ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Καλό το σχέδιο…
✒    Δεν είναι τελικά άσχημο το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων τα οποία βρίσκονται σήμερα σε δομές στο Νομό Ιωαννίνων.

Αρχή από Κόνιτσα!
✒    Από τις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα, το πρόγραμμα ξεκινάει από την Κόνιτσα και θα ακολουθήσουν μαθήματα στον Κατσικά, τα Δολιανά και το Τσεπέλοβο, τα οποία, ως γνωστόν, θα γίνονται από αναπληρωτές καθηγητές.

Απ’ το μεσημέρι…
✒    Στην Κόνιτσα λοιπόν τα τριάντα περίπου προσφυγόπουλα θα πηγαίνουν στις 2 το μεσημέρι στο σχολείο, όταν θα έχουν φύγει οι πρωινοί μαθητές και θα κάνουν μαθήματα επί ένα τετράωρο. Άρα, ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Ελληνικά, μαθηματικά…
✒    Όπως διαβάζουμε στην Γιαννιώτικη ενημερωτική ιστοσελίδα «typos – i», τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μαθηματικά, πληροφορική, αγγλικά ή τη γλώσσα της χώρας στην οποία η οικογένειά τους σκοπεύει να πάει, εφόσον φυσικά υπάρχει εκπαιδευτικός γι’ αυτήν.

Και θέσεις εργασίας!
✒    Πάντως, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προσφυγόπουλων θα προσληφθούν συνολικά 800 αναπληρωτές κι αυτό είναι πολύ καλό. Μιλάμε για νέες θέσεις εργασίας σ’ έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά δεινοπαθεί…

Εν αναμονή…
✒    Φυσικά, δε θα πηγαίνουν όλα τα παιδιά σε σχολεία. Κάποια θα εκπαιδεύονται εντός των κέντρων φιλοξενίας για συνολικά 20 ώρες την εβδομάδα. Εν αναμονή, λοιπόν, να δούμε πώς θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και τι «ψάρια» θα πιάσει!

Σπάνιο φαινόμενο…
✒    Έχετε ξανακούσει περί «Rex Blocking»; Οι περισσότεροι λογικά όχι. Κι εμείς χθες διαβάσαμε για το συγκεκριμένο σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που επηρεάζει αυτές τις ημέρες και την περιοχή μας.

Απότομη πτώση…
✒ Ουσιαστικά μιλάμε για την απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας που απ’ τους 27 – 28 βαθμούς στη μέγιστη τιμή της το περασμένο Σαββατοκύριακο κατρακύλησε από χθες στους 20 και πιθανώς να πέσει ως τους 17!

Σα να ‘ναι χειμώνας!
✒    Όσο για τις ελάχιστες τιμές, αυτές έχουν πέσει στους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου, λες και είμαστε στον χειμώνα! Μεγάλη η διαφορά, η οποία οφείλεται στην κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από την Ουκρανία προς τα Βαλκάνια!

Τρεις – τέσσερις μέρες…
✒    Πάντως, το σπάνιο για την περιοχή μας φαινόμενο δε θα κρατήσει πολύ! Όπως διαβεβαιώνουν οι μετεωρολόγοι, η ψύχρα θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις ημέρες, ενώ στη συνέχεια η τάση δείχνει ξανά άνοδο της θερμοκρασίας!

Με το νέο «καπέλο»…
✒    Ευτυχώς, γιατί με το νέο «καπέλο» στο πετρέλαιο θέρμανσης τα πράγματα προβλέπονται… σκούρα για τον φετινό χειμώνα! Με βάση τις τιμές διύλισης, τον νέο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ θα είναι ακριβότερο κατά 8,2 λεπτά σε σχέση με πέρυσι!

Ακριβό μου πετρέλαιο!
✒    Τον περσινό Οκτώβριο το πετρέλαιο είχε αρχίσει να πωλείται έναντι 83,8 λεπτών το λίτρο. Καλή τιμή, δεν το συζητάμε! Φέτος όμως θα πάει στα 92 λεπτά και η επιβάρυνση αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Τζάκια και σόμπες…
✒    Γι’ αυτό κι αναμένεται να… πάρουν φωτιά τα τζάκια και οι σόμπες, αφού τα καυσόξυλα αποτελούν πιο οικονομικό τρόπο θέρμανσης απ’ το πετρέλαιο. Φαντάσου λοιπόν τι αιθαλομίχλη έχουμε να εισπνεύσουμε φέτος…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.