ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ψάχνοντας τους χάρτες!
✒    Βρεθήκαμε προχθές σ’ ένα γραφείο εδώ στα Γιάννενα. Οι ιδιοκτήτες του, άνθρωποι που απασχολούνται επαγγελματικά στον τομέα των οικονομικών, έψαχναν τους δασικούς χάρτες στο διαδίκτυο.

Κάτι χωραφάκια…
✒    Έχουν κάτι χωραφάκια, είπαν, σε κοντινό της πόλης μας Δήμο και ήθελαν να δουν αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα άφησε ως αγροτεμάχια ή αν τα πέρασε σε δασική ζώνη οπότε και τα χάνουν.

Χρόνια να πατήσουν!
✒    Πολλή ώρα έψαχναν, αφού δε θυμούνταν πού ακριβώς βρίσκονταν τα πατρικά κτήματα. Είχαν, βλέπεις, να πατήσουν σ’ αυτά από μικρά παιδιά. Κι ας είναι κοντά στα Γιάννενα η περιοχή και σε πεδινό μέρος…

Βάσιμοι οι φόβοι!..
✒    Ψάξε – ψάξε, τελικά τα βρήκαν και διαπίστωσαν ότι για το Υπουργείο ήταν πλέον δάσος τα παλιά χωράφια – αμπέλια! Δικαιώθηκαν έτσι οι φόβοι της μητέρας τους που τόσο καιρό αγωνιούσε για την τύχη της γης της!

Έχουμε ευθύνη…
✒    Η παραπάνω περίπτωση είναι ουσιαστικά η… άλλη πλευρά του νομίσματος. Γιατί μπορεί όλοι να διαμαρτυρόμαστε ότι το Κράτος μας «τρώει» τα αγροτεμάχια, όμως έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας.

Τι ακριβώς κάναμε;
✒    Με ποιο τρόπο διαχειριζόμασταν μέχρι σήμερα οι περισσότεροι την περιουσία μας; Φροντίσαμε ποτέ, ας πούμε, να τα επισκεφθούμε και να ενημερωθούμε για τα όρια και την έκταση των παλιών οικογενειακών κτημάτων;

Έστω καθαρισμός…
✒ Δεν μιλάμε για την επανακαλλιέργειά τους, αυτό δεν υπάρχει. Μιλάμε για μια γενική φροντίδα, έναν καθαρισμό, μια περίφραξη ίσως. Έπρεπε να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για να «ξυπνήσουμε»…

Χρήσιμο «εργαλείο»…
✒ Για να τελειώνουμε μ’ αυτό: Οι δασικοί χάρτες είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για την τακτοποίηση του αγροτικού χώρου και την προστασία του δασικού μας πλούτου. Άσχετα αν προχωρούν με λάθος τρόπο.

Υπάρχουν οι ενστάσεις!
✒    Κάποια στιγμή, εξάλλου, πρέπει κι αυτή εδώ η χώρα να αποκτήσει κτηματολόγιο. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την περιουσία τους, υπάρχουν και οι ενστάσεις μέσω τοπογράφων, αν τα παλιά χωράφια εμφανίζονται ως δάση.

Έχεις, δεν έχεις…
✒    Για τους υπόλοιπους, δεν αλλάζει κάτι. Το να έχεις ένα κτήμα και να μην ξέρεις ούτε πού βρίσκεται είναι το ίδιο με το να μην το έχεις καθόλου. Πού θα σου χρειαστεί, δηλαδή…

Πλαστικές σακούλες…
✒    Πάμε σε άλλο θέμα τώρα που επίσης έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Από τις αρχές του 2018 οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ θα χρεώνονται, λέει η είδηση!

Κάνουμε κατάχρηση!
✒    Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα κάνουμε κατάχρηση. Πας, ας πούμε στο σούπερ μάρκετ, ψωνίζεις πέντε πράγματα και τα μοιράζεις σε τρεις σακούλες! Περίπου 400 χρησιμοποιεί καθένας μας ετησίως!

Βρίσκονται παντού!..
✒    Οι οποίες σακούλες δεν αποσυντίθενται με τίποτα, γι’ αυτό και τις συναντά κανείς παντού. Μέσα σε δάση, σε ρέματα, στις όχθες ποταμών, στην  θάλασσα. Ας μπει λοιπόν μια χρέωση μπας και περιοριστεί η χρήση τους.

Υπάρχουν λύσεις…
✒    Όσο για το σούπερ μάρκετ, υπάρχουν άλλες λύσεις για τη μεταφορά όσων ψωνίζουμε. Τσάντες, καροτσάκια, καλάθια, αν θέλει κανείς, βρίσκει τρόπο. Δεν είναι πια και τόσο δύσκολο…

Μια μετακίνηση…
✒ Πίσω το κέντρο ανακύκλωσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, δίπλα στο Γηροκομείο και μπροστά τέσσερις κάδοι απορριμμάτων που σχεδόν κρύβουν το κέντρο! Έτυχε δε να είναι γεμάτοι όταν τους αποθανατίσαμε και η εικόνα μιλάει από μόνη της! Μήπως να τους μετακινούσαν λίγο πιο δεξιά; Καλό θα ήταν…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.