ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μια άσπρη μέρα!..
✒    Επιτέλους μια άσπρη μέρα! Μη μου πείτε ότι δεν το φωνάξατε κι εσείς ξυπνώντας χθες το πρωί και βλέποντας το λευκό πέπλο που από πολύ νωρίς είχε καλύψει όλα τα Γιάννενα;

Πάνε χρόνια…
✒    Χιόνι μαγικό έπεσε στην πόλη ξεπερνώντας στο κέντρο τα 20 εκατοστά κι αυτό είχαμε χρόνια να το ζήσουμε. Ποιος θυμάται πότε χιόνισε ξανά τόσο πολύ… Εμείς πάντως πάμε πολύ πίσω στο χρόνο με τη σκέψη.

Κακομαθημένοι…
✒    Φυσικά, δεν χάρηκαν όλοι το χιόνι που έπεφτε χθες άφθονο στους δρόμους, τις πλατείες, τα μπαλκόνια, τα πάρκα. Βλέπεις, είμαστε πια όλοι… κακομαθημένοι όσον αφορά στον καιρό.

Χαλάει η… ζαχαρένια!
✒    Τον θέλουμε όπως μας βολεύει, να μη μας χαλάει τη… ζαχαρένια! Ούτε πολύ κρύο και χιόνι, γιατί γλιστράμε, ούτε πολλή βροχή γιατί γινόμαστε μούσκεμα, ούτε και την πολλή ζέστη μπορούμε γιατί σκάμε! Μόνο που ο καιρός αποφασίζει μόνος του…

Εγκλωβίστηκαν…
✒    Τις προηγούμενες ημέρες εκατοντάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου εξαιτίας του χιονιού που έπεσε στην περιοχή. Μεγάλη ταλαιπωρία…

Χωρίς αλυσίδες…
✒    Από τη μία, οι οδηγοί ξεκίνησαν για ταξίδι χωρίς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ! Λες και δεν είχαν ακούσει τόσες μέρες τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. Ακόμα και τα λεωφορεία που εκτελέσουν τακτικά δρομολόγια δε διέθεταν τα απαραίτητα!

Το Κράτος αδύναμο…
✒ Από την άλλη, το Κράτος αποδείχθηκε γενικά αδύναμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς, λες και δεν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί. Αλήθεια, με πόση καθυστέρηση έγινε η επέμβαση για τον απεγκλωβισμό των ταξιδιωτών;

Φωτεινό παράδειγμα…
✒    Στον αντίποδα, φωτεινό παράδειγμα ετοιμότητας και συντονισμού απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα υπήρξε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αυτές τις δυνάμεις που διαθέτει.

Επί ποδός…
✒    Στην περιοχή μας η Περιφέρεια Ηπείρου και οι κατά τόπους Δήμοι, ορεινοί οι περισσότεροι, ήταν από την πρώτη στιγμή επί ποδός με τα μηχανήματα και το προσωπικό τους για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του χιονιά.

Καθάρισαν παντού…
✒    Καθάρισαν δρόμους, τόσο μέσα στα Γιάννενα όσο και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, άνοιξαν αποκλεισμένα χωριά και κτηνοτροφικές μονάδες, αποχιόνισαν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας…

Μάχη στα ορεινά!..
✒    Μάχη σ’ όλη την περιοχή έδωσε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για να βοηθήσει τον κόσμο να απεγκλωβιστεί, Δε μιλάμε τόσο για μας στην πόλη, αλλά για τους ορεινούς οικισμούς. Αν και οι άνθρωποι στα χωριά είναι πιο σκληραγωγημένοι.

Να είμαστε έτοιμοι!
✒    Τέλος, πάντων, έτσι είναι ο χειμώνας. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει. Μπορεί να είναι καταιγίδες, μπορεί δυνατοί άνεμοι, μπορεί και χιόνι. Το θέμα είναι ότι εμείς, κράτος και πολίτες, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Κι όχι να… οδυρόμαστε εκ των υστέρων για το κακό που μας βρήκε!

Χιονισμένος «Π.Λ.»…
✒ Του πάει πολύ του «Π.Λ.» το χιόνι! Δείτε την ταμπέλα του. Δε δείχνει πιο ωραία ντυμένη κι αυτή στα λευκά; Και δεν μας τρομάζει η κακοκαιρία, πώς να το κάνουμε!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.