Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ερημώνουν τα χωριά!..

• Και κλείνουν τα σχολεία! Αυτό διαβάζουμε στον «Π.Λ.». Ερημώνουν τα χωριά και κλείνουν τα σχολεία και δίνουμε τροφή στη γειτονική Τουρκία να μας σχολιάσει δυσμενώς, ότι κλείνουμε τα μειονοτικά σχολεία (τρία σχολεία στη Θράκη μας, κλείνουν) γιατί το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων, αποτέλεσμα της διεργασίας των Εθνοπατέρων και Εθνομητέρων για το δημογραφικό το έφαγε ο σκόρος, παρότι μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα δοθούν κίνητρα για την βελτίωση του προβλήματος… Αντ’ αυτού είδαμε εξέγερση μετά την κατάργηση του νόμου για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, «γυρίζουμε στον μεσαίωνα…». Πώς να βελτιωθεί το δημογραφικό; Πώς να μην κλείσουν τα σχολεία; Και πώς να μην πάρουν των ομματιών οι νέοι για την Εσπερίαν και όχι μόνον παρά τις πάντα μεγαλόστομες διαβεβαιώσεις, ότι θα δοθούν κίνητρα σ’ όσους έχουν ξενιτευθεί για να επιστρέψουν στα πάτρια; Είδατε μήπως τα κίνητρα αυτά για την επιστροφή των νέων μας από την ξένη; Η ποταπότης μου δεν τα έχει δει μήτε τα έχει αφουγκρασθεί!

Το νερό της «Λ. Μαβίλη»…

• Όταν γινόταν η σήραγγα του «Δρίσκου» που μετεβαπτίσθη σε «Λορέντζου Μαβίλη» τα συνεργεία διάνοιξής της βρήκαν φλέβα νερού, η οποία κλείστηκε, μετατοπίστηκε, στον γράφοντα είναι άγνωστο! Τι έγινε αυτή η φλέβα; Άλλαξε ροή; Συνδέθηκε με το υπάρχον δίκτυο υδρεύσεως της περιοχής; Ή, θεωρήθηκε φυσικό μεταλλικό και κάποια από τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα πλούσια υπόγεια ύδατα της Ηπείρου και δη των ορέων Μιτσικελίου, Τύμφης, Βίκου και άλλων πηγών τα εμφιαλώνουν και καλύπτουν τις ανάγκες σε φυσικό νερό, μεταλλικό, πεντακάθαρο και απαλλαγμένο παντός επικινδύνου στοιχείου και μολυσματικού; Το σημείο αυτό το γράφω, γιατί είδα για νέες γεωτρήσεις για πόσιμο ύδωρ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γύρω στους Λογγάδες χωριών, που παρότι καμποχώρια αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού…

Τα γυφτόκαρ’να…

• Στην κατοχή, όσοι είχαν διατηρήσει τα οχήματά τους, γιατί τα είχαν επιτάξει οι κατακτητές, χρησιμοποιούσαν «γυφτόκαρ’να» για την κίνησή τους, γιατί μήτε πετρέλαιο υπήρχε μήτε βενζίνη. Τι ήταν τα «γυφτόκαρ’να»; Απανθρακωμένα κλαδιά κουμαριάς, όπως χρησιμοποιούσαν και οι σιδεράδες. Αυτά τα κάρβουνα είχαν την ιδιότητα, όταν δεν φυσούσε ο χρήστης με το βεντιλατέρ, ώστε να αναζωογονούνται έσβηναν. Απ’ αυτά έβγαινε αέριο μονοξείδιο του άνθρακος, το οποίο ανεφλέγετο και αντικαθιστούσε τα υγρά καύσιμα και το όχημα εκινείτο. Στην Αλ. Πάλλη δύο γείτονες είχαν διατηρήσει τα λεωφορεία τους και εμείς μικρά παιδιά προθυμοποιούμαστε να περιφέρουμε το βεντιλατέρ για το άναμμα των γυφτόκαρ’νων, ώστε να είναι έτοιμο το όχημα για αναχώρηση. Κάτι τέτοιο πρέπει και την σήμερον ημέρα να θέσουν σε λειτουργία όσοι έχουν οχήματα μια και δεν υπάρχουν καύσιμα και, αν υπάρχουν, είναι πανάκριβα, αλλά και «γυφτόκαρ’να» δεν υπάρχουν!

Έμπαινε, Μηταράκη!..

• Περιχαρής εκδηλώνεται και περιφέρεται ο υπουργός Μεταναστεύσεως και Ασύλου κ. Μηταράκης, ότι το έργο που του ανατέθηκε το έφερε εις πέρας με πολλή επιτυχία, πλην δεν μας είπε για την συμπεριφορά των μεταναστών και προσφύγων εκεί να μην ταυτίζεται με αυτήν των ιθαγενών. Βλέπουμε στις εφημερίδες, επί παραδείγματι, ότι οι Πακιστανοί, προς τους οποίους ο κ. Μηταράκης δείχνει αμέριστη συμπάθεια και για τον σκοπό αυτό μετέβη τόσο στο Δυτικό Πακιστάν, το σημερινό Πακιστάν και στο Ανατολικό Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, για την αλίευση «εργατών», διότι παρατηρείται έλλειψη εργατικών χειρών. Όμως, δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί για τους βιασμούς γυναικών ακόμη και δολοφονίες από «συντρόφους» και μη Πακιστανούς. Δεν μας έφταναν οι δικοί μας νταήδες, είχαμε ανάγκη και από Πακιστανούς. Αυτό μας έλλειπε!