ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Γκρινιάζουμε…
✒    Από τη μία, γκρινιάζουμε όλοι μας για την ανεργία, για το ότι δεν υπάρχουν δουλειές και για το ότι άνθρωποι που σπούδασαν περνούν τον χρόνο τους στις καφετέριες ή κάνουν delivery πίτσας και πιτόγυρου με το μηχανάκι.
Χωρίς δάσκαλο!
✒    Από την άλλη, υπάρχει και η περίπτωση του σχολείου στο ορεινό Ματσούκι των Τζουμέρκων όπου τα τρία παιδάκια παραμένουν, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς δάσκαλο, γιατί ακόμα δε βρέθηκε εκπαιδευτικός πρόθυμος να εργαστεί εκεί!
Ανέλαβε ο… ιερέας!
✒    Αφού λοιπόν ακόμα δεν βρέθηκε λύση, παρά τις πιέσεις του Δήμου και της Κοινότητας Ματσουκίου προς την Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αναγκάστηκε ο ιερέας του χωριού, ο παπα – Χρήστος Μακρής να αναλάβει και καθήκοντα… δασκάλου!
Καθήκον της Διεύθυνσης!
✒    Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Προς το παρόν τίποτε, δυστυχώς και η λύση του προβλήματος που έχει προκύψει είναι στα χέρια της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης. Και δεν είναι λύση τα παιδάκια να τρέχουν κάθε μέρα στα Πράμαντα για σχολείο! Μιλάμε για ορεινή περιοχή…
Έκατσε στην έδρα…
✒    Ο παπά – Χρήστος όμως σκέφτηκε, μέχρι να έρθει εκπαιδευτικός, να καθίσει ο ίδιος στην έδρα και να διδάξει τα παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι δικό του, ό,τι μπορεί. Έτσι θα αισθάνονται και αυτά ότι δε χάνουν το χρόνο τους βλέποντας όλη μέρα τηλεόραση! Πολύ σημαντικό αυτό…
Πολλά χρόνια πίσω…
✒ Ωστόσο, η εικόνα του ιερέα να κάνει μάθημα στα τρία παιδιά, την οποία η στήλη «αλίευσε» από ανάρτηση του Δημάρχου Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελέ, μας πάει πολλά χρόνια πίσω και θυμίζει άλλες εποχές.
Σαν… κρυφό σχολειό!
✒    Θυμίζει με μια… μικρή δόση φαντασίας τη μακρινή τουρκοκρατία με το κρυφό της σχολείο, τότε που τη διδασκαλία των παιδιών είχαν οι παπάδες. Κι όμως, δεν είμαστε στον 19ο αιώνα, αλλά στο 2017! Και δε μπορούν να βρουν έναν δάσκαλο! Έναν…
Τα γιορτινά δέντρα…
✒    Η στήλη ασχολήθηκε εκτεταμένα τα προηγούμενα τρία χρόνια με τις επιλογές που έκανε ο Δήμος όσον αφορά στον στολισμό της πόλης και κυρίως με τα δέντρα που επέλεξε να τοποθετήσει στην Κεντρική Πλατεία.
«Θύελλα» για το πρώτο!..
✒    Ειδικά το πρώτο «δέντρο», τα Χριστούγεννα του 2015, είχε ξεσηκώσει… θύελλα αντιδράσεων, καθώς… παραήταν εναλλακτικό για τα γούστα των περισσότερων Γιαννιωτών! Τελικά, είχαν αναγκαστεί να στολίσουν στην Πλατεία κι ένα κανονικό φυσικό δέντρο.
Επιμένουν… εναλλακτικά!
✒    Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή και κατά βάση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας εξακολουθούν να επιμένουν… εναλλακτικά. Φέτος, λέει, θα στήσουν ένα δέντρο με βασικό υλικό τους σιδηροσωλήνες (!) που θα θυμίζει Πύργο της επαναστατικής Ρωσίας του 2019!
Δε θα χαρούμε…
✒    Ας το πάρουμε απόφαση, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να δούμε -και να χαρούμε- σύντομα στα Γιάννενα ένα ωραίο κλασικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως στολίζουν οι άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Η αισθητική μετράει!
✒    Βλέπεις, θέλουμε σ’ αυτήν εδώ την πόλη να κάνουμε τη… διαφορά, ωστόσο, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τελικά αυτό που μετράει κι εκεί θα κριθούν όλα. Ας μη βιαζόμαστε όμως. Θα δούμε τι θα κάνει ο Δήμος και θα κρίνουμε αναλόγως…

Γεύση φθινοπώρου…
✒ Μπήκε ο Νοέμβρης και από την αρχή έδειξε… τα δόντια του! Κατεξοχήν βροχερός μήνας αυτός και να που ήδη πήραμε μια γεύση στα Γιάννενα από τις χάρες του. Ας είναι… χρειάζεται η βροχή. Όσο για τα χρώματα του φθινοπώρου, αυτά είναι μοναδικά!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.