ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Νέα δεδομένα…
✒    Πώς άλλαξαν οι εποχές… Εντελώς νέα τα δεδομένα σήμερα στην εκπαίδευση σε σύγκριση με μία – δύο δεκαετίες πριν. Όχι, φυσικά, προς το καλύτερο, ας μην έχουμε αυταπάτες. Όσο πάμε και χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

Σπουδές… μεταλυκειακές!
✒    Σήμερα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία πριν κάποια χρόνια αποτελούσε το όνειρο κάθε καλού ή έστω μέτριου μαθητή τείνει να μετατραπεί πια σε… μεταλυκειακές σπουδές. Μια συνέχεια της βασικής εκπαίδευσης, δηλαδή.

Καμία προοπτική…
✒    Καμιά σχεδόν σχολή ή τμήμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δε σου εξασφαλίζει πλέον δουλειά όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Γι’ αυτό και το πτυχίο αποτελεί στις μέρες μας ένα απλό κριτήριο για συνέχιση σπουδών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών.

Αν δε μπει «φρένο»…
✒    Η απαξίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πολύ φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον όσο δε μπαίνει ένα «φρένο» στον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο οποίος φέτος αυξάνει αντί να μειώνεται! Άρα είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας.

Αυξάνουν οι εισακτέοι!
✒    Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα εισαχθούν 290 νέοι φοιτητές, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 240!
Μεγάλα νούμερα…
✒ Αυξημένοι οι πρωτοετείς και στο ΦΠΨ (280), ενώ άλλοι 230 θα εισαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Φιλολογικό. Συνολικά 800 θα είναι οι νέοι φοιτητές τη φετινή χρονιά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου μας!

Ένα απλό χαρτί!..
✒ Τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος όταν πάρει πτυχίο; Απλώς θα έχει μία… έντυπη απόδειξη ότι σπούδασε και τίποτε παραπάνω. Επαγγελματική προοπτική καμία, δυστυχώς. Άλλοι θα βρεθούν να εργάζονται σε άσχετες δουλειές κι άλλοι θα συνεχίσουν για μεταπτυχιακό.

Κρίσιμο ερώτημα…
✒    Γιατί λοιπόν τα παιδιά μπαίνουν σε τόσο κόπο και τέτοια έξοδα ώστε να σπουδάσουν; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που το Υπουργείο πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει. Αλλιώς τα Πανεπιστήμιά μας θα παραμείνουν απλώς μια «βιομηχανία» παραγωγής αποφοίτων.

Τι… ψυχική ανάταση!
✒    Σε κάτι επίκαιρο τώρα. Τι κορδέλες κόβονται αυτές τις μέρες στους μεγάλους οδικούς άξονες, τι ωραία λόγια ακούμε απ’ τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς περί εξόδου απ’ το τούνελ της κρίσης, τι ψυχική ανάταση είναι αυτή που ζούμε!
Σπουδαία υπόθεση…
✒    Δε λέει κανείς, το ότι ολοκληρώνονται μεγάλα έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι, μετά μάλιστα από «περιπέτειες» πολλών ετών, είναι σπουδαία υπόθεση. Μικραίνουν οι αποστάσεις, γίνεται πιο ασφαλές το ταξίδι για όλους μας…

Γιατί οι μεγαλοστομίες;
✒    Απλά, καλό θα ήταν να λείπουν οι μεγαλοστομίες όπως αυτές που ακούστηκαν στα εγκαίνια του άξονα Κορίνθου – Πατρών απ’ τον Αλέξη Τσίπρα και τον Χρ. Σπίρτζη. Όλοι στην ίδια χώρα ζούμε και ξέρουμε τι μας γίνεται!

Μια υπενθύμιση…
✒    Κι επειδή η μνήμη είναι χρήσιμη, να θυμίσουμε κι εμείς, όπως έκανε χθες κι ο «Τολμηρός», πως όταν το 2007 ήρθε στη Βουλή για ψήφιση η σύμβαση της Ολυμπίας Οδού, οι νυν κυβερνώντες είχαν καταψηφίσει το έργο για περιβαλλοντικούς λόγους! Αλλάζουν όμως οι καιροί και το πώς σκέφτεται κανείς…

Βάζουν… χρώμα!
✒ Αποφασισμένη να πάει… κόντρα στη συνήθεια ορισμένων «έξυπνων» συμπολιτών που ξεριζώνουν τα λουλούδια από τις ζαρντινέρες στους δρόμους είναι η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου. Συνεχίζει λοιπόν απτόητη να βάζει… χρώμα όπου μπορεί (η φωτό από τον πλάτανο, στην πλατεία Μάτσα του Κάστρου). Και πολύ καλά κάνει, λέμε εμείς!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.