ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Επιτέλους τον τίμησαν!
✒    Καιρός ήταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να τιμήσει τον πρώην Πρύτανή του Δημήτριο Γλάρο που με την ακαδημαϊκή και εν συνεχεία τη διοικητική του παρουσία τόσα πολλά πρόσφερε στο ανώτατο Ίδρυμά μας.

Αγάπησε το Πανεπιστήμιο!
✒    Η σεμνή χθεσινή τελετή στο Διεθνές Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος» ήταν ένας επιβαλλόμενος φόρος τιμής σ’ έναν επιστήμονα και σ’ έναν άνθρωπο που αγάπησε το Πανεπιστήμιό μας όσο λίγοι άλλοι κι άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του σ’ αυτό…

Έργο και παρουσία…
✒    Όσοι είχαμε την τύχη να ζήσουμε τον Δημήτριο Γλάρο, είτε ως καθηγητή, είτε ως Πρύτανη εκτιμήσαμε το έργο αλλά και την ανθρώπινη παρουσία του, πάνω απ’ όλα το ήθος, τη σεμνότητα και την ευγένεια που τον διέκρινε.

Στόχος του η προσφορά!..
✒    Ήταν ένας επιστήμονας κι ένας άνθρωπος με σπάνια χαρίσματα, ο οποίος είχε πάντα στόχο την προσφορά κι αυτό το πέτυχε πλήρως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου αναδείχθηκε ως ένα απ’ τα πλέον εξέχοντα μέλη της τοπικής ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Τον εκτιμούσαν…
✒    Δεν τον είχα καθηγητή, όμως θυμάμαι ότι οι φοιτητές του εκείνη την εποχή τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν πολύ. Λογικό, αφού διέθετε μία σπάνια επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενό του, που ήταν ο τομέας της Ιατρικής Φυσικής όπου διέπρεψε.

Έδωσε διεθνή «αέρα»!..
✒    Τον θυμάμαι πιο πολύ ως Πρύτανη. Επί των ημερών του έγιναν σπουδαία πράγματα στο Πανεπιστήμιο, το οποίο απέκτησε έναν διεθνή «αέρα» και μία προοπτική που μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί…

Ίδρυσε το Κέντρο…
✒    Λίγο αργότερα ίδρυσε το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, το οποίο έχει αναπτύξει στις μέρες μας πολύ σημαντική δράση, υλοποιώντας προγράμματα και φιλοξενώντας κάθε χρόνο στα Γιάννενα εκατοντάδες φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο.

Μια χρυσή σελίδα…
✒    Έκανε πολλά ακόμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο Δημήτριος Γλάρος που έχουν καταγραφεί ως μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Ιδρύματος. Το σίγουρο είναι ότι του άξιζε μία τιμή όπως η χθεσινή, αν και δεν αντανακλά το μέγεθος της προσφοράς του.

Μικρή αναγνώριση…
✒    Τώρα πια το αμφιθέατρο του ΔΙΚΕΠΠΕΕ «Στ. Νιάρχος» το οποίο εκείνος εμπνεύστηκε και ίδρυσε, φέρει το όνομα του αείμνηστου ακαδημαϊκού και Πρύτανη. Και είναι προς τιμήν του σημερινού Πρύτανη Γιώργου Καψάλη που είχε αυτή την ιδέα. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να τιμά εκείνους που το τίμησαν και του πρόσφεραν καλές υπηρεσίες…

Δεν είσαι φιλόζωος!
✒    Πάμε σ’ άλλα τώρα. Το να αποκτάς ένα ζώο δεν σε κάνει αυτόματα και… φιλόζωο! Το ζήτημα είναι πώς το μεταχειρίζεσαι όταν το έχεις και πώς περνάει αυτό μαζί σου. Εκεί φαίνεται ο σωστός ο άνθρωπος…

«Φυλακίζουν» σκυλιά…
✒    Για παράδειγμα, δεν είναι φιλόζωοι όσοι «φυλακίζουν» τα σκυλιά τους σε μικρά μπαλκόνια ή βεράντες ανά την πόλη, κάνοντάς τα να ζουν ένα καθημερινό μαρτύριο. Πλάσματα υπερκινητικά, φαντάσου πώς νιώθουν!

Και οι γείτονες…
✒    Όσο για τους καημένους τους γείτονες, ζουν κι αυτοί το δικό τους… μαρτύριο ακούγοντας τα άμοιρα τα ζώα να γαυγίζουν όλη μέρα. Δεν φταίνε όμως αυτά για ό,τι συμβαίνει αλλά οι ιδιοκτήτες τους. Δεν έχεις χώρο, δεν πρέπει να παίρνεις σκυλί, πάει και τελείωσε…

Εκκρεμούν δίκες!..
✒    Ξέρετε πόσες δίκες εκκρεμούν στα Γιάννενα μετά από μηνύσεις που έχουν υποβάλλει πολίτες τους οποίους ενοχλούν «φυλακισμένα» ζώα; Δεκάδες! Ούτε πρόκειται να καταλήξει η δικαιοσύνη πουθενά, αφού είναι θέμα ανθρωπιάς τελικά.

Δείγμα… πολιτισμού!
✒    Όσο για κείνους οι οποίοι βγάζουν έξω τα κατοικίδια και δεν μπαίνουν στον κόπο να μαζέψουν τις ακαθαρσίες τους, δεν υπάρχουν σχόλια. Μ’ αυτή τη συμπεριφορά δείχνουν τον… πολιτισμό τους!

Ακόμα η άνοιξη…
✒ Ακόμα το τοπίο δίπλα στην Παμβώτιδα θυμίζει… χειμώνα! Τα δέντρα γυμνά και οι κορυφές των βουνών στο βάθος ντυμένες στα λευκά. Πού θα πάει όμως, η άνοιξη θα κάνει το… θαύμα της μεταμορφώνοντας το σκηνικό! Καιρός είναι πια!..

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.