ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η μάστιγα των αγριόχοιρων!..
Κάπου εκεί προς το Πάσχα είχαν κάνει την εμφάνισή τους αγέλες αγριοχοίρων ακόμη και σε πόλεις, στις παρυφές των οποίων αλώνιζαν, όπως στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης και αλλού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους λαχανοκήπους και στα περιβόλια των κατοίκων. Απευνθύνθηκαν τότε στα κατά τόπους δασαρχεία για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου νωρίτερα, προκειμένου να εξοντωθούν αυτές οι αδέσποτες αγέλες, αλλά εις ώτα μη ακουόντως. Τώρα που άρχισε η κυνηγετική περίοδος και επιτρέπεται το κυνήγι, κάποιοι κυνηγοί αποφεύγουν να επωφεληθούν, γιατί ως περιφερόμενοι ενδεχομένως να έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένους χοίρους από την αφρικανική πανώλη. Έτσι, με την άρνηση των κατά τόπους δασαρχών να επιτρέψουν, ως άγρυπνοι κέρβεροι του νόμου, τώρα κινδυνεύουν όσοι έχουν οικόσιτα ένα, άιντε δύο ή και τρία κεφάλια να μολυνθούν και να θανατωθούν, όπως συνέβη στη γειτονική Σερβία, όπου εξοντώθηκαν και τα οικόσιτα. Είπαμε, τήρηση του νόμου, αλλά όχι παράνοια.

Μεταξύ δύο «ληστών»!..
Απόλαυσα μία φωτογραφία στην «I EFIMERIDA», όπου η υπουργός Παιδείας κλπ. κ. Νίκη Κεραμέως βρίσκεται μεταξύ δύο «Ληστών», όπως ακριβώς ο Ιησούς Χριστός στο Γολγοθά. Εδώ έχουμε την Νίκη μας, την πολυχρονεμένη, να βρίσκεται μεταξύ των σ.σ. Ν. Φίλη και Κ. Γαβρόγλου οι οποίοι ήταν περιχαρείς για το επίτευγμα της κ. Κεραμέως να απαλείψει το Θρήσκευμα και την Ιθαγένεια από τους τίτλους σπουδών των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, κάτι που δεν είχαν πετύχει, αν και σφόδρα το επιθυμούσαν αμφότεροι και οι δύο σύντροφοι. Εδώ, λοιπόν ό,τι δεν πέτυχαν οι δύο το πέτυχε εν μια νυκτί η κ. Κεραμέως, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και το Διοικητικό Εφετείο Χανίων ήσαν υπέρ της αναγραφής του Θρησκεύματος και της Ιθαγένειας. Και όλα αυτά, όταν επιτρέπεται η αναγραφή αλλαγής φύλου σε μαθητές 15άρηδες, να φέρουν την μαντίλα και το κίπα, σύμβολα καθαρώς θρησκευτικού συμβολισμού, ενοχλούνται από την αναγραφή του θρησκεύματος οι δήθεν μου και τάχατες προοδευτικοί και δημοκράτες! O tempora! O mores!

Δύσκολη η ανάγνωση…
Η αραβική είναι πολύ δύσκολη τόσο στην γραφή της όσο και στην ανάγνωση, διότι η δική μας γραφή γίνεται από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενώ η αραβική πραγματοποιείται αντιστρόφως, από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ειδάλλως, τόσο η σ. Ρεπούση, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά και η Νίκη Κεραμέως θα είχαν διαβάσει την απόφαση της κυβερνήσεως της Σαουδικής Αραβίας, ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν κατοχική δύναμη και η οποία ενδιαφερόταν για την είσπραξη των φόρων από τα 15 βιλαέτια στα οποία είχε χωρίσει την Σ. Αραβία και στην επιλογή των ταλαντούχων Σ/Αράβων για την στελέχωση των σιναφιών της Κ/Πόλεως. Αν λοιπόν τα είχε διαβάσει η κ. Νίκη Κεραμέως δεν θα είχε οργανώσει τον περίπατο, του Σχολικού Μουσείου για την ενημέρωση των μαθητών, αντί 10 ευρώ, α) πού βρισκόταν το ωραιότερο τζαμί στην Πλάκα, β) πού ήταν ο τεκές των Μεβλεβήδων, γ) ποιο ήταν το σπίτι του κατή, δ) τι ήταν ο μεντρεσές, ε) ποια τζαμιά υπήρχαν στην Πλάκα, στ) ποιο ήταν το ωραιότερο σπίτι και πού βρίσκεται σήμερα, κλπ. Μόλις λοιπόν η κ. Νίκη μας πάτησε το πόδι της στο Υπουργείο Παιδείας ανεμνήσθη ότι πρέπει τα παιδιά μας να πληροφορηθούν την οθωμανική περίοδο, όλα τα άλλα τα είχαν μάθει απ’ έξω κι ανακατωτά!

Δεν έπρεπε να ζητήσουν;
Όχι, δεν πρόκειται για όσα πλιατσικολόγησαν οι Βούλγαροι την περίοδο της κατοχής από την Βόρειο Ελλάδα (Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Ροδόπη), αλλά από λαθροθήρες και αρχαιοκαπήλους, που προσπάθησαν να εξάγουν από την Τουρκία αρχαία, βυζαντινά, ρωμαϊκά, κλπ. αντικείμενα. Πρόκειται για 67 κομμάτια, κυρίως χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα και μία χάλκινη πόρπη! Όμως, ο κολλητός του Βουλγάρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ ο σ. Αλεξάκης δεν του θύμισε έγκαιρα ότι την περίοδο της κατοχής μόνο από την Μονή της Εικοσιφοινίσσης αποκόμισαν περί τα είκοσι (20) μουλαροφόρτια (μουλάρια φορτωμένα) με παντοίου είδους υλικό από τη Μονή χωρίς να γίνεται λόγος επίσημος από το Ελληνικό Κράτος να τα επιστρέψουν και κοσμούν βουλγαρικά μουσεία και άλλες συλλογές! Αυτά δεν έπρεπε να τα ζητήσει η χώρα μας πίσω; 75 χρόνια πέρασαν δεν έπρεπε να επιστραφούν αφού πρόκειται για πλιάτσικο; Χειρότερο και από την αρχαιοκαπηλεία...