ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Αρώματα παντού!
✒ Αυτό ήταν… σε πολύ λίγα χρόνια τα Γιάννενα και ο Νομός θα μετατραπούν σε παράδεισο, σε ένα απέραντο φυτώριο καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Όλος ο τόπος θα ευωδιάζει τσάι, ρίγανη, λεβάντα κλπ.!
Κέντρο στην Κόνιτσα…
✒ Τουλάχιστον αυτό έχουν βάλει σκοπό να κάνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και εσχάτως και ο Δήμος Ιωαννιτών. Η πρώτη, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», ετοιμάζει Κέντρο Αρωματικών Φυτών στην Κόνιτσα, όπου, μεταξύ άλλων, καλλιεργητές απ’ όλη την Ήπειρο θα μπορούν να κάνουν απόσταξη!

Έχει ενδιαφέρον…
✒ Είναι μία πρωτοβουλία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα που μπορεί να δώσει ώθηση στο τομέα της καλλιέργειας αρωματικών φυτών, ενώ νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη συγκεκριμένη παραγωγή θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν όλη την αναγκαία εκπαίδευση.
Και μία μελέτη…
✒ Εξάλλου, η Περιφέρεια ετοιμάζεται να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την εκπόνηση μελέτης σχετικής με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Πίνδου και ειδικότερα σχετικά με το επονομαζόμενο «λουλούδι του Δαρβίνου»…

Στο Λεκανοπέδιο…
✒ Τη… δόξα της φαίνεται πως ζήλεψε και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος σχεδιάζει αξιοποίηση εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων εντός των ορίων του για καλλιέργεια επίσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Σκοπός να βρουν απασχόληση νέοι δημότες που σήμερα είναι άνεργοι.

Αν ευδοκιμούν…
✒ Φυσικά, αυτό θα γίνει εφόσον οι μελετητές με τους οποίους συνεργάζεται διευκρινίσουν ποια φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν στο Λεκανοπέδιο, όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες όπως αυξημένη υγρασία κ.λ.π.. Δεν είναι άσχημο το σχέδιο αυτό, για να δούμε όμως αν πάρει τελικά το δρόμο της υλοποίησης!

Έπρεπε από καιρό!
✒ Πάντως, όλα τα παραπάνω μπορούσαν ίσως να έχουν προχωρήσει και νωρίτερα. Ο τόπος μας έχει παράδοση στην αξιοποίηση διαφόρων φυτών για θεραπευτικούς κυρίως σκοπούς, οπότε γιατί να μη ληφθούν από χρόνια σχετικές πρωτοβουλίες; Ας μη γκρινιάζουμε όμως… κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Ανοιχτή η πύλη!..
✒ Σπουδαία κίνηση αποδεικνύεται τελικά η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να ανοίξει και τη νότια πύλη του Κάστρου, αυτή που από το πάρκιγκ της Σκάλας οδηγεί απευθείας στο Ιτς Καλέ!

Είχαν δίκιο…
✒ Σημαντικό ρόλο για να γίνει αυτό έπαιξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς που ήθελε ανοιχτή τη νότια πύλη για πιο άμεση πρόσβαση των επισκεπτών στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και είχε απόλυτο δίκιο!

Πέντε λεπτά δρόμος…
✒ Αντί να διασχίζει κανείς ολόκληρο ή έστω το μισό Κάστρο για να ανέβει στο Ιτς Καλέ και, περνώντας όλη την ακρόπολη, να φτάσει στο Μουσείο, τώρα μπορεί να το επισκεφθεί από την παραλίμνιο με πέντε λεπτά περπάτημα!
Δεκάδες επισκέπτες…
✒ Κάπως έτσι, την περασμένη Κυριακή, για παράδειγμα, δεκάδες επισκέπτες έμπαιναν στο Ιτς Καλέ μέσω της νότιας πύλης για να επισκεφθούν όχι μόνο το Μουσείο Αργυροτεχνίας αλλά και το Βυζαντινό καθώς και τα υπόλοιπα μνημεία της ακρόπολης!

Όλοι κερδισμένοι!
✒ Εξάλλου, η στοά που διασχίζει κανείς για να περάσει στο Ιτς Καλέ είναι εντυπωσιακή, περισσότερο ίσως από την κεντρική πύλη του Κάστρου. Όλοι λοιπόν βγαίνουν… κερδισμένοι από το άνοιγμα της νότιας πύλης!
Στον Βοϊδομάτη…
✒ Δεν περιμένουν όλοι οι Γιαννιώτες να έρθει η άνοιξη για να εκδράμουν στην γύρω εξοχή. Είναι πολλοί και οι λάτρεις των χειμερινών τοπίων του τόπου μας, που η αλήθεια είναι ότι έχουν μία μοναδική ομορφιά.
Όπως, για παράδειγμα, η φίλη της στήλης που πήγε μία βόλτα ως τον Βοϊδομάτη και μας έστειλε τη σχετική φωτογραφία!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.