ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Σπουδαία εμπειρία…
✒    Σπουδαία εμπειρία το να παρακολουθεί κανείς παράσταση αρχαίας τραγωδίας στο Θέατρο της Δωδώνης, αυτό το μοναδικό μνημείο που μας έλαχε να κληρονομήσουμε εδώ στην Ήπειρο… Ειδικά, μάλιστα, αν πρόκειται για τη «Μήδεια».
Μία είναι η Δωδώνη!
✒    Χωρίς υπερβολή, η Δωδώνη, όλος ο αρχαιολογικός χώρος ως σύνολο, είναι μία και μοναδική. Ούτε η Επίδαυρος μπορεί να συγκριθεί μαζί της, ούτε οι Δελφοί, ούτε κάποιος άλλος αντίστοιχος χώρος. Τελεία και παύλα!
Δε φτάνει το Θέατρο…
✒    Βέβαια, το αρχαίο Θέατρο από μόνο του, έστω με την αύρα που «κουβαλάει», δεν αρκεί για να φτιάξει τη μαγική εκείνη ατμόσφαιρα που φαντάζεται πιθανώς κανείς ότι μπορεί να ζήσει στη Δωδώνη. Παίζει ρόλο και ο ανθρώπινος παράγοντας.
Πόσο συναισθανόμαστε;
✒    Άραγε, πόσο συναισθανόμαστε εμείς, οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτού εδώ του τόπου, το μέγεθος, τη σημασία, ενός χώρου όπως η Δωδώνη, ώστε ως θεατές μιας παράστασης να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουμε τον σεβασμό που απαιτείται; Ιδού το ερώτημα…
Έλλειψη παιδείας…
✒    Η στήλη θεωρεί ότι πολλοί από μας δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τι εστί Δωδώνη, κάτι που οφείλεται κυρίως στη έλλειψη παιδείας απ’ την οποία πάσχουμε γενικότερα ως λαός. Το είδαμε και στη «Μήδεια».
Με το smartphone…
✒ Για παράδειγμα, ούτε στο αρχαίο Θέατρο κατάφεραν ορισμένοι να αποχωριστούν απενεργοποιώντας για δύο ώρες το κινητό τους, το smartphone, το iphone και πάει λέγοντας. Εκεί, να το κρατούν στο χέρι μη τους… φύγει!
Ευριπίδης και… facebook!
✒ …Και ενώ στην ορχήστρα ακούγονταν διά στόματος Μαρίας Ναυπλιώτη – Μήδειας ο εξαίσιος τραγικός λόγος του Ευριπίδη, εκείνοι εκεί, να ελέγχουν ανά πεντάλεπτο το facebook, για να δουν τα like ή να διαβάζουν μηνύματα στο messenger!
Μπόλικα τα φλας!..
✒    Άσε τις φωτογραφίες που απ’ την παραγωγή είπαν πως απαγορεύονται, όμως ορισμένοι έκαναν τον… κουφό και συναγωνίζονταν ποιος θα τραβήξει το πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο. Kάπως έτσι, τα φλας… άστραφταν ανά διαστήματα!
Έχουν επιλογές…
✒    Συμπέρασμα: Η Δωδώνη και άλλοι αντίστοιχοι μ’ αυτήν χώροι δεν είναι για εκείνους που δε μπορούν να τη σεβαστούν. Γι’ αυτούς υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές ψυχαγωγίας. Χώροι όπου δε θα χρειαστεί να αποχωριστούν το smartphone ούτε για ένα λεπτό! Γιατί όχι;
Γκρινιάζαμε…
✒    Πριν λίγα καλοκαίρια γκρινιάζαμε εδώ στην Ήπειρο επειδή δεν στάθμευε στα μέρη μας ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Έρικσον για να επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς…
Πάει το Έρικσον…
✒    Πού να ξέραμε τότε ότι θα ‘ρθουν χειρότερα. Ότι θα φτάσουμε στο σήμερα όπου όχι μόνο Έρικσον δε βλέπουμε, αλλά ούτε εκείνα τα σαραβαλάκια τα Καναντέρ δεν είναι πια σε θέση να βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης!
...Και τα Καναντέρ!
✒    Ποιος ξέρει τι απέγιναν… Πιθανώς να είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης. Ίσως να τα απέσυραν ως επικίνδυνα μετά από 45 χρόνια πτήσεων κι αυτό θα ήταν το καλύτερο. Ίσως πάλι να τα κρατούν ώστε να επέμβουν σε μεγάλες φωτιές μόνο…
Μη μας βρει κακό…
✒    Όπως και να ‘χει, με τα κενά στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, να παρακαλάμε μη μας βρει κάνα μεγάλο κακό μέσα στο καλοκαίρι, γιατί… καήκαμε!

Σε μαύρο χάλι…
✒ Ξεκινάει, λέει, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και καλά κάνει. Αυτό τι σημαίνει όμως; Ότι μέχρι να φτιαχτεί η πλατεία θα παραμένει στο σημερινό χάλι δυσφημίζοντας την πόλη; Είναι νοοτροπία αυτή; Ας κάνουν κάτι να βελτιωθεί η εικόνα. Ας φτιάξουν τα πλακάκια, ας  βάψουν τοίχους, ας περιποιηθούν τα σιντριβάνια. Έλεος, πια…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.