ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Όπως και να την πεις…
✒    Eδώ που τα λέμε, όπως κι αν αποκαλέσει κανείς τη σφαγή και το διωγμό των Ποντίων από τους νεότουρκους το 2015 - 22, το γεγονός δεν αλλάζει! Σφαγή ήταν, μεγάλο κακό έγινε, εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματά της…

Καλύτερα να… μασάει!
✒    Οπότε, μάλλον άσκοπος είναι ο κακός χαμός που έγινε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Ο οποίος καλύτερα τελικά να… μασάει παρά να μιλάει!

Τι λέει το λεξικό…
✒    Για να βάλουμε τα πράγματά στη θέση τους, σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη, γενοκτονία χαρακτηρίζεται η «βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους».

Η εθνοκάθαρση…
✒    Εθνοκάθαρση πάλι καλείται «ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς». Στην περίπτωση των Ποντίων δεν έγιναν και τα δύο; Φυσικά!

Μια διαφορά…
✒    Το θέμα όμως είναι ότι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ενώ ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου κ.λ.π..

Βάσιμος λόγος...
✒ Υπάρχει λοιπόν ένας βάσιμος λόγος που μας επιβάλλει να υπερμαχόμαστε ως χώρα του όρου «γενοκτονία» για τα γεγονότα του Πόντου και καλό θα ήταν να το συνειδητοποιήσει αυτό και ο Ν. Φίλης. Είναι υπουργός Παιδείας πια, όχι δημοσιογράφος!

«Τα ψηλά βουνά»…
✒    Πάμε σε πιο ευχάριστα πράγματα. Με αφορμή την ομώνυμη παράσταση που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στην Αθήνα επανήρθε ξανά στη μνήμη μας το παλιό καλό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά βουνά».

Στη δημοτική…
✒    Το θυμάστε καθόλου οι λίγο παλιότεροι; Πρωτοκυκλοφόρησε το 1918 και αποτέλεσε το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις την εποχή εκείνη, επανήλθε όμως κι αργότερα...

Πολυδιαβασμένο!..
✒    Ας μην ασχοληθούμε τώρα με την υπόθεση του βιβλίου που αφορά τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών ενώ κάνουν διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Είναι λίγο – πολύ γνωστά, αφού μιλάμε για ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Κλασικό κι ελληνικό!
✒    Το θέμα είναι ότι πρόκειται για ένα παραμύθι διαχρονικό, που αποπνέει ελληνικότητα και μπορεί να κάνει κτήμα όσων το διαβάζουν, ιδίως των παιδιών, ιδανικά και αξίες όπως η φιλία, το ομαδικό πνεύμα, η αλληλεγγύη, οι οποίες μας συντροφεύουν μια ολόκληρη ζωή...

Το καλύτερο δώρο!..
✒    Καθώς λοιπόν πλησιάζουν γιορτές, να μια καλή πρόταση για δώρο στα παιδιά σας που κυριολεκτικά θα πιάσει τόπο! Αντί να ψάχνετε για tablets και κινητά τελευταίας τεχνολογίας, προτιμήστε μία κλασική αξία και δε θα το μετανιώσετε. Θα το βρείτε και στα Γιαννιώτικα βιβλιοπωλεία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μίνωας».
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.