ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν… πανηγυρίζεις!
✒    Εδώ κι ένα μήνα προχωρά η ανακαίνιση κτιρίων του συγκροτήματος στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη, διαβάσαμε χθες σε ιστοσελίδα και αν επεξεργαστείς λιγάκι την είδηση δεν είναι και για… πανηγυρισμούς!
Μπήκε Δεκέμβριος…
✒    Δεκέμβριο δείχνει το ημερολόγιο σήμερα, αρχή του χειμώνα και το θερμόμετρο στα Γιάννενα θα έχει «ταβάνι» τους 6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Κρύο, αέρας, τα πρώτα χιόνια στα γύρω βουνά…

Τουρτουρίζουν!..
✒    Κι ενώ όλοι καθόμαστε δίπλα στα τζάκια, τα καλοριφέρ και τις σόμπες, στο εσωτερικό των σκηνών στον καταυλισμό του Κατσικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τουρτουρίζουν, αφού δεν είναι κι εύκολο να ζεστάνει κανείς τέτοιο χώρο.

Πού να φαντάζονταν…
✒    Λογικά κανένας απ’ αυτούς δε θα είχε φανταστεί πού θα τον έβρισκε ο χειμώνας όταν ξεκινούσε την περασμένη άνοιξη το μακρύ ταξίδι απ’ τη Συρία κι όχι μόνο προς την Ευρώπη, τη… γη της επαγγελίας όπως θα την είχαν στο μυαλό τους.
Θα ‘μεναν με τις βόμβες!
✒    Δε θα ‘χε περάσει καν απ’ το μυαλό τους ότι θα περνούσαν το φθινόπωρο και μεγάλο μέρος του χειμώνα σε σκηνές, μέσα στη βροχή, τη λάσπη και το κρύο. Αλλιώς ίσως και να έμεναν στον τόπο τους, με τις βόμβες να περνούν πάνω απ’ τα κεφάλια!

Ανεπαρκείς...
✒    Δυστυχώς, η Ύπατη Αρμοστεία και η ελληνική Πολιτεία αποδείχθηκαν… λίγες στο θέμα διαχείρισης και φροντίδας προσφύγων και μεταναστών. Φτάσαμε στο χειμώνα κι ακόμα να τους εξασφαλίσουν μια κανονική στέγη, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και γενικότερα.

Απάντηση της Ε.Ε.!
✒ Και να πεις ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τον σκοπό αυτό… Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζενμπεργκ.

Χάνονται κονδύλια!..
✒    Όπως συμπεραίνεται απ’ την απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδείξει ολιγωρία στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εκμεταλλευθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Να τρελαίνεσαι…
✒    Μας δίνουν χρήματα για να διαχειριστούμε πρόσφυγες και μετανάστες κι εμείς έχουμε ακόμα τους περισσότερους σε σκηνές στο… στρατόπεδο συγκέντρωσης του Κατσικά! Είναι να τρελαίνεσαι μ’ όσα συμβαίνουν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο!

Ποδήλατα στη στάση!
✒    Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Αν προσέξει κανείς στη στάση των αστικών απέναντι απ’ το Δικαστικό Μέγαρο, απ’ την οποία περνούν λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, θα παρατηρήσει τριγύρω «παρκαρισμένα» ποδήλατα…

Τα αφήνουν φοιτητές…
✒    Τα αφήνουν φοιτητές οι οποίοι έρχονται στη στάση με ποδήλατο και στη συνέχεια παίρνουν το αστικό για να πάνε στα μαθήματά τους. Βλέπεις, δεν έχουν όλα τα παιδιά Ι.Χ., ούτε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ταξί.

Μια σιδερένια βάση!
✒    Κι επειδή δεν έχουν πού να δέσουν τα ποδήλατά τους, τα αφήνουν δεμένα σε κολώνες φωτισμού, δέντρα ή ακόμα και πάνω στην ίδια τη στάση! Μήπως λοιπόν ο Δήμος να φτιάξει μια σιδερένια βάση – σχάρα εκεί απέναντι απ’ το Δικαστικό;

Εύκολη υπόθεση…
✒    Υπάρχει χώρος δίπλα ή πίσω από τη στάση του αστικού για να γίνει μία μικρή υποδομή όπου οι φοιτητές θα δένουν τα ποδήλατά τους πριν φύγουν για μάθημα. Το κόστος εξάλλου είναι ελάχιστο για τη βάση αυτή. Αναμένουμε λοιπόν…

Δυσεύρετα…
✒ Γεμάτα με συμπαθή γαϊδουράκια ήταν κάποτε τα χωριά γύρω απ’ τα Γιάννενα! Βλέπεις, τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν φορτία αλλά και ανθρώπους. Σήμερα, αν ψάξεις, με δυσκολία μπορεί να βρεις κάποιο. Όπως φίλος αναγνώστης, που συνάντησε τυχαία ένα γαϊδουράκι στη Μυροδάφνη κι έσπευσε να το φωτογραφίσει!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.