ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Παρατεταμένο καλοκαίρι…
✒    Δεν… παίζεται ο φετινός Οκτώβριος από άποψη καιρικών συνθηκών. Έριξε μία βροχή πριν δύο εβδομάδες σχεδόν και από τότε… μικρό καλοκαιράκι! Το οποίο μπορεί να βοηθάει όσον αφορά στη θέρμανση, έχει όμως άλλα μειονεκτήματα.
Τα ποτάμια… ρυάκια!
✒    Περνώντας τους παραπόταμους του Αράχθου για να πάμε στο χωριό βλέπουμε με έμπρακτο τρόπο τι έχει καταφέρει η ανομβρία. Τα ποτάμια έγιναν… ρυάκια που δε θυμίζουν σε τίποτα αντίστοιχους φθινοπωρινούς μήνες του παρελθόντος.
Ίσα που βγαίνει νερό…
✒    Χείμαρροι και αυλάκια στα ορεινά που άλλοτε ξεχείλιζαν, σχεδόν έχουν στερέψει σήμερα, ενώ βρύσες στα χωριά, στις κάνουλες των οποίων περίσσευε το νερό, τώρα ίσα – ίσα που βγάζουν λίγο για να ξεδιψά κάνας περαστικός.
Τρέχουν οι υδροφόρες!
✒    Διαβάσαμε ότι σε χωριά των Τζουμέρκων το νερό το οποίο αναβλύζει από τις πηγές μόλις που φτάνει το 10% της ποσότητας η οποία υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Εξάλλου, στα ορεινά έχουν πιάσει δουλειά οι υδροφόρες, οι οποίες γεμίζουν δεξαμενές για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και για τα κοπάδια…
Αν συνεχιστεί…
✒    Η ανομβρία μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη τον οποίο δεν έχουμε ξαναζήσει σ’ αυτόν εδώ τον τόπο που έχει την τύχη να διαθέτει άφθονα νερά, τουλάχιστον υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες. Αλίμονο αν συνεχιστεί…
Σημείο αναφοράς…
✒ Θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς γι’ αυτήν εδώ την πόλη, εμπορικής, οικονομικής ή και πολιτιστικής ακόμα! Ο λόγος για τη δημοτική Λαϊκή Αγορά του Αγίου Νικολάου, την πιο παλιά στα Γιάννενα (πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του ‘30)!
Απόλυτη παρακμή…
✒    Κι όμως, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ίσως και λίγο παραπάνω, έχει αφεθεί στην τύχη της από τον Δήμο και η παρακμή της έχει φτάσει σήμερα να είναι παροιμιώδης. Κοντεύει πια να βάλει λουκέτο και είναι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο…
Μπορεί να ζωντανέψει!..
✒    Την περασμένη εβδομάδα χάρη στην 1η Πανηπειρωτική Οικογιορτή, η Λαϊκή ζωντάνεψε επί ένα τριήμερο και κατέστη σαφές σε όσους όσοι την επισκεφθήκαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξαναγίνει πλήρως λειτουργική και να αποφέρει μάλιστα και έσοδα στον Δήμο.
Σε κομβικό σημείο!
✒    Η Αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της πόλης, στην καρδιά του ιστορικού της κέντρου, με πρόσβαση από την Ανεξαρτησίας και από τον Ανθόκηπο μπροστά από το ΕΚΑΒ, μια γειτονιά που έχει αναβαθμιστεί με τις πεζοδρομήσεις…
Εβδομαδιαία λαϊκή…
✒    Θα μπορούσε λοιπόν να αξιοποιηθεί ξανά. Για παράδειγμα, μπορεί να διοργανώνεται στο χώρο της, αρχικά σε εβδομαδιαία βάση, μία λαϊκή αγορά παρόμοια με τις υπαίθριες που έχει καθιερώσει ο Δήμος σε γειτονιές όπως οι Αμπελόκηποι, τα Καρδαμίτσια, τα Σεισμόπληκτα κ.λ.π.
Υπάρχουν οι υποδομές…
✒ Εδώ υπάρχουν οι υποδομές για κάτι τέτοιο και οι συμμετέχοντες παραγωγοί θα έχουν ασφαλή στέγη για την πραμάτεια τους. Θέλει μόνο κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο στέγαστρο της λαϊκής κι αυτό είναι όλο!
Το ιδιοκτησιακό…
✒ Ας δει λοιπόν ο Δήμος το θέμα κι ας πράξει αναλόγως. Όσο για το ιδιοκτησιακό, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο «typos – i», δεν δηλώθηκε εξαρχής η Λαϊκή Αγορά στο κτηματολόγιο, αυτό μπορεί να λυθεί, δεν είναι τίποτα. Ας ξεκινήσει όμως ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή της…

Φθινοπωρινό μπανάκι…
✒ Mη σας ξεγελούν οι άδειες ξαπλώστρες στην παραλία Μονολιθίου στην Πρέβεζα.
Στη φωτογραφία δε φαίνεται, αλλά παρακεί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό του περασμένου Σαββατοκύριακου και πήγαν για ένα φθινοπωρινό μπανάκι!
Εδώ που τα λέμε, δεν έκαναν κι άσχημα…


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.