ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Άναψε… φωτιές!
✒ Φωτιές μας… άναψε ο Δήμος με το διαγωνισμό αρχιτεκτονικών μελετών που έκανε για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων. Φούντωσαν οι συζητήσεις, ειδικά ως προς το αισθητικό κομμάτι…
Θέλει το «λίφτινγκ»…
✒ Καταρχήν, συμφωνούμε όλοι ότι η Πλατεία μας θέλει ένα καλό «λίφτινγκ», γιατί η εικόνα της σήμερα δεν είναι αυτή που αξίζει η πόλη. Μία σύγκριση με πλατείες άλλων αντίστοιχων με τα Γιάννενα πόλεων ανά την Ελλάδα προκαλεί… μελαγχολία!
Σοβαρές ενστάσεις…
✒ Ωστόσο, η πρόταση που διακρίθηκε στον διαγωνισμό δεν ικανοποιεί πολύ κόσμο κι αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Στην έλλειψη αρκετού πρασίνου και κυρίως στην πρόταση για στρώσιμο του δαπέδου με κυβόλιθο μαύρου γρανίτη!
Βιομηχανική αισθητική…
✒ Είδαμε λοιπόν μία μακέτα πλατείας βιομηχανικής αισθητικής, άσχετης με τα Γιάννενα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το απέναντι τεράστιο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο είναι «φωτεινό» με αρκετά παραδοσιακά Γιαννιώτικα αρχιτεκτονικά στοιχεία…
Πάρκο δεν είναι, αλλά…
✒ «Η πλατεία σαν έννοια και λειτουργία δεν είναι πάρκο», δήλωσαν οι αρχιτέκτονες που επιμελήθηκαν τη σχετική μελέτη σε συνέντευξή τους στην ιστοσελίδα «typos – i». Συμφωνούμε! Δεν είναι όμως και… σεληνιακό τοπίο!
Δεν ταιριάζει…
✒ Ποιος είπε πως πλατεία είναι ένα δάπεδο σκούρο με ένα σιντριβάνι – γούβα στη μέση, πέντε δέντρα στις άκρες για… ξεκάρφωμα και μία στοά – στέγαστρο στις παρυφές; Αυτή η μεταμοντέρνα αισθητική δεν ταιριάζει σε μία πόλη με γραφικό χαρακτήρα όπως τα Γιάννενα.
Λύσεις υπάρχουν…
✒ Κατανοούμε ότι πολύ πράσινο λόγω του υπόγειου παρκινγκ δε μπορεί να υπάρξει πια στην κεντρική μας Πλατεία. Όχι όμως και να την αφήσουμε γυμνή. Λύσεις μπορούν να βρεθούν για να έχει χρώμα το τοπίο…
Σκέψου τη ζέστη!..
✒ Όσο για τον κυβόλιθο, ο οποίος αντί για μαύρος μπορεί να είναι και γκρι σκούρος, σύμφωνα πάντα με τους αρχιτέκτονες, δεν είναι μόνο το μουντό του πράγματος. Ας σκεφτούν, π.χ., τα καλοκαίρια τι θερμότητα θα εκπέμπει το δάπεδο της Πλατείας…
Εύστοχες απόψεις…
✒ Προχθές ο «Π.Λ.» φιλοξένησε ένα εξαιρετικό άρθρο, πολύ ζυγισμένο, του τ. Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σωτήρη Παπαχρήστου με θέμα τη συγχώνευση του ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Τελευταία ευκαιρία!
✒ Πολύ συνοπτικά, υποστηρίζει ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να δει τη συγχώνευση με το ΤΕΙ ως την τελευταία ευκαιρία του να μεγαλώσει ως ίδρυμα, διαδικασία που φυσικά θα έχει τις δυσκολίες της λόγω του χαμηλού επιπέδου των πιο πολλών τμημάτων του δεύτερου ιδρύματος και των ελλείψεων σε προσωπικό.
Να δεχθεί το ρίσκο!
✒ Προτείνει ο κ. Παπαχρήστος το Πανεπιστήμιο να αναλάβει το ρίσκο και με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο να απορροφήσει το ΤΕΙ, απαιτώντας όμως από την Πολιτεία και εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους για το εγχείρημα πόρους!
Κίνηση – ματ…
✒ Συμφωνούμε απόλυτα! Η συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου μπορεί σήμερα να φαντάζει ως… γολγοθάς, όμως μακροπρόθεσμα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ενδέχεται να αποδειχθεί κίνηση – ματ για το Πανεπιστήμιό μας, που θα μετατραπεί σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου.
Θα τρέξει το πράγμα…
✒ Ούτως ή άλλως, για το θέμα αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας και, απ’ ό,τι φαίνεται κι από τις τελευταίες δηλώσεις Γαβρόγλου, η διαδικασία της συγχώνευσης θα προχωρήσει ταχέως! Οπότε, αυτό που απαιτείται είναι ευελιξία και κυρίως σχέδιο…

Η… κάτω πόλη!
✒ Μια εικόνα από την… κάτω πλευρά της πόλης, αυτής που βλέπει στη λίμνη, όπως φαίνεται από ψηλά, απ’ τα Λιθαρίτσια. Χειμώνας ακόμα… Τα πλατάνια στην Παραλίμνιο γυμνά και στο φόντο η ακρόπολη του κάστρου με το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.