ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Φιλόδοξο «στοίχημα»…
✒ Με ένα πολύ γνωστό αλλά «δύσκολο» στο στήσιμό του έργο, τον «Γλάρο» του Τσέχωφ, επέλεξε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων να ανοίξει τη νέα θεατρική χρονιά. Μάλιστα, ένωσε δυνάμεις με το αντίστοιχο Θέατρο της Λάρισας με στόχο να κερδίσουν μαζί το στοίχημα…

Θερμό χειροκρότημα…
✒ «Ο Γλάρος» έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο σ’ ένα γεμάτο Καμπέρειο, παρουσία, μεταξύ άλλων και του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος της παράστασης επιβεβαίωσε την επιτυχία της.

Μεγάλη η διάρκεια!
✒ Μόνο ίσως μειονέκτημα η μεγάλη διάρκεια του έργου, που αγγίζει σχεδόν το τρίωρο, με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα κάπου στο ενδιάμεσο. Είναι πολύς ο χρόνος και ίσως οι συντελεστές θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να τον έχουν «συμπυκνώσει»!

Έργο με ουσία…
✒ Κατά τα άλλα, όμως, πρόκειται για μία καλοστημένη παραγωγή, με πολύ καλές ερμηνείες από όλους ανεξαιρέτως τους ηθοποιούς που παίζουν στον «Γλάρο», για ένα έργο με αμεσότητα και ουσία που αγγίζει ευαίσθητες «χορδές», που προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα.

Σταθμός ο «Γλάρος»!
✒ Η απόπειρα του ΔΗΠΕΘΕ είναι επιτυχημένη και ο «Γλάρος» δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αποτελέσει δημιουργικό σταθμό στην πορεία του Δημοτικού μας Θεάτρου, το οποίο είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε μία τροχιά ιδιαίτερα καρποφόρα…

Γίνεται δουλειά…
✒ Η σημερινή Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ με την αεικίνητη Αλέκα Βακαλοπούλου στο «τιμόνι» κάνει δουλειά, ψάχνεται, φέρνει νέες ιδέες, προχωράει μπροστά και αυτό δε μπορεί να μην της το αναγνωρίσει κανείς.

Καίρια επιλογή…
✒ Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει εξάλλου η παρουσία της Ελένης Δημοπούλου ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου. Μία επιλογή που, παρά τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις, αποδεικνύεται καίρια για την δημιουργική πορεία που χαράσσει στις μέρες μας το ΔΗΠΕΘΕ.

Μια μικρή… ανάσα!
✒ Μια μικρή ανάσα ανακούφισης την πήραν στον Δήμο μετά το ΦΕΚ που εξέδωσε η Κυβέρνηση με το οποίο εξαιρούνται από τη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων από το Υπερταμείο 11 χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σημαντική απόφαση…
✒ Για τα Γιάννενα η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού βγαίνουν από τον επίμαχο κατάλογο αρχαιολογικοί χώροι, οικόπεδα και κτίρια της πόλης που είναι ταυτισμένα με την φυσιογνωμία της.

Για φαντάσου…
✒ Μιλάμε για κτίρια όπως αυτό του Βυζαντινού Μουσείου, για τζαμιά, για το αρχοντικό Μίσιου, την Οθωμανική Βιβλιοθήκη κ.λ.π.. Φαντάσου να περνούσαν αυτά σε ιδιώτες οι οποίοι θα είχαν τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν με βάση τη διάθεσή τους.

Είναι πολλά ακόμα!
✒ Ωστόσο, το θέμα δεν τελειώνει εδώ, αφού, αν αφαιρέσει κανείς τα 11 ακίνητα που εξαιρούνται από τη λίστα, σ’ αυτήν παραμένουν περισσότερα από 40 ακόμα που αφορούν άμεσα την πόλη μας. Δηλαδή πολλαπλάσια όσων εξαιρέθηκαν…

Η… μπάλα στο ΣτΕ!
✒ Για το τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτά θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας που εκδικάζει την σχετική προσφυγή τόσο του Δήμου Ιωαννιτών όσο και άλλων Δήμων ανά τη χώρα, οι οποίοι ζητούν την εξαίρεση χώρων και μνημείων που ανήκουν στα όριά τους.

Αφορούν άμεσα…
✒ Μιλάμε για πολύ σημαντικούς χώρους, όπως, ας πούμε, οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας, oι Φυλακές Σταυρακίου, η έκταση της Γαλακτοκομικής Σχολής στον Κατσικά κλπ. Ακίνητα που αφορούν άμεσα την πόλη μας…

Έργα τέχνης…
✒ Πραγματικά έργα τέχνης βλέπει κανείς αποτυπωμένα σε παλιά ρολά καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Δεν ξέρουμε ποιοι τα φιλοτεχνούν, όμως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και τραβάει το μάτι. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι εύκολο να φτιάξει κανείς με σπρέι ολόκληρο «ζωγραφικό πίνακα»!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.