυρόδεμα που μπορεί να κρατήσει μεγάλα κτίρια.

Αναγκαία η θωράκιση!
✒ Κάπως έτσι, λοιπόν, επιστρέφει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της αντισεισμικής θωράκισής μας, αφού, κακά τα ψέματα, ζούμε όλοι μας σε μία περιοχή που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, άρα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα έχουμε πάντα… παρέα τον Εγκέλαδο!

Καμία σχέση…
✒ Φυσικά, καμία σχέση η Ελλάδα με την Αλβανία όσον αφορά στα κτίριά της. Έχουμε πιο γερές κατασκευές, με καλύτερα οικοδομικά υλικά, άρα και πιο ανθεκτικές στον σεισμό. Αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα χθες με τον δυνατό σεισμό ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα, όπου οι ζημιές ήταν ελάχιστες.

Το νου μας…
✒ Ωστόσο, πρέπει να έχουμε το νου μας. Η τήρηση των κανόνων αντισεισμικής θωράκισης στα νέα μας κτίρια πρέπει να είναι απαρέγκλιτη αν θέλουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι και να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και στη συγκεκριμένη περίπτωση!
Πρωινή βόλτα…
✒ Συνεχίζουν οι Γιαννιώτες να κάνουν τις πρωινές τους βόλτες ή να τρέχουν δίπλα στη λίμνη όταν ο καιρός είναι καλός, όπως χθες, για παράδειγμα. Τα χρώματα του φθινοπώρου μαγικά... Και η διάθεση φτιάχνει όταν η μέρα ξεκινάει με όμορφες εικόνες!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.