ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ευχάριστη έκπληξη!
✒ Ήταν πραγματικά μία πολύ ευχάριστη έκπληξη η προχθεσινή περιήγηση στην έκθεση με τίτλο «Ενθυμήσεις από προεκλογικές περιόδους των περασμένων σαράντα ετών» που παρουσιάζουν το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου και ο Κων/νος Κωστούλας στο Λαογραφικό Μουσείο.

Ταξίδι στο παρελθόν…
✒ Αναδρομική η έκθεση, ταξιδεύει τον επισκέπτη στο παρελθόν και ειδικότερα στις προεκλογικές περιόδους από τη Μεταπολίτευση και μετά, με πλούσιο και σε ορισμένες περιπτώσεις σπάνιο υλικό, αφίσες, κομματικά φυλλάδια και φωτογραφίες.

Στο… υποσυνείδητο!
✒ Ορισμένες από τις αφίσες είναι κλασικές, τυπωμένες στο υποσυνείδητό μας, όπως εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τον πράσινο ήλιο ή μία άλλη του Κώστα Μητσοτάκη με τον πυρσό της Ν.Δ. πριν αυτός πάρει πιο σύγχρονη… μορφή!

Και τι δε βλέπεις…
✒ Βλέπεις τα προεκλογικά κέντρα των κομμάτων καλυμμένα κυριολεκτικά από πανό, σημαίες και συνθήματα, βλέπεις τις τεράστιες εξέδρες που στήνονταν στην πλατεία για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, τα στολισμένα με προεκλογικό υλικό φορτηγά και Ι.Χ. που αλώνιζαν την πόλη…

Ο κόσμος έτρεχε…
✒ Άλλες εποχές, τελείως διαφορετικές με το σήμερα. Ο κόσμος τότε ήταν πολύ ενεργός κομματικά, φανατισμένος. Έβγαινε στους δρόμους, πήγαινε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ανέβαινε σε πεζούλια ή… δέντρα με τη σημαία στο χέρι. Καμία σχέση με το ήσυχο σήμερα!

Τα... παραστρατήματα!
✒ Στην έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου βλέπει επίσης κανείς τα… παραστρατήματα πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων. Ας πούμε, υπάρχει αφίσα του Γεράσιμου Αρσένη ως αρχηγού του Σοσιαλιστικού κόμματος, του Μάρκου Βαφειάδη ως υποψήφιου με το… ΠΑΣΟΚ (!), του Αντώνη Σαμαρά ως αρχηγού της ΠΟΛ.ΑΝ αλλά και του Κ. Στεφανόπουλου ως επικεφαλής της ΔΗΑΝΑ!

Αξίζει τον κόπο…
✒ Μία έκθεση αυτού του είδους στοχεύει στο να θυμίζει, να διδάσκει, να προβληματίζει τον επισκέπτη και να του δίνει τροφή για σκέψη. Από αυτή την άποψη, οι «Ενθυμήσεις» του ΙΜΙΑΧ και του Κ. Κωστούλα στο Μουσείο «Κ. Φρόντζος» είναι άκρως επιτυχημένες. Αξίζει λοιπόν να τους αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο…

Βραδιές στη Δωδώνη…
✒ Πάμε τώρα στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα. Βραδιές θεατρικής δόξας περιμένουν και φέτος το αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο θα φιλοξενήσει και φέτος τα Φεστιβάλ του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Δωδώνης.

Sold out η πρεμιέρα!
✒ Όσον αφορά στο πρώτο, η αυλαία ανοίγει αύριο με την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Κων/νου Μαρκουλάκη, η οποία κάνει μάλιστα πρεμιέρα στη Δωδώνη και μετά θα πάει Επίδαυρο! Η παράσταση είναι sold out, δηλαδή έχει ξεπουλήσει τα εισιτήριά της!

Κι άλλες παραστάσεις…
✒ Θα ακολουθήσουν κι άλλες σημαντικές παραστάσεις στο Θέατρο Δωδώνης, το οποίο, σημειωτέον, ανοίγει μόνο τμηματικά λόγω των εργασιών αναστήλωσης. «Ίων» του Ευριπίδη, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από το ΚΘΒΕ, «Ορέστεια» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο κ.λ.π...

Περήφανη γι’ αυτό!..
✒ Είναι σπουδαίο πράγμα η αρχαία Δωδώνη να ξαναζωντανεύει καλλιτεχνικά και να φιλοξενεί σπουδαίες παραστάσεις. Όσο για την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου η οποία δούλεψε πολύ για να καθιερωθεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, πρέπει να αισθάνεται περήφανη γι’ αυτό!

Δροσιά και καφές…

✒ Με τέτοια ζέστη όπως αυτή που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα Γιάννενα, τι καλύτερο μπορεί να κάνει όποιος δεν εργάζεται από το να αναζητήσει ένα δροσερό μέρος για να πιει καφέ με την παρέα του και να ξεκουραστεί; Ευτυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια στην πόλη…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.