ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Ο χειρότερος λαός…»
✒    «Είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού. Ο πολιτισμός ενός λαού αποδεικνύεται στον δρόμο. Είμαστε ο χειρότερος λαός στον πλανήτη»! Δήλωση – καταπέλτης αυτή, χωρίς αμφιβολία…

Έξω απ’ τα δόντια…
✒    Την έκανε αυτές τις ημέρες ο γνωστός σε όλους μας πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας Ιαβέρης με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας.

«Σφαγή» στους δρόμους!
✒    Έδωσε μάλιστα ορισμένα συγκλονιστικά στοιχεία. Όπως είπε, από το δυστύχημα του Παντελίδη έως αυτό το τελευταίο, μέσα σε έναν χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% ήταν κάτω των 30 ετών, έμειναν ανάπηροι πάνω από 5.000 κι έχουν τραυματιστεί σοβαρά πάνω από 40.000 άτομα!

Φταίει η μαγκιά…
✒    Βαρύς φόρος αίματος για μια τόσο μικρή χώρα και σαφώς δε μας φταίει μόνο το κακό οδικό δίκτυο, όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε. Εμείς οι ίδιοι φταίμε, η μαγκιά που δε μας αφήνει να αγιάσουμε.
Το γκάζι… σανίδα!
✒    Πιάνουμε το τιμόνι και πατάμε το γκάζι σανίδα χωρίς να λογαριάζουμε νόμους και κανόνες. Ειδικά κάτι νέα παιδιά, όταν κάθονται στο τιμόνι μεγάλων τζιπ και γρήγορων αυτοκινήτων. Όπως ο γιος του επιχειρηματία με την Πόρσε, ο οποίος έτρεχε με πάνω από… 200 χλμ.!
Και στις σήραγγες…
✒ Μην πάτε μακριά. Κι εδώ στα μέρη μας τα ίδια κάνουμε. Ταξιδεύεις στην Εγνατία Οδό, μπαίνεις σε σήραγγα με ταχύτητα 80 έως 100 χιλιόμετρα κι ο άλλος σε προσπερνάει λες και είναι το Ι.Χ. σου ακίνητο! Μετά αναρωτιόμαστε πώς έγινε το κακό.

Ανεπαρκή μέτρα…
✒    Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί σε εθνικές οδούς και μεγάλους άξονες κάμερες, ενώ συχνά – πυκνά τα… ραβασάκια φτάνουν σ’ όσους παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας. Δυστυχώς δεν επαρκούν αυτά τα μέτρα κι ελάχιστοι βάζουν μυαλό.

Γιατί δίνουν σε παιδιά;
✒    Κι ένα ερώτημα που προφανώς δεν πρόκειται να απαντηθεί: Γιατί οι γονείς δίνουν τα πολυτελή τους οχήματα σε εικοσάχρονα να πάνε βόλτες και ταξίδια; Δεν ξέρουν ότι υπάρχει έλλειμμα ωριμότητας που μπορεί να αποβεί θανάσιμο;

Έλλειμμα παιδείας!..
✒    Yπάρχει μεγάλο έλλειμμα παιδείας και αγωγής στη χώρα μας, κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει. Εξαιτίας του ελλείμματος αυτού σχεδόν έχουμε… καταργήσει δύο πολύ σημαντικές νομοθεσίες: Τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τον αντικαπνιστικό νόμο.
Ελάχιστες εξαιρέσεις…
✒    Δείτε τι γίνεται κάθε μέρα στους δρόμους, ακόμα και μέσα στις πόλεις. Ούτε οι πεζοί συμπεριφέρονται όπως ορίζει ο ΚΟΚ, ούτε οι οδηγοί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα…

Ο αντικαπνιστικός…
✒    Όσο για τον αντικαπνιστικό νόμο, αυτό τον έχουμε παραπέμψει στις καλένδες εδώ και καιρό. Στα Γιάννενα ελάχιστα καταστήματα τον τηρούν ακόμα και είναι προς τιμήν τους. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους καπνίζει κανείς πια όσο τραβάει η όρεξή του.

Έξω συμμορφωνόμαστε!
✒    Πάντως, όταν επισκεπτόμαστε άλλες χώρες γινόμαστε άλλοι άνθρωποι, ρε παιδί μου. Περπατάμε όμορφα στους δρόμους, τους διασχίζουμε σε διαβάσεις, οδηγούμε σεβόμενοι τα όρια ταχύτητας, δεν καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους. Μόνο στην Ελλάδα… ξεφεύγουμε!

Άλογα στο καρναβάλι!

✒ Μπορεί το καρναβάλι του Κατσικά να μην είχε μεγάλα άρματα όπως αυτό της Πάτρας, είχε όμως άλογα, που έδωσαν μία εντυπωσιακή νότα στην παρέλαση!
Απ’ ό,τι ακούσαμε, ήταν μέλη του Ιππικού Ομίλου που συμμετείχαν με άλογα στην εκδήλωση. Ωραία ιδέα αυτή…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.