ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Σπουδαίες παραστάσεις…
Από τη μία, ωραίο πράγμα να βλέπουμε κι αυτό το καλοκαίρι να έρχονται στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης σπουδαίες παραστάσεις, απ’ αυτές που σηματοδοτούν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Κάποιες μάλιστα, όπως οι «Θεσμοφοριάζουσες» κάνουν και την πρεμιέρα τους εδώ.
Καμία συνεννόηση!
Από την άλλη, είναι κάπως απογοητευτικό το γεγονός ότι οι δύο φορείς που έχουν αναλάβει το καλλιτεχνικό «ζωντάνεμα» της Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, δεν έχουν καμία συνεννόηση μεταξύ τους!
Ανταγωνίζονται…
Προφανώς, βλέπουν ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλο με αφορμή τα Φεστιβάλ που διοργανώνουν και η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες βγαίνουμε τελικά ωφελημένοι, αφού Πνευματικό Κέντρο και ΔΗΠΕΘΕ βάζουν και φέτος τα δυνατά τους για να κάνουν τη διαφορά.
Ένα μπέρδεμα…
Μόνο που, ειδικά αυτή την περίοδο, με τις δύο «Ηλέκτρες» που θα παρουσιαστούν στο αρχαίο Θέατρο με διαφορά μόλις δύο ημερών η μία από την άλλη, προκλήθηκε ένα κάποιο μπέρδεμα στον κόσμο και λογικό είναι…
Δύο «Ηλέκτρες»…
Κοιτάζει τις αφίσες ο άλλος και δεν ξέρει πότε ανεβαίνει η «Ηλέκτρα», αύριο ή την Κυριακή, αφού βλέπει διαφορετικές ημερομηνίες. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι αύριο θα παρουσιαστεί στη Δωδώνη η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Λένα Παπαληγούρα.
Και το Εθνικό Θέατρο…
Η συγκεκριμένη παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Την ερχόμενη Κυριακή πάλι έχει σειρά το Εθνικό Θέατρο να παρουσιάσει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.
Κάρτες εισόδου…
Αυτή η παράσταση εντάσσεται στο 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης και δεν έχει εισιτήριο. Ήδη από τον Δήμο Δωδώνης μοιράστηκαν κάρτες ελευθέρας εισόδου που εκδόθηκαν σε συγκεκριμένο αριθμό, αφού λόγω της αναστήλωσης του Θεάτρου η χωρητικότητα είναι περιορισμένη.
Αν συνεννοούνταν…
Πάντως, αν ΔΗΠΕΘΕ και Δήμος Δωδώνης είχαν μία επαφή, μία συνεργασία και μία συνεννόηση μεταξύ τους θα αποφεύγονταν τέτοιες «συμπτώσεις» που προκαλούν σύγχυση στους θεατρόφιλους. Κάτι που θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών…
Περίοδος διακοπών…
Καλό μήνα δεν είπαμε που μπήκε ο Αύγουστος… Κατεξοχήν περίοδος διακοπών αυτή που διανύουμε. Οι πιο πολλοί παίρνουν το δρόμο προς τα παράλια, ενώ αρκετοί άλλοι μαζεύουν τα μπαγκάζια τους και πάνε στα χωριά, όπου μπορούν να παραθερίσουν με ελάχιστα έξοδα!
Πολλά αρνητικά…
Δυστυχώς, πολλά αρνητικά βλέπει κανείς περιδιαβαίνοντας τα παράλια της Ηπείρου ή των κοντινών νησιών. Δεν είναι μόνο στον Μύλο της Λευκάδας το πρόβλημα με τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες και το τσιμέντωμα. Συμβαίνουν κι αλλού αυτά.
Κατάληψη…
Μπαράκια και επαγγελματίες που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες καταλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολό τους ακτές οι οποίες αποτελούν δημόσιο αγαθό, για να μην ξεχνιόμαστε! Ή αφήνουν τις άκρες μόνο ελεύθερες, εκεί που ούτε να ξαπλώσει κανείς μπορεί, ούτε να κολυμπήσει.
Πώς παίρνουν άδεια;
Και δυστυχώς σε κάποιες δημοφιλείς παραλίες βλέπεις κάθε χρόνο το πράσινο να υποχωρεί, τα δέντρα να κόβονται και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν beach bars και συγκροτήματα με ενοικιαζόμενα. Άραγε έχουν άδειες όλοι αυτοί και αν ναι, πώς τις εξασφαλίζουν; Iδού το ερώτημα…
Όπου φύγει…
Τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε για ξεκούραση, γιατί θα ‘ρθει ο χειμώνας ξανά και θα μας… πλακώσει! Αν μπορείτε λοιπόν φύγετε, έστω για λίγες μέρες. Πάτε για καμιά βουτιά ή σε κάνα χωριό να ξεκουραστείτε. Αρκεί ν’ αλλάξετε παραστάσεις!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.