ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Καρέκλες με ιστορία!
✒    Αυτές οι παλιές, ολίγον… ξεχαρβαλωμένες καρέκλες που βλέπετε στη φωτογραφία δεν είναι τυχαίες! Κρύβουν πάνω τους ή πίσω τους μια ολόκληρη ιστορία, η οποία συνδέεται μ’ αυτήν εδώ την πόλη!

Απ’ τον παλιό «Ορφέα»…
✒    Τις έχει στον κήπο του σπιτιού της στα Γιάννενα η αεικίνητη Πανεπιστημιακός και ιστορική ερευνήτρια Ελένη Κουρμαντζή. Η οποία τις πήρε πριν κάμποσα χρόνια απ’ την αυλή του άλλοτε θερινού σινεμά «Ορφέας».

Θυμάστε…
✒    Θυμάστε ίσως οι μεγαλύτεροι πού βρισκόταν ο συγκεκριμένος θερινός κινηματογράφος. Ήταν στην αρχή του πεζόδρομου της Μιχ. Αγγέλου, απέναντι από την Περιφέρεια Ηπείρου, εκεί που είναι σήμερα το πάρκιγκ του ξενοδοχείου «Ολύμπικ».

Τελευταίο «ίχνος»…
✒    Ουσιαστικά οι παλιές αυτές καρέκλες, οι οποίες έδωσαν στη στήλη την αφορμή για μια μικρή αναδρομή, αποτελούν το μοναδικό απομεινάρι του παλιού «Ορφέα», ενός από τα τρία θερινά σινεμά που λειτουργούσαν κάποτε στα Γιάννενα.

Άλλα δύο σινεμά…
✒    Τα άλλα δύο ήταν ο «Έσπερος» εκεί όπου είναι τώρα το Δικαστικό Μέγαρο και υπήρχε κι ένα σινεμά στο Παλλάδιο, στον χώρο που λειτουργεί σήμερα το πάρκιγκ του ομώνυμου ξενοδοχείου…

Έγιναν… πάρκιγκ!
✒    Τι παρατηρείτε; Ότι οι δύο από τους τρεις θερινούς κινηματογράφους της πόλης μας έγιναν τελικά χώροι στάθμευσης! Και κάπως έτσι έφτασαν τα Γιάννενα να μην διαθέτουν σήμερα ούτε ένα θερινό σινεμά!

Δεν ενδιαφέρθηκαν…
✒ Βλέπεις, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τη διατήρηση έστω ενός τέτοιου χώρου που θα αποτελούσε τα καλοκαίρια τόπο λαϊκής ψυχαγωγίας και οικογενειακής συνάθροισης των Γιαννιωτών, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που ήταν και στο παρελθόν.

Με την οικογένεια…
✒    Εκείνη την εποχή, που δεν υπήρχαν ψυχαγωγικά πάρκα και εμπορικά κέντρα, ούτε τόσα μπαράκια και καφετέριες στα Γιάννενα, τα καλοκαίρια οι πολίτες έπαιρναν την οικογένεια και πήγαιναν να δουν ταινίες στους κήπους των θερινών κινηματογράφων.

Φιστίκια, πασατέμπο…
✒    Τα παιδιά έπιναν πορτοκαλάδα ή έτρωγαν κάνα γλυκό, οι μεγαλύτεροι αγόραζαν πασατέμπο και φιστίκια απ’ του νεαρούς μικροπωλητές που κυκλοφορούσαν ανάμεσά τους, έβλεπαν την ταινία τους και… επιστροφή στο σπίτι!

Και τραπεζάκια!..
✒    Εκτός από καρέκλες, είχαν και σιδερένια τραπεζάκια τα θερινά σινεμά, στα οποία οι θεατές ακουμπούσαν τα δέοντα! Κι έπαιζαν συνήθως πρωτοποριακές ταινίες, όπως πληροφόρησε τη στήλη η κ. Κουρμαντζή, η οποία ως παιδί τα επισκέπτονταν συχνά με την οικογένειά της!

Ήταν για όλους!
✒    Προσέξτε, τα θερινά σινεμά ήταν μέσα στην πόλη, όχι εκτός. Έτσι, είχαν πρόσβαση σ’ αυτά όλοι οι Γιαννιώτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής κατάστασης. Εξάλλου, το εισιτήριό τους ήταν λαϊκό…

Ακακίες στον «Έσπερο»!
✒    Στον «Έσπερο» η κ. Κουρμαντζή θυμάται επίσης τις ακακίες που υπήρχαν στον χώρο όπου κάθονταν οι θεατές αλλά και την καντίνα που πωλούσε αναψυκτικά κι όχι μόνο! Εικόνες που μοιάζουν σήμερα τόσο μακρινές…

Κρίμα να μην υπάρχει…
✒    Κρίμα δεν είναι να μην υπάρχει ένα τέτοιο θερινό σινεμά σήμερα στα Γιάννενα; Χρυσές δουλειές θα έκανε, αν φυσικά υιοθετούσε τον λαϊκό χαρακτήρα των παλιών κινηματογράφων, χωρίς επιτήδευση και δήθεν κουλτούρα. Απ’ αυτά έχουμε… χορτάσει!

Βόλτα στο Νησί…
✒ Κάτι οι απανωτοί αγώνες δρόμου, κάτι τα επιστημονικά συνέδρια, λίγο οι εκδρομές, γεμίζουν κόσμο τα Γιάννενα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Και οι περισσότεροι επισκέπτες δε χάνουν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα ως το Νησί! Κλασικός προορισμός…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.