ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Εύκολη η νηστεία!
Δεν είναι και πολύ… δύσκολη υπόθεση η Μεγαλοβδομαδιάτικη νηστεία στις μέρες μας με τόσα «αγνά» εδέσματα που μπορεί να επιλέξει και να βάλει κανείς στο πιάτο του! Γι’ αυτό κρατούν πλέον και οι πιο καλομαθημένοι!

Πίτες με καλαμάρι!..
Προχθές, για παράδειγμα, αγοράσαμε οι νηστεύοντες στο σπίτι πίτες με… καλαμάρι από γνωστό καλό γυράδικο στο Γυαλί Καφενέ που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους νοστιμιές!

Σ’ όλα τα γυράδικα…
Μη σας πω ότι καλύτερες και από πιτόγυρο ήταν οι συγκεκριμένες, οι οποίες είχαν επιπλέον κολοκυθάκι, πατάτες, ντομάτα. Τον ίδιο λίγο – πολύ τύπο πίτας σερβίρουν αυτές τις μέρες τα περισσότερα γυράδικα στα Γιάννενα και κάνουν χρυσές δουλειές!

Μεζέδες παντού…
Με νηστίσιμους μεζέδες είναι εφοδιασμένα και τα φαγάδικα, ταβέρνες, τσιπουράδικα κ.λ.π., αφού είναι πολύς ο κόσμος και σήμερα που τηρεί την παράδοση της νηστείας και αποφεύγει κρέατα κι άλλα ζωικά προϊόντα!

Στα σούπερ μάρκετ…
Όσο για το σούπερ μάρκετ, εκεί βρίσκει κανείς από τυρί νηστίσημο μέχρι μπιφτέκι σόγιας, που μπορεί να μην είναι όπως το αυθεντικό, αλλά στην αναβροχιά… Και είναι πολλοί όσοι υποκύπτουν σε τέτοιες επιλογές!

Από συνήθεια!..
Η αναφορά της λέξης «παράδοση» παραπάνω δεν είναι τυχαία! Γιατί οι περισσότεροι από μας κάνουμε νηστεία από συνήθεια, πιθανώς χωρίς να γνωρίζουμε το αληθινό της νόημα. Κι έτσι όμως καλή είναι, γιατί… μειώνει την χοληστερίνη!

Θέλει και η ψυχή!
Πάντως, να ξέρετε, ότι η αποχή απ’ το κρέας τη Μεγάλη Εβδομάδα, απ’ τα αβγά και το γάλα, δεν αρκεί για να μας… στείλει στον παράδεισο! Χρειάζεται και ψυχική νηστεία για να μπορείς να πεις ότι κάτι τέλος πάντων έκανες.
Μία προσπάθεια…
Τι και να μην τρως λουκάνικα και μπιφτέκια όταν όλη μέρα βρίζεις τους γύρω σου, λες ή σκέφτεσαι κακίες, εξαπατάς τον άλλον! Το θέμα τελικά είναι να κάνει καθένας μας μία προσπάθεια για να γίνει καλύτερος ως άνθρωπος. Το τι τρώμε δε λέει τίποτα…

Δίνουν τον οβολό!
Εδώ που τα λέμε, πιο αποτελεσματικό τρόπο για να σώσουν την ψυχή τους έχουν βρει κάποιοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι μέρες που ‘ναι δίνουν τον οβολό τους ή ό,τι άλλο μπορούν σ’ εκείνους που έχουν ανάγκη.

Δώρισαν καροτσάκια!..
Διαβάσαμε, ας πούμε, ότι μαθητές ιδιωτικού σχολείου μάζεψαν ενάμισι τόνο καπάκια από πλαστικά μπουκάλια και μ’ αυτά πήραν δύο αναπηρικά αμαξίδια τα οποία πρόσφεραν σε ιδρύματα της Ηπείρου. Και να μη νηστεύσουν αυτά τα παιδιά…

Κυκλοφοριακή αγωγή…
Άλλοι μαθητές ιδιωτικών σχολείων υλοποίησαν δράση κυκλοφοριακής αγωγής στο κέντρο των Ιωαννίνων καλώντας τους οδηγούς να σέβονται τις διαβάσεις πεζών. Κι αυτό προσφορά στον συνάνθρωπο είναι.
Μοιράζουν πακέτα…
Η Καρδιολογική Εταιρεία προσφέρει είδη ανάγκης και φάρμακα στον Δήμο Ιωαννιτών, ο ΟΚΠΑΠΑ μοιράζει Πασχαλινά πακέτα με τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες, το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» κάνει το ίδιο. Σπουδαίες πράξεις κοινωνικής ευαισθησίας κι αυτές!

Σ’ ένα μοναστήρι…
Τώρα που έφτιαξε κάπως ο καιρός, είναι ευκαιρία όσοι μπορείτε να επισκεφθείτε κάνα μοναστήρι απ’ τα τόσα ωραία που διαθέτει η περιοχή μας για ν’ ακούσετε τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι άλλη η ατμόσφαιρα κατάνυξης σ’ αυτά πώς να το κάνουμε. Η Μολυβδοσκέπαστη ας πούμε είναι μία καλή επιλογή! Και δεν απέχει πολύ απ’ τα Γιάννενα…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.