Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Μετά την κρίση τι;

• Ας υποθέσουμε ότι την σήμερον ημέραν η κρίση, οικονομική, ενεργειακή, πολιτική τελειώνει και όλα βαίνουν ομαλά και ωραία αποκαθιστώντας την ομαλότητα στην υφήλιο. Όμως, παρά την ομαλότητα το κακό δεν έχει παταχθεί και δεν έχει αποκατασταθεί η κατάσταση όπως πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την οποία δεν έχουν μικρό μερίδιο ευθύνης ΗΠΑ και Γερμανία, που η τελευταία καθόριζε και το χρονικό διάστημα μετά το οποίο η Ουκρανία θα εγίνετο μέλος του ΝΑΤΟ. Είχε μεταβεί στο Κρεμλίνο ο Όλαφ Σολτς και είχε προτείνει στον Πούτιν να αποδεχθεί την πρότασή του, όπως η Ουκρανία θα εγίνετο μέλος μετά 20ετία, άιντε 30ετία. Δηλαδή, επέτρεπε στον Πούτιν και στους Ρώσους να πιούν ένα τσάι με την ησυχία τους και μετά κάθε γουλιά θα την προσμετρούν και θα την χρεώνουν αναλόγως. Θα δεχόταν κάτι ανάλογο να είχε επιβληθεί στην Γερμανία ή στις ΗΠΑ από την Ρωσία, δηλαδή να κάθονται σ’ αναμμένα κάρβουνα;

Να πληρώνουν!..

• Σε καθημερινή βάση αφουγκραζόμαστε πληροφορίες, ότι απωλέσθει ορειβάτης, ή ότι εχάθησαν τα ίχνη κολυμβητών, όπως και πρόσφατα στην περιοχή των Λεγραινών και αμέσως κινητοποιήθηκαν σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό τους. Όμως, γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες των παρατόλμων είτε περί ορειβατών πρόκειται, είτε περί κολυμβητών, είτε περί περιπατητών, που χάνουν τον δρόμο τους και από την οδοιπορία υφίστανται αφυδάτωση ή τον χειμώνα παθαίνουν κρυοπαγήματα, το κράτος δαπανά τεράστια ποσά, ποσά που δεν διαθέτει για την λειτουργία των οχημάτων του ΕΚΑΒ και βλέπουμε να μεταφέρονται ασθενείς με αγροτικά οχήματα προς το πλησιέστερο Ιατρικό Κέντρο Υγείας, ενώ πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται η άμεση μεταφορά του ασθενούς με αποτέλεσμα να θνήσκει καθ’ οδόν. Γι’ αυτό όσοι παράτολμοι προβαίνουν σ’ απενενοημένες ενέργειες να χρεώνονται και μέρος των δαπανών που δαπάνησε το κράτος για την διάσωσή του / τους ώστε να νουθετηθούν οι παράτολμοι!

Το Νησάκι του Αλή Πασά!

• Στο τηλεπαράθυρο κοσμοπολίτης που έχει επισκεφθεί τα περισσότερα νησιά της χώρας, ερωτάται, από τον τηλεπαρουσιαστή. Ποια από τα νησιά που έχετε επισκεφθεί σας έχουν κάνει την καλύτερη εντύπωση; Και ο κοσμοπολίτης με πλέρια αφέλεια απαντά α) Αυτό της Λευκάδος και β) το Νησάκι του Αλή Πασά στα Γιάννενα! Εδώ όσοι γνωρίζουν ελάχιστη ιστορία ξέρουν ότι ο Αλή Πασάς δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με το Νησί, αφού ήταν ο δράστης του πνιγμού τόσο της Κυρά Φροσύνης και των άλλων 18 γυναικών, στην Παμβώτιδα και έμεινε ως θρύλος αυτός ο πνιγμός εκφράζοντας την σκληροκαρδία του. Το μόνο ιστορικό γεγονός που εκφράζει τον Αλή Πασά είναι η δολοφονία του από τα ασκέρια του Χουρσίτ Πασά στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, η αποκοπή της κεφαλής του και η αποστολή της «πεσκέσι» στον σουλτάνο!

Η «Μακεδονική γλώσσα»!..

• Συστάθηκε ιστότοπος ο οποίος προωθεί την διδασκαλία της «Μακεδονικής Γλώσσα»! Ποια είναι αυτή η «Μακεδονική Γλώσσα», που τουλάχιστον οι νουνεχείς δεν την γνωρίζουν και η Βουλγαρία την αποκαλεί βουλγαρική διάλεκτο και αρνείται να δεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. των Σκοπίων, αν πρώτα δεν συμπεριλάβει στο Σύνταγμά τους, ότι υπάρχει βουλγαρική μειονότητα; Εμείς με ποια σωστή πλευρά θα συνταχθούμε; Μ’ αυτή που δέχεται την σήμερον ομιλουμένη στα Σκόπια ως Μακεδονική, ή μ’ αυτή που διαφωνεί και την θεωρεί βουλγαρική διάλεκτο, όπως και είναι; Γιατί μοιάζει μ’ αυτή που ομιλείται στο Σαντάνσκι, στο Μπλαγκόεφγκράντ και γενικά σ’ όλη την βορειοδυτική Βουλγαρία και είναι κατανοητή από όλους τους Βουλγάρους; Έλα, ντε, ποια είναι η σωστή πλευρά αυτής της διαμάχης; Ενδοτικοί, ενδοτικοί! Κατευναστικοί, κατευναστικοί! Όχι και χρήσιμοι ηλίθιοι!