ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πολλή συζήτηση…
✒    Πολλή συζήτηση γίνεται και φέτος για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κεντρική Πλατεία. Σ’ άλλους άρεσε, ενώ άλλοι πάλι κάνουν κριτική λέγοντας πως έπρεπε να έχουμε κάτι πιο παραδοσιακό…

Καλύτερο φέτος!
✒    Η αλήθεια είναι ότι το φετινό δέντρο είναι σαφώς καλύτερο από εκείνο το… κρύο που είχε επιλέξει ο Δήμος πέρυσι. Θυμίζει παιχνίδι, έχει μία παιδικότητα κι αυτό δεν είναι άσχημο!

Ευθύνη ο Δήμος!..
✒    Πάντως, την ευθύνη για το στυλ του δέντρου που στολίζει την Πλατεία μας την έχει ο Δήμος κι όχι ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Όταν αναθέτεις σε έναν εικαστικό να φιλοτεχνήσει δέντρο, λογικό είναι να σου κάνει κάτι εναλλακτικό, όπως εκείνος το νιώθει.

Διευκρινίσεις…
✒    Ο Γιάννης Κράβαρης είναι ένας ταλαντούχος σχεδιαστής κι έφτιαξε ένα δέντρο με βάση τη δημιουργική του φαντασία. Χθες, μάλιστα, ανάρτησε στο Facebook ορισμένες διευκρινίσεις απαντώντας στην κριτική που δέχεται, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον.

Γιατί ξύλινο;
✒    Γιατί λοιπόν το δέντρο είναι ξύλινο; «Επειδή ήθελα να θυμίζει παιχνίδι και να είναι κατασκευασμένο από ένα φιλικό, φυσικό και ανακυκλώσιμο υλικό», απαντάει. Γιατί οι τρύπες; «Για να πέρνα ανάμεσα ο αέρας ώστε να μην πιέζονται πολύ οι επιφάνειες», διευκρινίζει…

Tο φυσικό δέντρο…
✒    Στο καίριο ερώτημα, γιατί να μην στολιστεί ένα αληθινό δέντρο στην Πλατεία σημειώνει: «Γιατί αν δεν είναι φυτεμένο είναι κάτι ήδη νεκρό! Επίσης, η μεταφύτευση ενός μεγάλου δέντρου απαιτεί ειδική υποδομή στον τόπο μεταφύτευσης και υπάρχει και ένα μεγάλο κόστος στολισμού»!

Περί χρώματος…
✒    Γιατί δε βάφτηκε πράσινο; «Επειδή δεν το έκρινα απαραίτητο! Ένα παιχνίδι μπορεί να φτιαχτεί και από ροζ χαρτί και όμως να δείχνει δέντρο», αντιτείνει ο δημιουργός κι έχει το δίκιο του πάνω σ’ αυτό!

Και τα κουδούνια!..
✒ Κι ένα τελευταίο ερώτημα που τόσο μας απασχολεί: Γιατί το δέντρο στολίστηκε με κουδούνια ζωών; «Γιατί οι παππούδες μας στην Ήπειρο πήγαιναν να πουν τα κάλαντα με τα κουδούνια και όχι με τρίγωνα», σημειώνει ο Γ. Κράβαρης και προσθέτει: «Τα κουδούνια με τον αέρα δημιουργούν ήχους, έτσι το δέντρο ενεργοποιεί περισσότερες αισθήσεις»!

Πιο σοβαρά θέματα…
✒    Δεν έχουν μία βάση και μία λογική όλα αυτά που γράφει ο δημιουργός του φετινού Χριστουγεννιάτικου δέντρου μας; Νομίζω πως ναι! Ας αφήσουμε λοιπόν όλοι μας γκρίνιες και παρατηρήσεις, αρκετά μ’ αυτά κι ας ασχοληθούμε με άλλα προβλήματα πιο σοβαρά…

Λιγοστεύουν τα φυσικά!
✒    Στο μεταξύ, όπως θα έχετε παρατηρήσει, τα τελευταία χρόνια μειώνεται διαρκώς η ζήτηση για αληθινά Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία παλιότερα έκαναν… θραύση! Oι πολίτες προτιμούν πια να στολίζουν ψεύτικα…

Από φυτείες…
✒    Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, φέτος κόπηκαν περίπου 30.000 λιγότερα έλατα από πέρυσι (συνολικά 125.000) με σκοπό να καταλήξουν στην αγορά. Μιλάμε πάντα για δεντράκια που προέρχονται από ιδιωτικές φυτείες όλης της χώρας εφοδιασμένες με άδεια!

Θλιβερό θέαμα…
✒    Μπορεί να τα φυτεύουν οι ιδιοκτήτες των φυτειών με σκοπό να τα κόψουν κάποια Χριστούγεννα, όμως  το θέαμα με τα πεταμένα φυσικά ελατάκια δίπλα στους κάδους απορριμμάτων μετά τις γιορτές παραμένει θλιβερό. Έτσι δεν είναι;

Τραπεζάκια… ορφανά!
✒ Απόμειναν… ορφανά τα τραπεζάκια που κάποιες καφετέριες στα Γιάννενα επιμένουν να βγάζουν έξω!
Ποιος να πιει τον καφέ του σ’ αυτά με τόσο κρύο κι ομίχλη…
Σπάνια μόνο συναντάς κάτι τολμηρούς να κάθονται κάτω από σόμπες κουκουλωμένοι από πάνω ως κάτω!
Γούστα βέβαια είναι αυτά!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.