Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Τροχαία και κάμερες…

• Συζήτηση έγινε στην τηλετύφλα για τα καθ’ ημέραν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τα οποία αφανίζουν μία κωμόπολη ετησίως και μάλιστα νέους την ηλικία που είναι και η παραγωγική ηλικία ο ανθός της κοινωνίας μας. Έγινε λόγος για την αδιαφορία των γονιών που επιτρέπουν στα βλαστάρια τους να παίρνουν τα Ι.Χ. τους και να σουλατσάρουν, έχοντας την εντύπωση ότι έγιναν επιδέξιοι οδηγοί άγοντα μόλις την ηλικία των 15 ετών ανώριμα και σωματικά και κυρίως ηλικιακά. Έγινε και λόγος για την τοποθέτηση καμερών στους σηματοδότες, ώστε να μην αμφισβητούνται οι παραβάσεις των οδηγών όσον αφορά το κόκκινο, ή την αναστροφή. Και γιατί καθυστερεί η τοποθέτηση των καμερών, όταν σε γειτονικά κράτη, Σερβία, Βουλγαρία έχουν τοποθετηθεί εκτός από κάμερες και ηχητικά σήματα για όσους έχουν πρόβλημα οράσεως, ώστε να διευκολύνονται και αυτοί. Θέληση χρειάζεται και όλα γίνονται!

Των φρονίμων τα παιδιά…

• …πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Παρακολουθώντας τις ειδήσεις και τις περιγραφές από τα μέτωπα των πυρκαγιών που ξέσπασαν τελευταίως, διαπιστώσαμε τελεία αδιαφορία από μέρους των υπευθύνων για την προετοιμασία τους εν όψει τυχόν έκρηξης πυρκαγιάς. Και τούτο αποδεικνύεται από τις προσπάθειες για την διάνοιξη δασικών δρόμων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες προσφυείς ενέργειες, που έπρεπε να γίνουν προτού λαμπαδιάσει και η Πεντέλη και το Ντράφι και τα Άγναντα και φυσικά το δάσος της Δαδιάς και άλλες περιοχές. Πού ήταν όμως ο κοσμοπολίτης υπουργός Πολιτικής προστασίας, όλες τις ημέρες, ένα χρόνο τώρα, να περιφέρεται ανά την Ελλάδα και να ενημερώνεται, να βλέπει πού δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, πού λείπουν δασικοί δρόμοι και πού δεν έγιναν εκκαθαρίσεις, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα; Τα οποία, δυστυχώς, προέκυψαν αδυσώπητα…

Ελεγχόμενη αιγοπροβατοτροφία!

• Εάν επετρέπετο η ελεύθερη βοσκή αιγοπροβάτων σ’ όλον τον Υμηττό, θα είχαν αποφευχθεί πολλές καταστροφές από πυρκαγιές, διότι τα μεν πρόβατα θα έτρωγαν το χόρτο τα δε κατσίκια θα έτρωγαν τους μικρούς βλαστούς στο ύψος το πολύ του ενός μέτρου και ημίσεος. Έτσι θα ήταν πολύ δύσκολο και να προκληθεί πυρκαγιά και να μεταδοθεί. Αλλά και ο βοσκός προκειμένου να έχει τροφή για τα ζωντανά του, για την διατροφή του κοπαδιού του πολλά αγριόχορτα και αγκάθια θα τα ξερίζωνε και θα περιόριζε τις δυνατότητες συσσωρεύσεως ξερών χόρτων και φυλλωμάτων, ευφλέκτων υλικών για την έκρηξη πυρκαγιών, όπως διαπιστώσαμε από τις προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν τις φωτιές. Και επιπλέον θα ήταν το μάτι που θα απέτρεπε όσους επιδόξους εμπρηστές έκαναν απόπειρα να δοκιμάσουν τις εμπρηστικές δεξιότητές τους. Καιρός να επιτραπεί η αιγοπροβατοτροφία, πάντα υπό έλεγχο!..

Προσκεκλημένοι Μπαγκλαντεσιανοί!

• Ερωτήματα προκαλούνται για την πρόσκληση 15.000 κατοίκων του Μπαγκλαντές να έρθουν στη χώρα μας για να εργασθούν ως εποχικοί εργάτες να καλύψουν την έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται κυρίως στην οικοδομή και στις γεωργικές εργασίες. Όμως, πολύ μακριά μετέβη ο κ. Μηταράκης, για την ανεύρεση εργατικών χεριών, ενώ μπορούσε πλησιέστερα να εντοπίσει εργάτες και γης και κατασκευών, ώστε να αποφευχθούν εντυπώσεις, ότι κατακλυζόμαστε από μουσουλμάνους, και ενισχύεται η ισλαμοφοβία. Δεν υπάρχουν εργάτες άνεργοι σ’ όλη την Βαλκανική και πιο πάνω από την Βαλκανική, που ταιριάζουν και τα χνώτα μας και όντως να μπορούσαμε καλύτερα να συνεννοούμαστε και μάλιστα συνηθισμένοι στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σ’ αντίθεση με την νότιο Ασία όπου ευρίσκεται το Μπαγκλαντές, όπου είναι συνηθισμένοι στους μουσώνες, συνθήκες άγνωστες στη χώρα μας! Τι ήταν αυτό που προώθησε τον συμπαθή Μηταράκη στην μετάβασή του ως το Μπαγκλαντές; Ιδού η απορία!