ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ξεκίνησε καλά…
✒    Ξεκίνησε ως πολύ ωραία ιδέα το λεγόμενο «καλάθι αγροτικών προϊόντων» από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ένα ηλεκτρονικό μαγαζί κατ’ ουσίαν που αφορά τους τοπικούς παραγωγούς.

Ηλεκτρονικό κατάστημα…
✒    Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφους. Μπορούν να δημιουργήσουν μέσω αυτής το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα και να διαθέτουν τα είδη που παράγουν μέσω διαδικτύου.

Με ένα μόνο κλικ!
✒    Και για τους καταναλωτές εντός κι εκτός Ηπείρου μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο το «καλάθι», αφού με ένα κλικ μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας ή στο www.agroepirus.gr θα βρίσκουν ποικιλία από τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα.

Λίγοι έχουν εγγραφεί!..
✒    Ωστόσο, μία επίσκεψη που κάναμε χθες στην καλοστημένη ομολογουμένως πλατφόρμα μας προξένησε έναν μικρό προβληματισμό. Κι αυτό γιατί από τον Μάιο που ξεκίνησε ελάχιστοι παραγωγοί έχουν εγγραφεί…
Κυρίως εσπεριδοειδή…
✒    Στο λήμμα «Αγροτικά» βλέπει κανείς μόνο 14 προϊόντα, κυρίως εσπεριδοειδή από την Πρέβεζα και την Άρτα. Στο λήμμα «Κτηνοτροφικά» προσφέρονται μόνο 35 είδη κι αυτά από συγκεκριμένες επιχειρήσεις…

Μέλι και μεταποίηση…
✒ Τα προϊόντα μελιού ανέρχονται σε 24, τα τυροκομικά σε 18, στη μεταποίηση βρίσκεις κάτι παραπάνω, 72 είδη (ποτά, γλυκά, ζυμαρικά κ.α.), ενώ δεν έχει εγγραφεί μέχρι στιγμής κανένας παραγωγός κρέατος (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό), ούτε έμπορος αλιευμάτων!

Φταίει η κουλτούρα;
✒    Η εικόνα αυτή στο ηλεκτρονικό «καλάθι αγροτικών προϊόντων» της Ηπείρου δεν ανταποκρίνεται φυσικά στην πραγματική μας παραγωγή. Τι φταίει άραγε; Ίσως η κουλτούρα των τοπικών παραγωγών που δεν τους επιτρέπει ακόμα να «συλλάβουν» την χρησιμότητα του διαδικτύου.

Περιορισμένη προβολή…
✒    Ίσως κάποιοι να αποφεύγουν τη νόμιμη έκθεση των προϊόντων τους και να τα δίνουν χέρι με χέρι για να γλιτώσουν τη φορολόγηση. Ίσως πάλι η συγκεκριμένη προσπάθεια να μην προβλήθηκε αρκετά από την Περιφέρεια.

Θέλει «σπρώξιμο»!..
✒    Θα πει κανείς, δεν έχει καιρό που ξεκίνησε το «καλάθι», σιγά – σιγά θα αναπτυχθεί. Μακάρι! Αυτό θέλουμε κι εμείς. Χρειάζεται όμως κι ένα «σπρώξιμο» για να πετύχει. Είπαμε, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για όλους…

Για το Metal cave!
✒    Ένα καλοφτιαγμένο trailer διάρκειας πέντε λεπτών από την πρόσφατη συναυλία με τον Joe Lynn Turner στο Σπήλαιο Περάματος «έριξε» αυτές τις μέρες ο Γιώργος Γάκης στο youtube.

Πανέμορφος χώρος…
✒    Σ’ αυτό αποτυπώνονται μερικές πολύ χαρακτηριστικές στιγμές της συναυλίας στην «αίθουσα ανακτόρων» του Σπηλαίου που είναι πραγματικά πανέμορφη. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει πιο πολύ είναι η ίδια η συναυλία.

Ροκ… ακουστικό!
✒    Κλασικά ροκ κομμάτια τα οποία οι δύο καλλιτέχνες ερμηνεύουν με καθαρά ακουστικό ήχο, χωρίς ηλεκτρικές κιθάρες, ντραμς κ.λ.π. κι αυτό είναι το μεγάλο ατού της εκδήλωσης. Η δουλειά δε όσον αφορά στην βιντεοσκόπησή της είναι εξαιρετική. Ας ελπίσουμε ότι η συναυλία θα κυκλοφορήσει και σε DVD.

Δίνει αφορμή…
✒    Δεν μπορεί να ξέρει κανείς ακόμα τι θα γίνει με την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι δίνει την αφορμή να γίνονται εκδηλώσεις όπως αυτή στο Σπήλαιο είναι σημαντικό!

Καφές… μέσα!
✒ Αυτό ήταν, ο καιρός όσο πάει χαλάει, οι βροχές γίνονται πιο συχνές, η θερμοκρασία πέφτει… Πρέπει να το πάρουμε απόφαση λοιπόν πως οδεύουμε ταχέως προς τον χειμώνα!
Κάπως έτσι, τα έξω τραπεζάκια στις καφετέριες αρχίζουν ν’ αδειάζουν και οι Γιαννιώτες μαζεύονται μέσα για να ζεσταθούν!..

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.