ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Εντυπωσιακά κτίρια…
✒    Περπατώντας κανείς στα Γιάννενα, συχνά πέφτει πάνω σε εντυπωσιακά κτίρια, άλλα ανακαινισμένα και μεγαλοπρεπή, άλλα εγκαταλειμμένα, που προκαλούν όμως ακόμα δέος και θαυμασμό…

Ένα αρχοντικό…
✒    Σήμερα λοιπόν θα σας πω για ένα τέτοιο παλιό αρχοντικό που χρόνια τώρα, περνώντας από μπροστά του, κοντοστέκομαι και παρατηρώ, χωρίς να ξέρω την ιστορία ή τον ιδιοκτήτη του. Βρήκα πληροφορίες στο facebook!

Θα ήταν στολίδι…
✒    Δυστυχώς, το συγκεκριμένο νεοκλασικό έχει αφεθεί στην τύχη του τις τελευταίες δεκαετίες και, όπως φαίνεται, θα οδηγηθεί τελικά σε κατάρρευση, αν δεν ενδιαφερθεί κανένας για την αναστήλωσή του. Θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την πόλη μας...

Παρά τα σημάδια…
✒    Ο λόγος για την οικία Δάνου στη γωνία των οδών Παύλου Μελά και Σαχίνη, λίγο πριν το κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Ένα διώροφο κτίριο που, παρά τα σημάδια που έχουν αφήσει πάνω του ο χρόνος και η εγκατάλειψη, αποπνέει ακόμα και σήμερα μία αίσθηση αρχοντιάς!

Σπίτι του Δημ. Δάνου!
✒    Στο σπίτι αυτό διαβάζουμε πως κατοικούσε ο Ζαγορίσιος διακεκριμένος χειρουργός Δημοσθένης Δάνος. Ένας γιατρός ο οποίος πρόσφερε πολλά στον τόπο μας και για την επιστημονική του προσφορά τιμήθηκε το 1958 με το μετάλλιο της πόλης (φωτό)…

Είχε και κλινική…
✒ Απέναντι ακριβώς από το σπίτι είχε φτιάξει μία κλινική, στην οποία έκανε χειρουργεία. Πολλοί Γιαννιώτες πέρασαν απ’ αυτή κι έγιναν καλά. Σήμερα στη θέση που ήταν εκείνη λειτουργεί ξενώνας, αν δεν απατώμαι.

Με μοναδικά έπιπλα!
✒    Η οικογένεια Δάνου ήταν από τις πιο γνωστές των Ιωαννίνων και το αρχοντικό της φημιζόταν για τα έπιπλα τα οποία κοσμούσαν το εσωτερικό του. Ακολούθησε η εγκατάλειψη και σήμερα το κτίριο περιμένει… καρτερικά την ανάδειξή του!

Θα μπορούσε ο Δήμος;
✒    Θα μπορούσε άραγε να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης ο Δήμος Ιωαννιτών, ενόψει μάλιστα διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Δύσκολο να το πει κανείς, αφού πιθανώς το κτίριο να ανήκει σε κληρονόμους της οικογένειας Δάνου, οπότε άντε να βρεις άκρη.

Θα ήταν προς όφελος!..
✒    Μια προσπάθεια πάντως από πλευράς του Δήμου δε θα ήταν άσχημη. Προς όφελος της πόλης είναι η ανάδειξη αρχοντικών μιας άλλης εποχής που σήμερα ρημάζουν από την εγκατάλειψη…

Κόσμημα οι στοές!
✒    Ορθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων επαναλειτουργεί τις στοές που βρίσκονται στο δυτικό τείχος του Κάστρου, με είσοδο από την κεντρική του πύλη. Είναι κυριολεκτικά ένα κόσμημα για το ιστορικό κέντρο…

Να λειτουργούν πάντα…
✒    Γιατί όμως να τις ανοίγουν στο κοινό μόνο για μικρά διαστήματα όπως τώρα που θα λειτουργήσουν ως τις 30 Νοεμβρίου; Κανονικά δε θα ‘πρεπε να είναι ανοιχτές οι στοές όλο τον χρόνο; Φαντάσου πόσοι τουρίστες θα τις επισκέπτονταν!

Με μικρό εισιτήριο…
✒    Θα πει κανείς, χρειάζεται φύλακας για να μένουν συνεχώς ανοιχτές οι στοές. Σωστό κι αυτό. Θα μπορούσε όμως η Εφορεία να καθιερώσει ένα μικρό εισιτήριο, της τάξης ας πούμε των 50 λεπτών, ώστε να υπάρχουν κάποια έσοδα για να πληρώνεται ο υπάλληλος που θα εργάζεται εκεί. Εξάλλου, για τρεις – τέσσερις ώρες θα λειτουργούν!

«Έδεσε» στο λιμάνι!
✒ Εδώ δες πού βρήκε να… αγκυροβολήσει η μικρή νησίδα από καλάμια! Έφτασε να μπει στο λιμανάκι πριν την «Κυρά – Φροσύνη»!
Κι αν δεν την απομακρύνει κάποιος αρμόδιος, μπορεί να «δέσει» εκεί μια για πάντα. Κουβαλάει και κάτι ωραία σκουπίδια πάνω της… Χάρμα οφθαλμών!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.