ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ήρθε η άνοιξη!
✒ Πάει, τελείωσε, ήρθε η άνοιξη κι ας κάνει ακόμα ο καιρός τα… τερτίπια του, πότε με τη βροχή, πότε με την πτώση της θερμοκρασίας. Άρχισαν ν’ ανθίζουν τα δέντρα στα παρκάκια κι αυτό αποτελεί σημάδι ότι αλλάζει η εποχή!
Ο Δήμος ετοίμασε…
✒ Άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει τον ερχομό της είναι και η προετοιμασία που έκανε ο Δήμος για να υποδεχθούμε ξανά στα Γιάννενα τους πελαργούς. Όσους τέλος πάντων φτερωτούς επισκέπτες εξακολουθούν να μας τιμούν με την παρουσία τους.
Καθάρισαν τη φωλιά…
✒ Έτσι, τις προηγούμενες μέρες συνεργείο με γερανό καθάρισε τη φωλιά στον μισογκεμισμένο μιναρέ του τζαμιού στην Καλούτσιανη. Μια φωλιά που υπάρχει στο σημείο αυτό εδώ και πολλές δεκαετίες φιλοξενώντας κάθε χρόνο ένα ζευγάρι πελαργών.
Ελάχιστοι πελαργοί…
✒ Κάποτε, με το που έφευγε ο χειμώνας και άλλαζε ο καιρός κατέφθαναν στην πόλη αρκετά ζευγάρια των εντυπωσιακών αυτών πουλιών που κούρνιαζαν στις φωλιές τις οποίες είχαν φτιάξει σε συγκεκριμένα κτίρια. Σήμερα ελάχιστα μας επισκέπτονται πλέον, δυστυχώς…
Αφιλόξενη η πόλη!..
✒ Πώς όμως να επιλέξουν περισσότεροι πελαργοί τα Γιάννενα για ξεκαλοκαίριασμα αφού με την αντιπαροχή που άλλαξε τη μορφή της πόλης γκρεμίστηκαν σχεδόν όλα τα παλιά εκείνα κτίρια όπου είχαν φτιάξει φωλιές; Τώρα πού να κουρνιάσουν, στις ταράτσες των πολυκατοικιών; Δύσκολο…
Καλές οι ΤΟΜΥ…
✒ Πάλι τώρα λίγο στο χώρο της πολύπαθης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα προβλήματα και τις ελλείψεις της οποίας λίγο – πολύ όλοι μας έχουμε γευτεί. Καλή κίνηση η ίδρυση των λεγόμενων ΤΟΜΥ, των τοπικών μονάδων που θα αποτελούν για τις πόλεις κάτι παρόμοιο με τα κέντρα υγείας της υπαίθρου.
Αρκεί να στελεχωθούν!
✒ Φυσικά, για να ανταποκριθούν καλά στο ρόλο τους απαιτείται η στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κι εδώ υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ που θέλουμε να πιστεύουμε πως θα τηρηθεί. Αλλιώς… τζάμπα κόπος!
Είναι οι ελλείψεις…
✒ Θα πει κανείς, γιατί να είμαστε καχύποπτοι με τη νέα προσπάθεια. Μα, πώς αλλιώς να νιώθει κανείς όταν βλέπει της ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες στο πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, τις οποίες παραδέχθηκε και ο Διοικητής της ΥΠΕ Π. Νικολόπουλος;
Η λογική σειρά…
✒ Έχεις μία σημαντική κεντρική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στελέχωσέ τη πλήρως, εξόπλισέ τη με τα αναγκαία και μετά προχώρα στο επόμενο βήμα, δηλαδή τις ΤΟΜΥ. Αυτή δε θα ‘πρεπε κανονικά να είναι η σειρά;
Ηλεκτρονικός φάκελος…
✒ Tέλος πάντων, κάθε βήμα που γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι θετικό. Ιδιαίτερα θετικό δε, είναι το γεγονός ότι επιτέλους θα αποκτήσουμε όλοι μας ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο. Έτσι, κάθε φορά που θα πηγαίνουμε σ’ ένα γιατρό, αυτός θα έχει άμεση πρόσβαση στο ιστορικό μας!
Στο κτίριο – φάντασμα!
✒ Και κάτι άλλο θετικό που προκύπτει απ΄ την ίδρυση ΤΟΜΥ στα Γιάννενα: Μία απ’ αυτές θα στεγαστεί στο κτίριο – φάντασμα του ΚΕΕΛΠΝΟ στους Αμπελόκηπους! Ξέρετε, αυτό το κίτρινο κτίριο του υπ. Υγείας που ολοκληρώθηκε πριν καμιά δεκαπενταετία και έκτοτε παραμένει… σφραγισμένο! Κάτι είναι κι αυτό…

Υπνάκος…
✒ Ένας… υπνάκος για το σκυλί της φωτογραφίας κάτω εκεί, στον πεζόδρομο της Καλλάρη, είναι απαραίτητος! Τι να κάνουν και τα αδέσποτα της πόλης, δουλειά δεν έχουν, οπότε μόνο η αναζήτηση φαγητού και χώρου για ξεκούραση ή προστασία από τον καιρό τα απασχολεί.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.